A 10 legfélelmetesebb ősi amerikai legenda

Szerkesztette:Agent

Minden kultúra tele van mítoszokkal és legendákkal, amelyek tanmeseként szolgálhatnak. Ezek általában fél lábbal a valódi világban, fél lábbal a paranormális világban tartózkodnak. És persze a legjobb tanmesék a legfélelmetesebbek. Az észak-amerikai indiánoknak is elképesztő történeteik voltak, amelyekben rengeteg lélek, szellem, boszorkány, démon és szörnyeteg jelent meg. A most következő jelenségek különböző törzseknél jelentek meg és terjedtek generációról generációra. Nézzük meg őket!

Camazotz: a haláldenevér
Ez a borzalmas teremtmény az ősi maja kultúrából ered, amelyben Xibalba istensége vérszomjas denevéreket enged útjára. Ezek a denevérek elég erősek ahhoz, hogy egész civilizációkat pusztítsanak el. Ahhoz, hogy ez ne történhessen meg emberáldozatokat kellett bemutatni.

 

Chenoo: a jégóriás
Chenoo, a nagylábhoz hasonló teremtmény, akinek a legendája eredetileg a Wabanakiktól ered. Azt mondják, hogy Chenoo valamikor emberi lény volt, de egyszer borzalmas bűnt követett el, amiért az istenek megátkozták és szívét jéggé változtatták. Megfagyott lelke a testében rekedt, és ő egy trollszerű szörnyeteggé alakult, aki minden embert megöl, aki a kezei közé kerül.

Kanontsistonties: a repülő fejek
Az irokéz mítoszok rengeteg borzalmas történetet tartalmaznak, de a repülő fejek talán a legrosszabbak közé tartoznak. Rengeteg történet van ezekről az ördögi lényekről, akik valamiféle vámpírok, méretük az aprótól az óriásig terjedhet. Az egyik legismertebb sztoriban egy nőt támadnak meg, aki éppen gesztenyét süt, a nőnek a történetben szerencséje volt, hiszen a borzalmas lény az égő szenet fogyasztotta el, amitől hamuvá porladt.

 

Mishipeshu: a vízi párduc
A vízi párduc története több törzsnél is fellelhető, például a Cree, az Algonquin, az Ojibwe és Shawnee indiánoknál is. Általában hatalmas sárkányszerű lénynek írják le, amely tavakban és folyókban él, és arra vár, hogy az emberek közelebb menjenek a vízhez. Ekkor magával ragadja őket a mélységbe.

Yee Naaldlosshii
Ezt a lényt leginkább a navaho kultúrában ismerik, leginkább a vérfarkashoz hasonlít. A legtöbb történetben ez a teremtmény egy elátkozott emberi lény, általában sámán, aki ördögi erőket idéz meg, éppen ezért állati tulajdonságokat vonz magához. Lehet belőle farkas, medve, esetleg madár is. Hogyha a sámán túl hosszú időt tölt az állati bőrben, akkor teljesen elveszítheti emberi tulajdonságait, amely csak vérszomjasabbá teszi ezt a lényt.

Skudakumooch: A szellemboszorkány
A micmac mitológia egyik legfélelmetesebb alakja a szellemboszorkány, aki egy fekete mágiát gyakorló sámán holttestéből születhet. Éjjelente kelhet csak fel. Csupán tűzzel lehet elpusztítani, de tilos vele szemkontaktust teremteni vagy meghallani a hangját, mert azonnal elátkoz bennünket.

Tah-tah-kle’-ah: a bagolynő
A Yakama törzs történetei között szerepel öt természetfeletti nő, akik hatalmas baglyokként kelnek életre. Csak éjjelente repülnek ki barlangjukból, hogy emberekre vadásszanak. Leginkább a gyerekek ízét szeretik. A bagolynők a halált szimbolizálják.

Teihiihan: A kicsi kannibálok
A legfélelmetesebb figurák a cheyenne és arapaho indián legendák között furcsa emberek, akik gyermekméretűek, de elképesztően erősek és csapatokban támadnak. Állítólag ezek a lelkek igazi harcosok voltak előző életükben, de törpeként éledtek újjá és emberekre vadásznak.

 

Uktena: a szarvas kígyó
A cseroki legendákban jelenik meg egy sárkányszerű behemót, aki eredetileg emberektől ered, de kígyó alakba változott, hogy megbosszulja az őt ért sérelmeket.

Wendigo
A leghatalmasabb és legfélelmetesebb lény a wendigo az észak-amerikai kultúrában. A legtöbb törzsi legendában életre kel, akik a Nagy tavak környékén élnek. Főleg a kannibalizmus elleni példázatként szolgál, mivel, aki megeszi egy másik ember húsát az szörnyeteggé változik.

( BlumHouse,Bizzarium)

Leave a Comment

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Bizonyított
Agent

Kilenc életből maradt nyolc: szellem kergette meg a macskát a pincében.

Ez a nő teljesen kiakadt, miután arra a következtetésre jutott, hogy sanszosan szellemjárta az otthona. Fotó: Kennedy News and Media/ Norhfoto Kathy Gallinger már a picéjébe se mer lemenni, amióta megnézte azt az éjszakai felvételt, ahol macskáját állítása szerint egy szellem kergette meg. A nő még 2018-ban költözött be a házba, de már korábban is

Olvass Tovább »
Bizonyított
Agent

Démonok börtöne

Szerte a világon megannyi lenyűgöző természeti képződmény található, melyeket élvezettel és érdeklődéssel vizsgálnak a kíváncsi geológusok. Az azonban egy egészen más, izgalmas feladatot jelent a számukra, ha egy olyannal találkoznak, amelyről még az sem egyértelmű, hogy voltaképpen mi lehet. A távoli Jemen sivatagjában, nem messze az ománi határtól van egy jó példa erre. Kietlen földje épp

Olvass Tovább »
Bizonyított
Agent

A valaha észlelt legnagyobb, 130 kilométer átmérőjű üstökös tart a Naprendszer belseje felé

A Hubble űrteleszkóppal végzett megfigyelések megerősítik, hogy a csillagászok által valaha észlelt legnagyobb, mintegy 130 kilométer átmérőjű üstökös közeledik a Naprendszer belseje felé – közölte az amerikai űrkutatási hivatal, a NASA. A január 8-án készült felvételek szerint a C/2014 UN271 jelű, de a felfedezői után Bernardinelli-Bernstein néven is ismert üstökös magja ötvenszer nagyobb, mint egy átlagos

Olvass Tovább »