Annyi delfin pusztult el Tasmaniánál, hogy már azt sem tudják, mit kezdjenek a tetemekkel

Rejtélyes események tárháza

Csatlakozz feliratkozóink közé!

Annyi delfin pusztult el Tasmaniánál, hogy már azt sem tudják, mit kezdjenek a tetemekkel

Az akcióban egyelőre csak néhány delfint sikerült kiszabadítani, a becslések alapján a 270 csapdába esett állat közül 90 már elpusztult.

A hosszúszárnyú gömbölyűfejű delfinek több csapatban tévedtek a tasmaniai kikötő, Macquarie Harbour sekély vizeibe, ahol a homokpadok csapdába ejtették őket. Kris Carlyon biológus, a tasman kormány szakértője elmondta, hogy az állatok egy részét a speciális mentők ki tudják terelni a mélyebb víz felé.

Kép: POOL / AFP

A gömbölyűfejű delfinek akár 7 méter hosszúságúak is lehetnek, egy kifejlett állat súlya pedig a 3 tonnát is elérheti, mentésük ezért nehéz feladat. Az akcióban 40 tudós, 20 rendőr, helyi halászok és számos önkéntes vesz részt. A szakértők szerint ilyen súlyos helyzettel még soha nem kellett megbirkózni a helyi partoknál.

Egyelőre nem tudni, hogy miért tévedtek a csapatokban úszó élőlények a veszélyesen sekély vízbe. A 270 állat hétfőn rekedt meg a partközeli homokpadokon Strahan mellett. Carlyon elmondta, hogy a mentők egyelőre azokra az állatokra koncentrálnak, amelyeknek a legjobbak az esélyeik a menekülésre. A mentés napokig is eltarthat.

A delfinek tömeges partra vetődése nem ritka jelenség Tasmania partvidékén, de az utóbbi tíz évben egyszerre ilyen nagy számú állat nem esett csapdába a térségben.

Friss

88 hosszúszárnyú gömbölyűfejű delfint sikerült megmenteni a tasman partoknál – írja az MTI. A térségben hétfőn több száz állat esett csapdába a sekély vízben.

Nic Deka, a Tasmaniai Nemzeti Park és Természetvédelmi Szolgálat (TPWS) igazgatója szerint a kedd óta zajló mentőakcióban csütörtök délutánig 88 példányt sikerült kiszabadítani, és arra számítanak, hogy ez a szám tovább emelkedik a nap végére. A becslések alapján mintegy 470 delfin rekedt meg Strahan város közelében a tenger sekély vizében. A már biztosan elpusztult egyedek száma eléri a 380-at.

Még mindig vannak olyan példányok, amelyeken segíteni lehet, ezért az akció folytatódik.

Egyúttal már azzal a kérdéssel is foglalkoznak, hogy mi legyen az elpusztult állatok tetemével.

A legvalószínűbb megoldás az lesz, hogy a maradványokat a tengerbe juttatják.

Még nem lehet tudni, mi vonzotta az állatokat a sekély vízbe, de a szakértők szerint a gömbölyűfejű delfinek között különösen erősek a társas kötődések. A faj a leggyakrabban partra vetődő állatok közé tartozik.

Ausztrália modern kori történetében még soha nem sodródott partra, illetve pusztult el ilyen sok tengeri emlős egyszerre. Tasmaniában a feljegyzések alapján 1935-ben 294 hosszúszárnyú gömbölyűfejű-delfin, Ausztrália nyugati részén pedig 1996-ban 320 rövid- és hosszúszárnyú gömbölyűfejű-delfin vetődött partra.

(24.hu)

Kapcsolódó cikkek

Bizonyított
H.

Manószerű emberfaj maradványaira bukkantak

Ér­de­kes hír röp­pent fel nem­ré­gi­ben az in­ter­ne­ten, né­hány Ír­or­szág­ban ta­lált, igen kicsi, hum­anoid csont­váz kap­csán. Sokan egy eddig is­me­ret­len, fél méter magas em­ber­faj­ról be­szél­nek, ami

Nem bizonyított
Kovács Roland

Gonosz lélek szállta meg a szingapúri szobalányt?

Amikor Szingapúrban élő jómódú Nurul Baker és felesége visszanézték a házában elhelyezett biztonsági kamera előző napi felvételeit, döbbenten vették észre, hogy a szobalányuk meglehetősen furcsán viselkedett,