A Basano-váza átka.

Szerkesztette:Agent

„Vigyázz, halált hoz!” – ezzel a figyelmeztetéssel ásták el a Basano vázát egy meggyilkolt ara családtagjai évszázadokkal ezelőtt. A 80-as években került elő újra, aki pedig megvásárolta, pár hónap múlva már halott volt.

Basano váza egy ezüstből öntött, egyszerű formájú edény, melyet a legenda szerint a 15. században egy menyasszony kapott nászajándékba, egy Nápoly melletti kis faluban. Az arát az esküvője napján gyilkos támadás érte, mire pedig szerettei rátaláltak, a földön fekve haldoklott, kezében a vázát szorongatva. Utolsó leheletével megfogadta, hogy bosszút áll, majd meghalt.

A család megtartotta a vázát, ám az új tulajdonosa hamarosan rejtélyes körülmények között elhunyt, majd akihez ezután került, szintén életét vesztette. A família ekkorra már a váza átkának tulajdonította a haláleseteket és azért, hogy a holmi ne okozhasson több tragédiát, úgy döntöttek, elássák azt. Arra az esetre, ha valaki rátalálna, a belsejébe egy papírt is tettek, melyre azt írták: „Vigyázz, halált hoz!”

A váza aztán csak 1988-ban került elő a föld alól, ám megtalálóját legkevésbé sem hatotta meg a figyelmeztetés. Egy aukciós házon keresztül bocsátotta áruba a több száz éves tárgyat, mely akkor 4 millió líráért kelt el. A vevő egy gyógyszerész volt, aki három hónappal azután, hogy a csecsebecse a birtokába került, elhunyt. Ezután egy 37 éves sebészorvos vásárolta meg, ő két hónappal később már halott volt. A vázát azonban ezután még egyszer újraértékesítették, akkor egy régésznek, aki a gyűjteményébe szánta azt, ám néhány hónap múlva ő is meghalt.

Senkinek nem kellett az elátkozott váza

Az elátkozott Basano váza addigra már annyira hírhedtté vált, hogy a régész hozzátartozói csak nagyon nehezen és alacsony áron tudtak megszabadulni tőle. Végül találtak rá vevőt, aki azonban rövid időn belül szintén elhunyt. Az ő egyik családtagja aztán dühében kihajította az ablakon a vázát, mely egyenesen egy arra sétáló rendőr fején landolt, aki bár könnyebben megsérült, de legalább nem halt meg. A rendőrség vissza akarta szolgáltatni a családnak a tárgyat, ők azonban csak a dobálás miatt kiszabott bírságról szóló csekket vették át, a vázát azonban már nem voltak hajlandók.

Ezek után a rendőrség több múzeumnak is felajánlotta a Basano vázát, azonban Olaszországban addigra már annyira elterjedt a története, hogy az átoktól tartva egyetlen intézmény sem volt hajlandó átvenni azt. Hogy ezt követően mi lett a sorsa, azzal kapcsolatban több verzió is kering, a legnépszerűbb ezek közül, hogy egy temető területén ásták el.

Hogy a legendából, különösen annak eredetéből mennyi az igazság, az pontosan persze nem tudni, a legtöbb forrás egy jugoszláv újság 1980-as években publikált cikkére hivatkozik és ebben jelent meg az egyetlen fotó is tárgyról. Az eredetét ugyanakkor emiatt is vitatják, ugyanis a kép alapján leginkább egy kínai, úgynevezett Shiliuzun vagy gránátalma vázára hasonlít, mely az 1700-as évek második feléből, a Quin-dinasztia idejéből származhat, ami viszont máris cáfolja a legenda szerinti a 15. századi eredetet. Az érdeklődést annak idején minden kétséget kizáróan a tulajdonosok haláleset-sorozata keltette fel a váza iránt, mely azonban akár szerencsétlen véletlenek láncolata is lehetett.

(NLC,burialsandbeyond)

Leave a Comment

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Bizonyított
Agent

Kilenc életből maradt nyolc: szellem kergette meg a macskát a pincében.

Ez a nő teljesen kiakadt, miután arra a következtetésre jutott, hogy sanszosan szellemjárta az otthona. Fotó: Kennedy News and Media/ Norhfoto Kathy Gallinger már a picéjébe se mer lemenni, amióta megnézte azt az éjszakai felvételt, ahol macskáját állítása szerint egy szellem kergette meg. A nő még 2018-ban költözött be a házba, de már korábban is

Olvass Tovább »
Bizonyított
Agent

Démonok börtöne

Szerte a világon megannyi lenyűgöző természeti képződmény található, melyeket élvezettel és érdeklődéssel vizsgálnak a kíváncsi geológusok. Az azonban egy egészen más, izgalmas feladatot jelent a számukra, ha egy olyannal találkoznak, amelyről még az sem egyértelmű, hogy voltaképpen mi lehet. A távoli Jemen sivatagjában, nem messze az ománi határtól van egy jó példa erre. Kietlen földje épp

Olvass Tovább »
Bizonyított
Agent

A valaha észlelt legnagyobb, 130 kilométer átmérőjű üstökös tart a Naprendszer belseje felé

A Hubble űrteleszkóppal végzett megfigyelések megerősítik, hogy a csillagászok által valaha észlelt legnagyobb, mintegy 130 kilométer átmérőjű üstökös közeledik a Naprendszer belseje felé – közölte az amerikai űrkutatási hivatal, a NASA. A január 8-án készült felvételek szerint a C/2014 UN271 jelű, de a felfedezői után Bernardinelli-Bernstein néven is ismert üstökös magja ötvenszer nagyobb, mint egy átlagos

Olvass Tovább »