Kék Hold lesz halloween éjjelén

Rejtélyes események tárháza

Csatlakozz feliratkozóink közé!

Kék Hold lesz halloween éjjelén

Sajnos ez nem azt jelenti, hogy ténylegesen kékbe öltözik a Földünket kísérő égitest, de azért ritka jelenségre kerül sor az év legfélelmetesebb éjjelén. A cikkből kiderül az is, hogy miért pont kéknek hívják ilyenkor a Holdat.

A kék Hold (angolul Blue Moon) sajnos nem a Hold színének a megváltozására utal, pusztán arra a ritka jelenségre, hogy egy naptári hónapon belül kétszer is telihold van. Ebben az esetben a második teliholdat hívják angol nyelvterületeken kék Holdnak. Idén az egyik telihold október legelejére esett, és mivel a Hold kb. 29,5 naponta telik meg, ezért még egy telihold belefért ebbe a hónapba, ami tehát pont halloweenra, vagyis október 31., szombatra esik. Ebből az is látszik, hogy kék Hold csak a 30 és 31 napos hónapok esetén jön szóba, vagyis februárban ilyesmire sosem fog sor kerülni.

De miért kék, ha nem az?

Az elnevezés részben a régi szántóvetők naptáraihoz, részben egy változó jelentéssel bíró angol kifejezéshez, valamint egy tragikusan erős vulkánkitöréshez köthetőek. Az angol kifejezés „Once in a Blue Moon” azt jelenti, hogy valami nagyon ritkák történik meg. Ez azonban megelőzte a kék Hold mai használatát, mivel ez a jelenség nem mindennapos, de azért 2,5 évente megtörténik. A következő kék Holdra például 2021. augusztus 22-én fog sor kerülni.

A blue Moon írott formában először 1528-ban került elő, egy egyházellenes pamfleten olyan formában, hogy ha a papok azt mondják, hogy a Hold kék, elvárják, hogy elhiggyük nekik. Ez tehát azt jelenti, hogy valami egészen abszurd, de a hatalmasoknak van eszközük arra, hogy ha mégis ezt állítják, inkább elhisszük nekik. Körülbelül azt jelentette tehát, hogy az ég zöld, a fű meg kék. 1821-ben használták legelőször arra a kifejezést, amire manapság: tehát hogy valami megtörténhet csak ritkán. A NASA fentebb linkelt magyarázata szerint azonban a kifejezés a Krakatau vulkán 1883-as kitöréséhez köthető, ami a szintén Krakatau nevet viselő sziget kétharmadát eltüntette. A kitörés produkálta robbanás a hirosimai atombomba energiájánál ötezerszer erősebb volt. A légkörbe került hamu és egyéb anyagok miatt évekig még a világ számtalan pontján kéknek lehetett a Holdat látni. Nem kizárható, hogy az angol nyelvben akkor már jelenlévő kifejezés elterjedését ez az esemény is segítette.

A régi népi naptárakban azonban már egyfajta teliholdat jelölt ez a kifejezés. Ezekben a naptárakban ugyanis minden teliholdnak külön neve volt. Egy évben tizenkét telihold fordul elő, de mégsem teljesen ennyi, mivel a holdtöltéhez szükséges 29,5 nap nincs teljesen fedésben a hónapokkal. Ezekben a naptárakban az évet négy negyedre osztották, egy negyed pedig egy napforduló és egy nap-éj egyenlőség közti időszakot jelölt. Amikor viszont egy ilyen negyedben nem három, hanem négy teliholdra is sor került, olyankor a négyből a harmadik teliholdat nevezték kék Holdnak. Mint látható, ez nem teljesen ugyanaz, mint amire ma jellemzően használják ezt a kifejezést az angolszász nyelvterületeken.

A mai jelentés, tehát, hogy egy naptári hónapon belül a második telihold a kék Hold, egy félreértésből származik. A Sky and Telescope csillagászati magazin által közölt kvízbe egy félreértés miatt ebben az értelemben került be a kifejezés, amit aztán tovább erősített, hogy egy 1946-ban közölt cikk is így használta a kék Holdat. 1980-ban pedig egy közkedvelt rádióműsor ezt a cikket vette alapul a kifejezés magyarázatára, így az még népszerűbb lett. És ezzel párhuzamosan pedig hígult a Once in a Blue Moon jelentése is, ami a sohából átváltott az aránylag ritkánra. Hosszú utat tett meg tehát a kék Hold, amely sosem volt kék. Pontosabban nem sosem, csak néha. Olyankor, ha mondjuk kitört egy vulkán.
(Raketa.hu)

Kapcsolódó cikkek

Paranormal reality (A megmagyarázhatatlan valóság)
Kovács Roland

Paranormal reality (A megmagyarázhatatlan valóság) 3. rész

A megmagyarázhatatlan valóság című regény harmadik része! Ha még nem olvastad az előző részeket , előbb mindenképp azokkal kezd! Ide kattintva olvashatod el! Paranormal Reality