A föld magjának titkai.

Szerkesztette:Agent

Bár eddig azt hittük, hogy a Föld belső magja kifejezetten kemény, egy nemrégen közzétett kutatás eredményei azt mutatják, hogy inkább „pépes” állagú.

A Physics of the Earth and Planetary Interiors című folyóiratban még szeptemberben publikált új kutatás azt sugallja, hogy bolygónk magjának szilárdsága a keménytől a félpuhán át a folyékony fémig terjed.

Minél többet nézzük, annál inkább rájövünk, hogy ez nem egy unalmas vasdarab

– mondta (a kutatásban amúgy nem résztvevő – a szerk.) Jessica Irving, az angliai Bristoli Egyetem szeizmológusa.

Kutatásaik során a geofizikusok a földrengések által keltett szeizmikus hullámokra támaszkodnak. Ezeknek a hatalmas rezgéseknek a mérésével a szakemberek olyan képet tudnak rekonstruálni a bolygó belső működéséről, amely „olyan, mint egy ember CT-felvétele”

– mondta Irving.

A hullámoknak két fő fajtája van: az egyenes vonalú kompressziós, valamint a hullámzó nyíróhullámok. Mindegyik hullám felgyorsulhat, lelassulhat, vagy visszapattanhat különböző közegekről, miközben a talajon keresztül halad.

Rhett Butler, a Hawaii Geofizikai és Planetológiai Intézet geofizikusa szerint az új tanulmány a számok össze nem illesztésével kezdődött. A kutató azt vizsgálta, hogy az öt különböző helyen bekövetkező nagy földrengések által keltett szeizmikus hullámok hogyan terjednek a Föld magján keresztül a földgolyó pontosan ellentétes oldalára.

Ekkor vette észre, hogy valami nem stimmel, a rengések nyíróhullámai ugyanis – amelyeknek egy szilárd fémgömbön kellett volna áthaladniuk – bizonyos területeken eltérültek.

Butler és szerzőtársa ezt követően átértékelték a Földdel kapcsolatos alapfelvetést, miszerint a bolygó belső magja kizárólag szilárd. Rájöttek, hogy az általuk megfigyelt hullámok akkor működnek, ha a mag nem egy kemény gömb, hanem a felszíne közelében folyékony és „pépes”, félig szilárd.

A Föld belső szerkezete

Shutterstock

A tudós szerint a vas konzisztenciáinak skálája különösen szembetűnő volt.

Bizonyítékot láttunk arra vonatkozóan, hogy nem csak, hogy nem mindenhol puha, hanem néhány helyen nagyon is kemény. Kemény felszíne van egészen az olvadt vagy pépes vasig. Tehát sok olyan részletet látunk a belső magon belül, amit korábban nem láttunk.

Forrás: space.com

Leave a Comment

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Bizonyított
Agent

Kilenc életből maradt nyolc: szellem kergette meg a macskát a pincében.

Ez a nő teljesen kiakadt, miután arra a következtetésre jutott, hogy sanszosan szellemjárta az otthona. Fotó: Kennedy News and Media/ Norhfoto Kathy Gallinger már a picéjébe se mer lemenni, amióta megnézte azt az éjszakai felvételt, ahol macskáját állítása szerint egy szellem kergette meg. A nő még 2018-ban költözött be a házba, de már korábban is

Olvass Tovább »
Bizonyított
Agent

Démonok börtöne

Szerte a világon megannyi lenyűgöző természeti képződmény található, melyeket élvezettel és érdeklődéssel vizsgálnak a kíváncsi geológusok. Az azonban egy egészen más, izgalmas feladatot jelent a számukra, ha egy olyannal találkoznak, amelyről még az sem egyértelmű, hogy voltaképpen mi lehet. A távoli Jemen sivatagjában, nem messze az ománi határtól van egy jó példa erre. Kietlen földje épp

Olvass Tovább »
Bizonyított
Agent

A valaha észlelt legnagyobb, 130 kilométer átmérőjű üstökös tart a Naprendszer belseje felé

A Hubble űrteleszkóppal végzett megfigyelések megerősítik, hogy a csillagászok által valaha észlelt legnagyobb, mintegy 130 kilométer átmérőjű üstökös közeledik a Naprendszer belseje felé – közölte az amerikai űrkutatási hivatal, a NASA. A január 8-án készült felvételek szerint a C/2014 UN271 jelű, de a felfedezői után Bernardinelli-Bernstein néven is ismert üstökös magja ötvenszer nagyobb, mint egy átlagos

Olvass Tovább »