A Mecsek legendái

Rejtélyes események tárháza

Csatlakozz feliratkozóink közé!

A Zengő

A legendák sora a Mecsek legmagasabb csúcsával kezdődik. A Zengő a nevét egy tragikus történet miatt kapta. A monda szerint élt itt egyszer egy fiatal pásztor a feleségével, akiknek volt egy kisbabájuk. Mivel nagyon szegények voltak, ezért sose jutottak el a faluba, ezért egész életüket a hegyen töltötték, ahol a nyájuk legelt. Az egyik nap az asszony ügyelt az állatokra, és azon kesergett, hogy miért ilyen szegények. Ekkor a hegy szellemének szíve megsajdult a nőn. Megjelent az asszony előtt, és elárulta neki, hogy minden virágvasárnap, a mise alatt, megnyílik a hegytetőn a szikla, amiben mesés kincsek vannak. A szellem engedélyt adott a nőnek, hogy bátran vegyen belőle, amennyit akar, de vigyázzon, mert a szikla a mise végén újra bezárul, és egy évig nem nyílik ki.

A következő virágvasárnap az asszony felment a sziklához, ami valóban megnyílt, a nő szeme pedig belefájdult a rengeteg kincs látványába. A gyermekét letette a sziklában, majd teleszedte a kötényét a drágakövekkel, arannyal, ezüsttel. Amikor már nem bírt többet összeszedni, kivitte a kincseket, hogy újabb fordulóval még többet szerezzen, ám megszólalt a mise végét jelző harangszó, a szikla pedig bezárult, foglyul ejtve ezzel az otthagyott gyermeket. Az asszony tehát megkapta a gazdagságot, de elvesztette a fiát. Ettől annyira összetört, hogy többé nem ment haza, hanem eszét vesztve járta az erdőt, sikoltozva, sírva, kibomlott hajjal, szétszakadt ruhával.

Élete végéig így járt, de a halál sem hozott neki megnyugvást, mert azóta szellemként kísért a hegyen. A fák megsajnálták az asszonyt, és azok is vele zengnek, amit szeles, viharos időben jól hallani. 

A Barna-kő

A következő történet a Barna-kőhöz fűződik, amivel kapcsolatban nem csak egy legenda létezik. Az eredetileg Sátor-kő nevű szikla, a Sín-gödör bejáratával szemben található. Ezt a nevet a benne található üreg miatt kapta, amiben a híres mecseki betyár, Hatos tanyázott.
A Barna-kőhöz kapcsolódik egy ennél misztikusabb legenda is, amely szerint szellemek élnek az üregben és aranyat kalapálnak, aminek a hangját éjszaka még a közeli faluban is hallani lehet. Egy másik história arról szól, hogy a rácdúlás idején a falusiak itt álltak lesben, hogy halálra kövezzék azokat, akik azért jöttek, hogy kifosszák a falut.

Kantavár

A Pécstől északra található Kantavár romjai között borzalmas szerelmi történet zajlott le a történelemben, aminek egyik főszereplője Kanta volt. A rablólovag sosem ismerte a családját, ugyanis az öccsével együtt még gyerekként elrabolták. Az édesanyjára csak a nyakába akasztott aranylánc emlékeztette, amin egy kép volt a nőről.

Kanta a tatárjárás után épült várban vert tanyát, ahol nem volt egyedül, mert vele élt a vidék leggyönyörűbb lánya akit elrabolt, hogy jó pénzért eladja a törököknek, ám arra nem számított, hogy bele fog szeretni a hölgybe. A lány azonban nem szerette viszont, mert már szerelmes volt egy olyan fiúba, aki a törökök ellen harcolt. Egy este ez a fiatal harcos szállást kért a várban, de nem tudta, hogy a barátnője is ott van. Kanta viszont rájött, hogy ez az a harcos, akit a lány szeret, ezért amikor reggel tovább indult a fiú, Kanta megölette a Mecsek erdeiben az egyik bizalmas emberével, aki az áldozata gyűrűjét és nyakláncát elvitte a rablólovagnak, hogy bizonyítsa a gyilkosságot.

Amikor Kanta meglátta a nyakláncot rajta az édesanyja képével rájött, hogy a tulajdon öccsét gyilkoltatta meg. Nem sokkal ezután a lány is meghalt, amikor megtudta, hogy a szerelme már nem él. Kanta a két holttestet a vár tövébe temettette el, majd az összes kincsét szétosztotta az emberek között. Az élete további részét magányos remeteként élte le a várában.

A Máré Vár

Két vár állott egykor Magyaregregy közelében. Az egyiket Miklós-várnak, a másikat Máré- várnak nevezték. A legenda szerint Máré várának frissen házasodott ura a király hívó szavára hadba vonult. Otthon hagyott felesége magányosan várta férjét, ám ahogy teltek-múltak az évek, feladta a reményt, hogy valaha viszont láthassa hites urát. A szomszédos vár, Miklós-vár ura szemet vetett a fiatal asszonyra és egyre gyakoribbá váló látogatásai nyomán Máré-vár úrnője várandós lett, majd egy leánygyermeknek adott életet. Tovább múlt az idő, a kislány nővé érett, mikor egy napon váratlanul hazatért Máré-vár ura a hosszú csatározásból. Éktelen haragra gerjedt felesége hűtlenségének bizonyítékát látva és mérgében mind a két várat porig romboltatta. A romok alá veszett asszony utolsó erejével megátkozta tulajdon leányát.  Az átok miatt a várkisasszony alakváltó lett, és különböző állatokká tud változni. Az átok csak akkor törik meg, ha valaki megcsókolja, amikor bika, kígyó vagy varangyos béka alakban van. Egyszer egy vadász majdnem megszabadította a lányt a szenvedéstől, de végül mégsem tudta megcsókolni a békát, úgyhogy a várkisasszony még most is fel-feltűnik a környéken, és várja, hogy végre valaki megmentse.

Máré vára valamikor a tatárjárás utáni időszakban épülhetett. Építtetője nem ismert, első említése 1316-ból maradt ránk. Az 1500-as években pusztító tűzvész martalékául esett, jelenleg jól karbantartott állapotban van és látogatható is az egykori erősség.

(Harkányi hírek, Nat G)

Kapcsolódó cikkek

Érdekességek
H.

Tatzelwurm

Tatzelwurm – Az Alpok titokzatos állata Az Alpok Európa egyik legnagyobb hegylánca. A magasra nyúló, hólepte  csúcsai és a köztük húzódó mély völgyek impozáns látványt

Nem bizonyított
H.

14 rémisztő történet azoktól akik átélték.

Tizennégy rémisztő sztori, amiről az interneten meséltek. A paranormális jelenségekről nem szívesen beszélünk, mert nem vagyunk biztosak benne, hogy mit láttunk, vagy attól tartunk, hogy