Rejtélyes módon tűnt el egy, a napnál 2,5 milliószor fényesebb csillag.

Rejtélyes események tárháza

Csatlakozz feliratkozóink közé!

Rejtélyes módon tűnt el egy, a napnál 2,5 milliószor fényesebb csillag.

Az égitest úgynevezett fényes kék változócsillag (LBV) volt, vagyis olyan hatalmas csillag, amely már életideje végén jár, és ezért a fényességében megjósolhatatlan ingadozások fordulhatnak elő. Vagyis számítani lehetett, hogy változik a fényessége, de a totális elsötétülésre nem számított senki.

A csillagot még az évezred elején behatóan tanulmányozták, de mivel azóta sem találtak túl sok LBV-t az általunk kutatott univerzumban, ezért a Dublini Trinity College asztrofizikusai 2019-ben újra meg akarták volna vizsgálni a Dél-Amerikában lévő Európai Déli Obszervatórium Nagyon Nagy Távcsövével (Very Large Telescope). Csakhogy eltűnt. Teljesen.

Normális esetben az ilyen hatalmas csillagok megadják a módját a halálnak, és látványos szupernóvaként lehelik ki a lelküket. Ezeket a robbanásokat könnyű észrevenni, hiszen fénylő ionizált gázokat és erős sugárzást bocsátanak ki magukból. A szupernóva után a csillag maradéka fekete lyukká vagy neutroncsillaggá alakul, de azok sem tűnnek el a semmibe.

Ez a csillag azonban megszűnt bármiféle sugárzást kibocsátani, egyszerűen felszívódott. Egy most megjelent tanulmányban a csillagászok igyekeznek hipotéziseket felállítani az egyelőre érthetetlen jelenség magyarázatára. Az egyik lehetőség, hogy egy eddig ismeretlen csillaghaláltípust fedeztek fel. Előfordulhat, hogy a csillag úgy hunyt el és roskadt össze fekete lyukká, hogy ezt nem kísérte szupernóva robbanás. Ez lenne az elsőként megfigyelt ilyen esemény.

A 2002-2009 között megfigyelések adatait újraelemezve úgy találták, hogy a csillagból számos alkalommal nagy mennyiségű anyag robbant ki, a kilövellések gyakorisága sokkal nagyobb volt, mint az más csillagoknál megszokott. A fényes kék változócsillagok viszont ezért válnak fényesebbé öregkorukra. A kilövellések azonban 2011 után megszűntek. 

A teljes elsötétülés magyarázata lehet az is, hogy a csillag fényessége jelentősen csökkent az utolsó anyagkilövellés után, és ezt a gyenge fényt tovább homályosította a csillagot körülvevő kozmikus por. Ha ez a helyzet, a csillag még előtűnhet a későbbi felvételeken.

Ha viszont tényleg szupernóva nélkül alakult fekete lyukká, akkor a korábban mért tömege alapján a maradvány fekete lyuk tömege a Nap tömegének 85-120-szorosa lehet. Bár az, hogy mindez hogy mehetett végbe szupernóva nélkül, továbbra sem ismert.

(Index) (hirmondo)

Kapcsolódó cikkek

Érdekességek
H.

Tatzelwurm

Tatzelwurm – Az Alpok titokzatos állata Az Alpok Európa egyik legnagyobb hegylánca. A magasra nyúló, hólepte  csúcsai és a köztük húzódó mély völgyek impozáns látványt

Nem bizonyított
H.

14 rémisztő történet azoktól akik átélték.

Tizennégy rémisztő sztori, amiről az interneten meséltek. A paranormális jelenségekről nem szívesen beszélünk, mert nem vagyunk biztosak benne, hogy mit láttunk, vagy attól tartunk, hogy