A Krampusz legendája

Szerkesztette:Agent

Szent Miklós a 3-4. században élt keresztény pap volt, aki a gyermekekkel szemben olyan kivételesen jóindulatú volt, hogy alakja és a hozzá fűződő hagyomány napjainkban, évszázadokkal később is kedves a kisebbek számára.

Patás, szarvas segítői, a krampuszok azonban jelentősen megváltoztak az évek során: a 17. században brutális gyermekgyilkosként vagy az alvilág szolgáiként tartották számon őket.

Az osztrák rém

A német nyelvterületeken elterjedt legenda szerint a krampusz a Mikulással együtt járta a házakat, ajándék helyett ő azonban a rossz gyerekeket vette elő, és addig ütötte őket virgácsával, ami nem egy jópofa aranypálca, hanem tövises és szúrós ágakból álló vesszőköteg volt az ábrázolások szerint, amíg jók nem lettek.

A gonosz krampusz ábrázolása antik képeslapon.

Egyes helyeken, miután jól elnáspángolta a nem szófogadó lurkókat, magával vitte őket a sötét alvilágba. A vérfagyasztó külsejű patástól így nem csoda, hogy minden gyerek félt. Neve egyébként a német Krampen, azaz karom szóból ered, ami szintén nem túl bizalomgerjesztő elnevezés. Az északibb országokban, Belgiumban és Hollandiában a Télapó zsákjánál híresebb a krampuszé: ebbe teszi ugyanis a rossz gyerekeket, akiket elrabol magának.

Krampusz meséje
Krampusz meséje

A francia gyilkos

Egy másik legenda azt tartja, hogy a krampusz alakjának nem mitológiai eredete van. A 17. században elterjedt francia történet egy könyörtelen hentesről szól, aki három gyermeket gyilkolt meg, darabolt fel, és rejtette sókádba maradványaikat. A jóságos Szent Miklós azonban megjelent, feltámasztotta a gyerekeket, visszaadta őket szüleiknek, a kíméletlen gyilkost pedig arra kárhoztatta, hogy az örökkévalóságban kísérje őt útján, a gyermekek jutalmazásában.

A keresztény ördög

Szintén távol áll a ma ismert, kedves, szarvas segítők képétől a keresztény illusztráció: a krampusz nem más, mint maga az ördög, a megtestesült sátán.

sötét krampusz
sötét krampusz

 

Erre elsősorban a jó és a rossz egyensúlyának fenntartása érdekében volt szükség: a jólelkű Szent Miklós alakja még inkább kegyesnek hatott egy velejéig romlott ördögfajzat mellett.

Krampuszok napjainkban

Mára az irgalmatlan és szőrös szívű szörnyek alakja sokat finomodott, nem kap a szívéhez egyik gyerek sem, ha virgácsot is talál a cipőjében Mikuláskor. Stájerországban azonban a mai napig szokás december elején, Miklós napját megelőzően a krampuszjárás, amikor a fiatalok jelmezekbe, maszkokba öltözve rémisztgetik a kisebb gyerekeket.

K
Krampuszok

(Femina)

 

 

 

Leave a Comment

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Bizonyított
Agent

Kilenc életből maradt nyolc: szellem kergette meg a macskát a pincében.

Ez a nő teljesen kiakadt, miután arra a következtetésre jutott, hogy sanszosan szellemjárta az otthona. Fotó: Kennedy News and Media/ Norhfoto Kathy Gallinger már a picéjébe se mer lemenni, amióta megnézte azt az éjszakai felvételt, ahol macskáját állítása szerint egy szellem kergette meg. A nő még 2018-ban költözött be a házba, de már korábban is

Olvass Tovább »
Bizonyított
Agent

Démonok börtöne

Szerte a világon megannyi lenyűgöző természeti képződmény található, melyeket élvezettel és érdeklődéssel vizsgálnak a kíváncsi geológusok. Az azonban egy egészen más, izgalmas feladatot jelent a számukra, ha egy olyannal találkoznak, amelyről még az sem egyértelmű, hogy voltaképpen mi lehet. A távoli Jemen sivatagjában, nem messze az ománi határtól van egy jó példa erre. Kietlen földje épp

Olvass Tovább »
Bizonyított
Agent

A valaha észlelt legnagyobb, 130 kilométer átmérőjű üstökös tart a Naprendszer belseje felé

A Hubble űrteleszkóppal végzett megfigyelések megerősítik, hogy a csillagászok által valaha észlelt legnagyobb, mintegy 130 kilométer átmérőjű üstökös közeledik a Naprendszer belseje felé – közölte az amerikai űrkutatási hivatal, a NASA. A január 8-án készült felvételek szerint a C/2014 UN271 jelű, de a felfedezői után Bernardinelli-Bernstein néven is ismert üstökös magja ötvenszer nagyobb, mint egy átlagos

Olvass Tovább »