5 különös és rejtélyes objektum az űrben!

Szerkesztette:Roland

Ma 5 különös objektumot és jelenséget hoztunk nektek, amikről talán még nem is hallottál! 

Tavak a Titánon:

A tavasz kezdetével és a téli felhők visszavonulásával, a Cassini szondának sikerült néhány képet készítenie a Titán északi sarkán található tavakról. Az ottani körülmények között a víz nem lehet folyékony, azonban a metán és etán keveréke igen, és tavakba gyűlik. Annak ellenére, hogy a szonda 2004 óta kering a Titán körül, most először szálltak fel eléggé a felhők ahhoz, hogy tisztán lehessen látni a sarkot. A fő tavak egyenként több száz kilométer szélesek, a legnagyobb a Kraken Mare. A folyadék léte a földön elengedhetetlen volt az élet létrejöttéhez, azonban a szénhidrogénből álló tavak teljesen más természetűek, mivel az anyagok nem oldódnak benne olyan jól, mint a vízben.

Hihetetlenül régi kvazár:

A fekete lyukak egy része hatalmas tömegű, ami nem meglepő, mivel mindent elnyel, ami az útjába kerül. 2 milliárd naptömeggel az ULAS J1120+0641 nagy meglepetés volt a csillagászoknak, nem is a nagysága, mint inkább a kora miatt.

Ez a legrégebbi ismert kvazár(közepén egy fekete lyuk), mely 800 millió évvel az ősrobbanás után jött létre. Ez azt jelenti, hogy a fény 12,9 milliárd éven keresztül utazott, mire elérte bolygónkat.

kvazár
kvazár

A legkisebb napközelpont:

Miközben a Merkúr a legközelebbi nagy objektum a Naphoz, vannak kisebb struktúrák, amik még közelebb találhatóak. A napközelpont az a pont, amikor egy égitest a legközelebb van pályáján a  középponti csillaghoz.

A 2000 BD19 névre hallgató aszteroida kerül legközelebb ahhoz a hatalmas, forró gömbhöz, amely életben tart minket.

A Föld naptól való átlagos távolságát véve 1 egésznek, a BD19 napközelpontja 0.092, azaz több mint tízszer kisebb, ezzel olyan hőmérsékletre melegszik, amelyen megolvad a cink és egyéb fémek is. Ezen aszteroida megfigyelése segíthet többet megtudni arról, milyen tényezők befolyásolják egy égitest pályáját.

Az 5 különös dolog közül talán a legérdekesebb – A Legnagyobb becsapódási kráter:

Mióta részletesebben vizsgálják a Marsot, különböző elméletek vannak arról, hogy mi okozta a két félteke ennyire eltérő felszínét. Egy új teória szerint a különbség egy hatalmas becsapódás következménye, mely megváltoztatta a bolygó arculatát. A Borealis-medence a legnagyobb kráter a Naprendszerben. A bolygó 40%-át fedi le, 8500 km-es átmérővel négyszer akkora, mint a második legnagyobb kráter. Ahhoz, hogy ekkora kráter keletkezzen, a becsapódó objektumnak nagyobbnak kellett lennie, mint a Plútó.

Legapróbb galaxis:

A galaxisok hatalmasok, megszámlálhatatlan csillag, melyek olyan óriásiak és fényesek, hogy elég felnéznünk az égre és láthatjuk őket, a hatalmas távolságok ellenére. Könnyű elfelejteni, hogy nem minden galaxis ilyen nagy, találhatunk ezeknél sokkal kisebbeket is.

Egy példa az ilyen kicsi galaxisokra a Segue 2, melyen belül mindössze 1000 csillag található. Összehasonlításként, a mi galaxisunk több száz milliárd csillaggal büszkélkedhet.

A teljes galaxis egyesített fényereje mindössze 800-900-szor nagyobb, mint a Napé, ami meglehetősen szerény, figyelembe vége, hogy a Nap nem különösebben nagy csillag, csillagászati mértékben nézve. Ahogy a teleszkópok fejlődnek, nem csak több ilyen galaxist találhatunk, de jobban meg is tudjuk őket vizsgálni, ezzel pedig többet tudhatunk meg a világűrről.

(legendavadasz)

Olvasd el ezt is! : —-> Így lesz vége a világnak! – Állítja a nő, akit 52-szer raboltak el az idegenek.

Leave a Comment

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Bizonyított
Agent

Kilenc életből maradt nyolc: szellem kergette meg a macskát a pincében.

Ez a nő teljesen kiakadt, miután arra a következtetésre jutott, hogy sanszosan szellemjárta az otthona. Fotó: Kennedy News and Media/ Norhfoto Kathy Gallinger már a picéjébe se mer lemenni, amióta megnézte azt az éjszakai felvételt, ahol macskáját állítása szerint egy szellem kergette meg. A nő még 2018-ban költözött be a házba, de már korábban is

Olvass Tovább »
Bizonyított
Agent

Démonok börtöne

Szerte a világon megannyi lenyűgöző természeti képződmény található, melyeket élvezettel és érdeklődéssel vizsgálnak a kíváncsi geológusok. Az azonban egy egészen más, izgalmas feladatot jelent a számukra, ha egy olyannal találkoznak, amelyről még az sem egyértelmű, hogy voltaképpen mi lehet. A távoli Jemen sivatagjában, nem messze az ománi határtól van egy jó példa erre. Kietlen földje épp

Olvass Tovább »
Bizonyított
Agent

A valaha észlelt legnagyobb, 130 kilométer átmérőjű üstökös tart a Naprendszer belseje felé

A Hubble űrteleszkóppal végzett megfigyelések megerősítik, hogy a csillagászok által valaha észlelt legnagyobb, mintegy 130 kilométer átmérőjű üstökös közeledik a Naprendszer belseje felé – közölte az amerikai űrkutatási hivatal, a NASA. A január 8-án készült felvételek szerint a C/2014 UN271 jelű, de a felfedezői után Bernardinelli-Bernstein néven is ismert üstökös magja ötvenszer nagyobb, mint egy átlagos

Olvass Tovább »