Rejtélyes földrengés fények

Rejtélyes események tárháza

Csatlakozz feliratkozóink közé!

Rejtélyes események tárháza

Rejtély

Csatlakozz feliratkozóink közé!

Rejtélyes földrengés fények

A földrengés fényekről az elmúlt években rengeteget hallottunk a sajtóból. A rejtélyes jelenség mindig beszédtéma lesz egy-egy földrengés kapcsán, valódi eredetükre azonban még nem kaptunk teljes körű magyarázatot.

Magát a jelenséget nem mindig vették komolyan. Egészen a közelmúltig népi hiedelemként kezelték, ugyanis néhány beszámolón kívül soha senkinek sem sikerült kézzelfogható bizonyítékot felmutatni a létezésükre.

Megfigyelések egész sora számolt be arról, hogy olykor villogó, világító tűzijátékszerű jelenségek kapcsolódnak a nagyobb földrengésekhez. Ezeket egyszerű sokkhatás által kiváltott hallucinációknak tartották, így a tudomány nem is foglalkozott ennek vizsgálatával.

Rejtélyes Érdekességek Misztikus Megdöbbentő Megmagyarázhatatlan

Földrengés fények

A lisszaboni 1755-ös hatalmas rengés idején a filozófus Immánuel Kant jegyezte fel, hogy az eget villámok fénye világította meg. A kínai Tangshanban is különös fényekre lettek figyelmesek a városlakók 1976-ban az éjszakai égbolton. 

Másnap éjjel egy közel 7,8-as erősségű földrengés rázta meg a vidéket csaknem 240 ezer ember halálát okozva. 1999-ben pedig a mit sem sejtő török tévé mutatta be azt a fénygömbszerű jelenséget, amelyet másnap az Izmit városát romba döntő 7,4-es magnitúdójú földrengés követett. A fényjelenséget filmre vették a 2007-es perui, 2008-as Sichuan-i, 2009-es LAquila-i és 2010-es chilei földrengések idején is.

Rejtélyes Érdekességek Misztikus Megdöbbentő Megmagyarázhatatlan

Földrengés fények

A 2008-as Sichuan-i földrengésnél észlelt fényekről még felvételt is sikerült készítenie egy szemtanúnak. A videón jól látszik, hogy a jelenség nem csupán néhány pillanatig volt érzékelhető, hanem hosszú percekig. A fényeket több tucat szemtanú látta, és kamerával is megörökítették.

A fények felhőkre hasonlítottak, azzal a különbséggel, hogy a szivárvány különböző színeiben világítottak. A szemtanúk fényekről szóló beszámolói tehát csak nem akartak szűnni, mi több, egyre több beszámoló állította: fényeket láttak közvetlenül a földrengések előtt. Az elmúlt évek nagy földrengéseinél mindenhol leírták a jelenséget.

A kutatók és tudósok ekkor kezdték komolyabban venni a dolgot, majd rengeteg földrengés során készült fotót vizsgáltak meg, ahol meg is találták ezeket a fényeket, bár arról halvány fogalmuk sem volt, hogy ezekre mi a magyarázat. Egy biztos, a földrengéseket olykor megelőző, azt jelző fények titkainak feltárása segíthetne az előrejelzésben.

Az elmúlt 24 hónapban a tudomány megpróbált több fronton is nyomába eredni a rejtélyes jelenségnek, így sikerült néhány dolgot kideríteni, többek között például azt, hogy földrengés fény a megfigyelések szerint keletkezhet a szeizmikus mozgások előtt, alatt és után is. Lehet gyors felvillanású, vagy lassú, szórt jellegű. 

A szivárvány bármely színében pompázhat, és akár több színt is felvehet egyszerre, de a leggyakoribb a fehér, kék, vagy vörös fényű. A jelenség formáját tekintve szintén elmondható a változatosság. Figyeltek már meg gömb alakzatot, felhőt, csíkokat és villámláshoz hasonlót is. Általában zajtalan, de egyes esetekben pattogó hang is előfordult kíséretében. 

 Megjelenése sem kötődik a rengés epicentrumához, látták már attól több száz kilométerre is. Annyi azonban bizonyosnak tűnik, gyakoribbak azokon a területeken, ahol kemény, kristályos a kőzet, és függőleges elmozdulású a törésvonal.

Rejtélyes Érdekességek Misztikus Megdöbbentő Megmagyarázhatatlan

Földrengés fények

Több földrengést is mértek az utóbbi években különféle műszerekkel, persze egyik esetben sem lehetett előre sejteni, hogy földrengés lesz, mégis utólagos alap mérések során érdekes dolgokra jutottak a szakemberek.

 A műszerek a rengés előtt kismértékű eltérést rögzítettek a földmágnesség és a légköri elektromosság tekintetében. A rengés idején megfigyelt, villámszerű fényjelenségekről szóló beszámolók pedig a fény egy olyan útvonalát rajzolták ki, amely megegyezett a rengést okozó törésvonal irányával.

A tudománynak ma még nincs pontos magyarázata a jelenségre, csupán különböző teóriák, feltételezések. Az egyik feltételezés szerint mikor a földrengés létrejön, akkor az egymáshoz súrlódó kőzetlemezek által termelt hő gyújtja lángra a földalatti gázokat.

Egy másik elképzelés szerint a földmozgást kísérő radonos radioaktív jelenség következményének ítéli. A pizoelektronikus feltételezés szerint intenzív elektromos mezők okozzák a jelenséget, melyek a kvarc tartalmú kőzetlemezek tektonikai mozgása során jönnek létre.

Elképzelhető, hogy egyes kőzetfajták úgy reagálnak a súrlódásra, hogy az elektromos feszültség miatt fény keletkezik, annak ellenére, hogy a kőzetek elég rossz vezetők.

Rejtélyes Érdekességek Misztikus Megdöbbentő Megmagyarázhatatlan

Földrengés fények

A jövőre nézve nagyon fontos kutatásokról van szó, nem is csoda hogy a szakemberek górcső alá vették a földrengésfényeket, és azok természetét. Ha ugyanis sikerül megfejteni eredetüket, illetve jobban megismerhetjük általuk azok működését, az egyben azt is jelentheti, hogy képesek lehetünk majd a földrengéseket előre megjósolni. Ez pedig emberéltek ezreit mentheti meg.

(legendavadasz)

Kapcsolódó cikkek

Bizonyított
H.

Öt ijesztő egyetemi legenda.

Hallottál már történeteket kísértetjárta egyetemekről vagy hátborzongató könyvtárakról, vagy alatta lévő börtönökről? Hiszel Bloody Mary vagy a Fej nélküli lovas legendájában? Mi van a furcsa