10 különleges erdő amik mögött titkok lapulnak.

Szerkesztette:Agent

1. Zhangjiajie Nemzeti Erdő Park, Kína

A kínai Hunan tartományban elterülő Zhangjiajie Park 4810 hektáros területen elterülő fáiról, a csúcsok közt megbúvó folyókkal, patakokkal és vízesésessel tarkított szurdokairól, csodálatos, mintegy 3.000 darab kvarci homokkőoszlopairól, és két természet hídjáról vált nevezetessé.  Az egyik hídja a 26 méter hosszú, 100 méter magas és 1,6 méter széles Xianrenqias, azaz a Halhatatlanok hídja, míg a másik a Tianqiashengkong (Híd az égen), ami a Xianrenqias-t  túlszárnyalva 40 méter hosszával, 10 méter szélességével és 357 méter magasságával a világ legnagyobb természetes hídjának számít. A park 1992-ben a Világörökség része lett, s e hely meseszerűsége ihlette meg James Cameron filmrendezőt, mikor az „Avatar” c. filmjének helyszínén munkálkodtak.

2. Yili, a barackvölgy, Kína

Kína észak-nyugati, kazahsztánihoz közeleső részén, Xinjiang tartományban létezik egy völgy, mi minden tavasszal a rózsaszín és fehér sárgabarackok tengerévé válik. Xinjiang barackvölgye évek óta vonzza a turistákat, ami érthető is, hisz ki ne szeretne részesülni a szemet gyönyörködtető látványban?

3. Majomkenyérfák útja, Madagaszkár

Kétséges, hogy 25 darab fát lehet-e erdőnek nevezni vagy sem, de a majomkenyérfák útjának nevezett út Madagaszkár erdeinek öröksége és elképesztő látványa révén szinte önmagát méltatja említésre. Az út legnagyobb különlegessége az, hogy a magányosnak tűnő, különleges fák valóban a vörös földút mentén, szinte szabályosan helyezkedve sorakoznak fel.

4. Görbe erdő, Lengyelország

Lengyelország nyugati részén, Gryfino közösség közelében található a “görbe erdő” , melyet mindössze néhány száz fa alkot. Az erdő valóban igen fura, valószínű, hogy  a 90-es évek első felében ültetett fákat néhány éves korukban emberi beavatkozással terelték kissé nyakatekert irányba. Az, hogy pontosan hogyan, s miért tették, az rejtély.

5. Sötét sövény, Észak-Írország

Észak-Írország egyik leglátványosabb helyszíne a Ballycastle közelében található Sötét sövény. Sövény megnevezésével ellentétben a sövény valójában nem is egy sövény, hanem egy íves formában növő, kétszáz esztendős bükkfasor, mi egybefonódó ágaival teljesen árnyak közé burkolja az alatta húzódó utat. A fákat a XIX. században a Stuart család ültette, ezzel díszítve az udvarházukba vezető utat. Az udvarházban ma már egy golfklub működik, azonban a fasort máig egy kísértethistória lengi körül, miszerint; néha egy titokzatos nő suhan végig az úton, majd kámforként tűnik el, mikor eléri az utolsó bükköt.

6. Hang Son Doong barlang, Vietnám

A még csak nemrégiben (1991-ben) felfedezett barlang különlegessége az, hogy saját folyóval és dzsungellel rendelkezik, s néha még kisebb felhők is kialakulnak benne. A Hang Son Doong ötször nagyobb, mint a korábban Vietnám legnagyobb barlangjaként ismert Phong Nha, ugyanis legtágasabb helyein még a 200 méter magasságot és 150 méter szélességet is elérik üregei. Legnagyobb üregének hossza pedig közel 5 kilométer, s vannak olyan helyei is, hol 70 méter magas állócseppkövek találhatók.

7. Puzzlewood, Anglia

Angliában létezik egy Puzzlewood nevezetű erdő (Rejtélyerdő), amit sokan a tündérek és koboldok erdejének tartanak, nem is csoda, hogy az öreg írómestert, J.R.R Tolkient is megihlette. Az erdő kialakulása elsősorban a rómaiaknak köszönhető, akik vasércbányászat közben mély árkokat ástak, majd miután tovavonultak a Tudor-időszak uralkodóinak vadászterületévé lett, s mindeközben a természet lassan visszavette, mi őt illeti. A rejtélyerdő mintegy 110 négyzetkilométeres területen helyezkedik el. Anglia legősibb megmaradt erdejéről van szó, melyet 1938-tól nemzeti parkká nyilvánítottak.

