A Tokolosh

Rejtélyes események tárháza

Csatlakozz feliratkozóink közé!


Dél-Afrikában széles körben elterjedt hiedelme van a Tokolosh (Tokoloshi, Tikaloshe) nevű lénynek. Állítólag xhosa eredetű a róla szóló történet, de igazából minden afrikai folklór ismeri, a zulu mitológiához is tartozik, bár néhol hilinek, máshol gilikangonak nevezik. Mi is ez a teremtmény? Az afrikai bennszülöttek egy zombiszerű törpelényről mesélnek, mely nagyjából megegyezik az európai Brownie leírásával.

A tokolosht apró termetű, szőrrel borított, gonosz lényként tartják számon, aki többnyire vízi szellemként jelenik meg, és egy lába, valamint egy karja van. Arca akár egy öregemberé, teste viszont fiatal, mint egy fiúé, és a nemi szerve akkora, hogy a vállán keresztül veti hátra. Egy kavics lenyelésével láthatatlanná tud válni, és csak a gyerekek érzékelik őt ilyenkor.

A tokolosh folyton csintalankodó, gonosz lény, akit olyan rosszindulatú emberek szoktak felkérni, akik ártani szándékoznak más embertársaiknak. Gyakorlatilag minden rosszért őt hibáztatják. Amolyan afrikai mumus. Általában a gyermekeket szokták ijesztgetni vele, de okozhat betegséget, sőt halált is az áldozatának. Megint más hiedelmek szerint megerőszakolja a nőket, vagy leharapja az alvó emberek lábujját. Megszabadulni úgy lehet tőle, ha hívják a n’angát, azaz a boszorkánydoktort, akinek megvan az ereje és hatalma ahhoz, hogy elűzze őt.

A Tokolosh-történetek egészen napjainkig élnek. Érdekes módon leggyakrabban azon területeken fordul elő, ahol amúgy is nagy a bűnözés, rendszeres az erőszak, a szexuális zaklatás. A Tokolosh-téma még az iskolákba is beszivárog, főleg a serdülő lányokat zaklatja – kiváltképp azokat, akik rózsaszínű alsóneműt viselnek –, nem kis pánikot keltve ezzel.

Olyannyira hisznek a bennszülöttek a Tokolosh létezésében, hogy például 2005-ben, amikor a kétéves Masixole Sotenjwa harmincnyolc késszúrásba belehalt, az őt meggyilkoló férfi, bizonyos Monwabisi Nkathu arra hivatkozott, hogy a kisgyermek egy Tokolosh volt. Bármelyik nőt vagy férfit halálra ítélnék hasonló esetért például az USA-ban, de itt az elkövető csak hét évet kapott és nem ez volt az első ilyen eset.

A zimbabwei folklórban van egy történet, amely arról szól, hogy Manica tartományban élt valaha egy nagyon szép lány, aki rendszeresen lejárt a folyóhoz fürödni. A vízben élő Tokolosh beleszeretett a szép leányba és egy napon „szerelmi ajánlatot” tett neki. A lány persze elborzadt és hazaszaladt a kedveséhez, aki mindezt hallva azonnal megkérte a lány kezét és jegyajándékul kilenc darab karkötőt adott neki. A lány boldogan viselte a karkötőket és akkor is rajta voltak, amikor másnap megint lement a folyóhoz fürödni. Amikor a Tokolosh ezt meglátta, olyan dühös lett, hogy megragadta a lányt és kitépte a karját, amelyen a karkötőket viselte, majd a folyóba hajította. Döbbenetes, de az 1940-es évek korai időszakában egy bizonyos Valentine kapitány nevű aranyásó(?) a folyó homokjába ágyazódva egy emberi kar maradványát találta meg, rajta kilenc karkötővel. A maradványt 1953-ban a zimbabwei Harare Múzeumnak adta, ahol állítólag ma is megtekinthető.

1999-ben egy nő – aki Zimbabwe második legnagyobb városában, Bulawayoban élt – elhívott egy boszorkánydoktort a házába, mert úgy vélte, hogy a bejárónője egy Tokolosh-sal lépett kapcsolatba és megkérte a lényt, hogy ártson a munkaadójának. A nő portugál származású volt, de Mozambikben született és nőtt fel, majd Zimbabwében élt. A boszorkánydoktor megszabadította a házat a lénytől, mire a bejárónő megbetegedett és elhagyta a családot.

Írta: Csiribusz

Forrás: vanhunks.com; en.wikipedia.org; pelicanist.blogspot.com; allexplore.com

Képforrás: phantasypublishing.blogspot.com; pelicanist.blogspot.com; buhifund.tumblr.com; publicnewshub.com; strangeandspookyworld.com; politicsweb.co.za; nuu.deviantart.com

(Csiribusz.blog)

Kapcsolódó cikkek

Bizonyított
H.

Az Alaszka háromszög

Az atlanti-óceáni Bermuda-háromszögről, az ottani megmagyarázhatatlan eltűnésekről már szinte mindenki hallott, de arról valószínűleg kevesen, hogy nem ez az egyetlen Bermuda-háromszög a világon. Alaszkának is

Megmagyarázatlan
Kovács Roland

Félelmetes Halloween-i rejtély 1991-ből!

Mivel a Halloween időszaka jön , így már most megosztunk veletek egy történetet egyenesen Amerikából és egyenesen az internet sötét bugyraiból, amit a ,,Félelmetes Halloween-i