A Ghoulok ezer arca.

Szerkesztette:Agent

A ghoulok az arab mitológiában olyan gonosz dzsinnek, akik Iblísz, a sötétség hercegének leszármazottai. Temetőkben és más, elhagyatott helyeken élnek. Képesek állandóan változtatni alakjukat, de mindig felismerhetőek maradnak szamár patáikról.Gyakran jelennek meg a sivatagban gyönyörű nő képében, hogy elcsábítsák az utazókat. Ha sikerrel jártak, megölték és felfalták őket.
Mostanában inkább filmek vagy Animék szereplői, és Ábrázolásuk igen sokrétű egy közös az emberhúsra való könyörtelen éhség.

A közel-keleti mitológia dögevő, alakváltó démona, az iszlám térhódítása előtt is elterjedt volt a legendája, alakja a mezopotámiai hiedelemvilágig nyúlik vissza.

Humanoid, kétlábú teremtmény görnyedt járással, vagy kúszással és sápadt szürkés bőrrel. A források többsége fizikai testtel ruházza fel.

Élőhelyét aszerint választja, hogy lehetősége legyen hozzájutni friss holttestekhez. Így kedvelt helyei a temetők és a sivatag. Szokásai közé tartozik élő emberekre vadászni, az utazókat a sivatagban csábítja el többnyire női alakban, hogy végezzen velük és tetemüket megegye. Hajlamos felvenni áldozatai alakját. Előszeretettel fogyaszt gyermekeket is. Az alakváltó képessége nem csupán emberekre korlátozódik, megjelenhet állati alakban, különösen kedveli a hiénát.

Vannak magányos vadászok és falkában járók. Éjszaka vadásznak, mivel napfényt nem bírják. Nap közben csatornákban és alagutakban húzzák meg magukat a föld alatt.

Értelmi képességei forrástól függenek: néha ösztönvezérelt primitív bestiáknak vannak ábrázolva, más helyeken emberi beszédre képes morbid humorérzékkel megáldott teremtményeknek.

Az erejük jócskán meghaladja egy emberét. Fő fegyverük a harapásuk. A varázserejük az alakváltáson kívül kierjed még arra, hogy a prédájukat egy érintéssel képesek megbénítani.  Áldozatuk szerveinek elfogyasztásával hozzájuthatnak annak emlékeihez és ez által személyiségéhez is, amit csapdaállítás közben kamatoztatnak. Ha valaki szembekerül egy ghoullal, az egyetlen esélye, ha egy csapással megöli, mert a második ütésre feltámad.( Ez a leírás illik a dopplerre is.

Szaporodásuk szintén forrásfüggő: Ha fizikai test nélküli, akkor gonosz szellem, ami öröktől való. A hús-vér teremtményre többféle legenda van. A kapzsi emberek, akik valamilyen visszataszító bűnt követtek el életükben, ghoullá változhatnak.  De akár fertőzéssel is ghoullá lehet válni. És ha már biológiai test akkor biológiai nem is tartozik hozzá…Legendák szólnak még ember-ghoul keveréklényekről is amik a fajtiszta ghoulok gyűlöletének köszönhetően ritkán érik meg a felnőttkort.

A ghoulok állítólag emberek voltak, akik emberevésre kényszerültek a sötét kriptákban, ahová bezárták őket. Ettől szörnyű változásokon mentek keresztül. Örökös éhségüket csak emberi hússal csillapíthatják, így a megölt embereket nem fogyasztják el azonnal, hanem a kriptáik mélyén eltesznek pár testrészt későbbre.

Az európai köztudatban az elterjedését követően viselkedése kissé megváltozott.  Egy olyan élőhalottá vált, amit a zombiktól a tudatossága különböztet meg.  A szokásaiból megőrizte az utazók elcsalását és az elhagyatott helyek iránti vonzalmat. Kutyákon vagy mezei nyúlon lovagol, és nem ritkán álruhát ölt. Az arab mondakör női démon dominanciájával szemben nemtelenné vált, ahogyan azt E.A. Poe is említi az „A harangok” című versében.

A jelenlétüket a temetők közelében lévő patanyomok árulják el.

A modern zombifilmek élőhalottjai a zombikkal való összemosásukból jöttek létre. A feltámad halott a klasszikus zombi, a ghouloktól pedig megörökölték a vérszomjat és a húsevésre való hajlamot.

(science.howstuffworks,horrorpedia,Bizzarium,Wikipédia,Internet.)

Leave a Comment

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Bizonyított
Agent

Kilenc életből maradt nyolc: szellem kergette meg a macskát a pincében.

Ez a nő teljesen kiakadt, miután arra a következtetésre jutott, hogy sanszosan szellemjárta az otthona. Fotó: Kennedy News and Media/ Norhfoto Kathy Gallinger már a picéjébe se mer lemenni, amióta megnézte azt az éjszakai felvételt, ahol macskáját állítása szerint egy szellem kergette meg. A nő még 2018-ban költözött be a házba, de már korábban is

Olvass Tovább »
Bizonyított
Agent

Démonok börtöne

Szerte a világon megannyi lenyűgöző természeti képződmény található, melyeket élvezettel és érdeklődéssel vizsgálnak a kíváncsi geológusok. Az azonban egy egészen más, izgalmas feladatot jelent a számukra, ha egy olyannal találkoznak, amelyről még az sem egyértelmű, hogy voltaképpen mi lehet. A távoli Jemen sivatagjában, nem messze az ománi határtól van egy jó példa erre. Kietlen földje épp

Olvass Tovább »
Bizonyított
Agent

A valaha észlelt legnagyobb, 130 kilométer átmérőjű üstökös tart a Naprendszer belseje felé

A Hubble űrteleszkóppal végzett megfigyelések megerősítik, hogy a csillagászok által valaha észlelt legnagyobb, mintegy 130 kilométer átmérőjű üstökös közeledik a Naprendszer belseje felé – közölte az amerikai űrkutatási hivatal, a NASA. A január 8-án készült felvételek szerint a C/2014 UN271 jelű, de a felfedezői után Bernardinelli-Bernstein néven is ismert üstökös magja ötvenszer nagyobb, mint egy átlagos

Olvass Tovább »