A cornwalli üvöltő kísértet

Szerkesztette:Agent

Jan, illetve John Tregeagle „ajándékozta meg” a dél-angliai Cornwall megyét a vidék leghíresebb kísértetével.

Tregeagle-ről – aki a lanhydrocki Robartes báró főkomornyikja volt – az a hír terjedt el, hogy 1653 táján igazságtalanul nyert meg egy ingatlanpert St. Breockban. A 18. század elején már valóságos szörnyetegként emlékeztek rá, aki több más bűntetten kívül egy házaspárt is meggyilkolt, hogy gyermekük örökségét megszerezze. Állítólag jeltelen sírba temették a St. Breock-i temetőben, a Bodmin Moor-mocsár szélén. Egyesek azt terjesztették róla, hogy eladta a lelkét az ördögnek, és csupán a lelkész megvesztegetésével sikerült tisztességes sírhelyet kapnia a temetőben.

A legenda több változata megegyezik abban, hogy Tregeagle-t visszahívták a sírból. A bodmini bíróságon egy adós megpróbált kitérni adóssága visszafizetése alól; a megállapodásnak annak idején Tregeagle volt a tanúja. Így kiáltott fel: „Ha Tregeagle egyáltalán látta, kérem az istent, hogy Tregeagle jöjjön el és igazolja!”

cu1.jpg

Tregeagle ekkor meg is jelent vakító villámfény kíséretében, ám fenyegetve figyelmeztette a jelenlévőket; könnyű őt megidézni, de annál nehezebb lesz megszabadulni tőle. A bodmini lelkészek azonban ravaszul olyan feladatokat adtak neki, amelynek végrehajtása az örökkévalóságig tartott, így sikerült távol tartani őt a gonosz cselekedetektől.

Először arra kérték, merje ki a Dozmary-tó vizét – amely a Bodmin Moor vidékének közismerten feneketlen tava volt – egy lyukas tengeri kagylóval. Azután Padstow-nál kellett homokból kötelet szőnie, utána a homokot elhordania a bareppai tengerpartról. Végül a világ végére száműzték, ahol mind a mai napig azon az örökké tartó feladaton munkálkodik, hogy a Porthcurno Cove-ból Mill Baybe söpörje a homokot.

A Goss és Bodmin mocsaras vidékein, valamint a Helstontól Padstow-ig húzódó tengerparton süvöltő viharról azt tartják, hogy az Jan Tregeagle üvöltése.

(Forrás: Reader’s Digest válogatás / Misztikus történetek gyűjteménye – lejegyezte: Csiribusz

Képforrás: fineartamerica.com; hendra-holidays.com)

( Képzelet vagy valóság)

Leave a Comment

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Bizonyított
Agent

Kilenc életből maradt nyolc: szellem kergette meg a macskát a pincében.

Ez a nő teljesen kiakadt, miután arra a következtetésre jutott, hogy sanszosan szellemjárta az otthona. Fotó: Kennedy News and Media/ Norhfoto Kathy Gallinger már a picéjébe se mer lemenni, amióta megnézte azt az éjszakai felvételt, ahol macskáját állítása szerint egy szellem kergette meg. A nő még 2018-ban költözött be a házba, de már korábban is

Olvass Tovább »
Bizonyított
Agent

Démonok börtöne

Szerte a világon megannyi lenyűgöző természeti képződmény található, melyeket élvezettel és érdeklődéssel vizsgálnak a kíváncsi geológusok. Az azonban egy egészen más, izgalmas feladatot jelent a számukra, ha egy olyannal találkoznak, amelyről még az sem egyértelmű, hogy voltaképpen mi lehet. A távoli Jemen sivatagjában, nem messze az ománi határtól van egy jó példa erre. Kietlen földje épp

Olvass Tovább »
Bizonyított
Agent

A valaha észlelt legnagyobb, 130 kilométer átmérőjű üstökös tart a Naprendszer belseje felé

A Hubble űrteleszkóppal végzett megfigyelések megerősítik, hogy a csillagászok által valaha észlelt legnagyobb, mintegy 130 kilométer átmérőjű üstökös közeledik a Naprendszer belseje felé – közölte az amerikai űrkutatási hivatal, a NASA. A január 8-án készült felvételek szerint a C/2014 UN271 jelű, de a felfedezői után Bernardinelli-Bernstein néven is ismert üstökös magja ötvenszer nagyobb, mint egy átlagos

Olvass Tovább »