REJTÉLYES SÉTÁLÓ FÁKRA BUKKANTAK!

Rejtélyes események tárháza

Csatlakozz feliratkozóink közé!

REJTÉLYES SÉTÁLÓ FÁKRA BUKKANTAK!

Az ecuadori esőerdők mélyén olyan pálmafákra bukkantak, melyek képesek a gyökerük segítségével akár 20 méter távolságot is vándorolni egy év alatt. Ecuador szívében, a Sumaco Bioszféra Rezervátum területén fedezték fel. A sétáló pálmafákat (Socratea exorrhiza), melyek társaikkal ellentétben képesek a helyváltoztatásra, írja aBBC. Ha valami veszélyezteti a túlélésüket, egyszerűen “odébbállnak”. 25 méteres sétáló óriások Az ecuadori Sumaco Rezervátumot gyakran mesebeli erdőként emlegetik. Különleges élővilága miatt . A Közép- és Dél-Amerikában őshonos sétáló pálmafákat, melyek akár 25 méter magasra is megnőnek, a világon egyedülálló természeti csodaként tartják számon a tudósok is.

fa, sétáló fa, rejtélyes fa Rejtélyes, Érdekességek, Misztikus, Megdöbbentő, Megmagyarázhatatlan

A gyökereivel halad előre. A sétáló fák szép lassan vándorolnak az erdőben, ahogy a gyökereik mindig újra nőnek a régi helyén. Általában nedves területeken található, ahol az állandóan újranövekvő gyökereivel kapaszkodik a talajon. Ahogy a talaj erodálódik, vagy meglazul, a fa szilárd talaj után kutatva új, hosszú gyökereket ereszt. Miután az új gyökerek megkapaszkodtak, a fa kissé előrehajol és a régi gyökereit a levegőbe emeli. A folyamat, ahogy a fa áthelyezi magát egy szilárdabb területre, vagy olyan körülmények közé, ahol több a napsütés, hetekig vagy akár hónapokig is eltarthat.

A gyökerek akkor is újra tudnak nőni, ha alkalmazkodni kell egy új helyzethez. Ha például egy másik fa rádől egy sétáló pálmára, akkor a gyökerei újranövesztésével meg tudja változtatni a pozícióját. És ki tudja menteni magát a rádőlt farönk alól. Ez a képesség túlélésül szolgálhatott a dél-amerikai esőerdők irtásánál, hiszen a tömeges fairtáskor kialakuló talajerózió ellenére a sétáló pálmafák mindig képesek voltak gyökereikkel megtalálni az új, szilárd talajt.

Kapcsolódó cikkek