8.  Sárkányok vére, Szokotra sziget

Az Indiai-óceánon  tengődő, négy sziget alkotta, aprócska szigetcsoport már 2000 éve lakott terület. A szigeten működő, 50 ezres Olduvai civilizáció elsődleges foglalkozását a halászat, állattenyésztés és földművelés teszi ki. A szintén Szokotrának nevezett, a szigetcsoport legnagyobb tagja legnagyobb különlegessége az, hogy 825 különös  növény, élőlény számára biztosít otthont. Emellett nem csak a szárazföldi élet, hanem az óceán élővilága is változatos, ugyanis a sziget közelében 253 zátony-építő korallfaj, 730 féle part menti hal, és 300 különböző rák, homár és garnélafaj népesíti be a sziget vízivilágát. Legnagyobb ereje mégis sárkányfái, vagy sárkány vére fáiban rejlik. A sárkányfa nevét a sötétvörös gyantájáról kapta, vaskos ágain növekvő, örökzöld levelei akár 60 centiméter hosszúra is megnőnek.

9. A Kaindy-tó, Kazahsztán

A tengerszint feletti 2000 méter magasságú, 400 méter széles kazahsztáni Tian Shan hegységben található Kaindy-tó az 1911-es földrengés következtében jött létre. A nagy földcsuszamlás elzárta a szurdok ”járatait”, ezzel egy természetes gátat alkotva, majd az esővíz megtöltve a völgyet, létrehozta magát a tavat. Az erdő vízből kiálló, impozáns fái elképesztő látványt nyújtanak.

10.   Aokigahara, az öngyilkosok erdeje, Japán

A Fudzsi Hegy tövében elterülő 35 km²-es, köd takarta erdő talaját vulkanikus kőzet borítja, növényzetét főleg fehér céd­rusok, fenyők és puszpángféle buk­szusok alkotják. A sűrűn álló fák és kisszámú erdőlakó állatoknak köszönhetően az erdő hátborzongató csöndbe burkolózik, ezen tulajdonsága miatt is aggatták rá a „fák tengere”megnevezést. Aokigahara jelentős szerepet játszik a japán mitológiában, miszerint az erdő a démonok lakhelye, elsősorban a megannyi holt miatt, kik azért érkeztek az erdőbe, hogy elvegyék önnön életük. 2002-ben 78 öngyilkos holttestére találtak rá ezen a helyen.

 (sokszinuvidek.24.hu, vjm.hu; sokszinuvidek.24.hu; hellovilag.hu,Csiribusz,
képzeletvagyvalosag)

Leave a Comment

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Bizonyított
Agent

Kilenc életből maradt nyolc: szellem kergette meg a macskát a pincében.

Ez a nő teljesen kiakadt, miután arra a következtetésre jutott, hogy sanszosan szellemjárta az otthona. Fotó: Kennedy News and Media/ Norhfoto Kathy Gallinger már a picéjébe se mer lemenni, amióta megnézte azt az éjszakai felvételt, ahol macskáját állítása szerint egy szellem kergette meg. A nő még 2018-ban költözött be a házba, de már korábban is

Olvass Tovább »
Bizonyított
Agent

Démonok börtöne

Szerte a világon megannyi lenyűgöző természeti képződmény található, melyeket élvezettel és érdeklődéssel vizsgálnak a kíváncsi geológusok. Az azonban egy egészen más, izgalmas feladatot jelent a számukra, ha egy olyannal találkoznak, amelyről még az sem egyértelmű, hogy voltaképpen mi lehet. A távoli Jemen sivatagjában, nem messze az ománi határtól van egy jó példa erre. Kietlen földje épp

Olvass Tovább »
Bizonyított
Agent

A valaha észlelt legnagyobb, 130 kilométer átmérőjű üstökös tart a Naprendszer belseje felé

A Hubble űrteleszkóppal végzett megfigyelések megerősítik, hogy a csillagászok által valaha észlelt legnagyobb, mintegy 130 kilométer átmérőjű üstökös közeledik a Naprendszer belseje felé – közölte az amerikai űrkutatási hivatal, a NASA. A január 8-án készült felvételek szerint a C/2014 UN271 jelű, de a felfedezői után Bernardinelli-Bernstein néven is ismert üstökös magja ötvenszer nagyobb, mint egy átlagos

Olvass Tovább »