A halloween igazi jelentése és a benne rejlő spirituális energia.

Szerkesztette:Agent

Egyre inkább közeledünk október 31-éhez, így úgy gondoltuk, érdemes beszélnünk az ünnep valódi jelentéséről. A halloween hátterére kicsit nehéz rámutatni. A félelmetes ünnep gyökereiben rengeteg tradíció és ünnep rejlik, amelyet nagyon sok kultúrában és vallásban ünnepeltek a történelem folyamán. A modern verzió évszázadokon keresztül formálódott. Azonban rengeteg különböző teória mutat rá a halloween igazi jelentésére. Egyetlen egy dolog közös: a holtak ünneplése.

Mindenszentek előestéje

Talán ez a legszélesebb körben elfogadott teória, de ezzel együtt nem ez az egyedüli. Eszerint a halloween a mindenszentek előtti este. Ez az ünnep még a negyedik században formálódott, és november elsején ünnepelték. Ezen a napon a keresztények a szenteket és a mártírokat ünnepelték, akik meghaltak, és elértek a mennyek országába. November másodikán a katolikusok a halottak napját ünneplik, amikor az eltávozott szeretteikre emlékeznek, főleg azokra, akik a purgatóriumban rekedtek, és a lelkük még nem mozdult el sehová. Az ünnep során a hívek sokszor jártak ajtóról ajtóra, és ajándékokért imát adtak. Emellett még tábortüzeket is gyújtottak, később pedig jelmezekbe öltöztek.

Samhain

Még a mindenszentek előtti időszakra datálható vissza Samhain, amely a nyár végének ünnepéhez köthető. Ez a pogány naptárakban nagyon fontos ünnep volt. A Samhain a végeket ünnepli. A hosszú, fényes napok végét, az aratás végét. Ekkor mennek el az állatok téli álmot aludni, a levelek lehullanak a fákról. Hatalmas tábortüzekkel ünnepelték a holtakat, és áldozatokat mutattak be Samhain napján. A pogány tradíciók szerint ezen a napon elvékonyodik a fátyol a földi és a túlvilági élet között, így ekkor a lelkek a földön járhatnak. A hívők sokszor állatok fejét és bőrét öltötték magukra, hogy megvédjék magukat a szellemektől. Ezt az ünnepet tekintik a mai napig a halloween eredetének, ami egyre jobban beszivárgott a mai kultúrába.

De mi is a spirituális jelentősége az ünnepnek?

Az igazi jelentősége a beöltözős bulik és a cukorkák mögött lassan elhalványul, de ettől függetlenül ekkor a végeket és a holtakat ünnepeljük. Eredetileg halloween idején nem féltek a holtaktól, inkább tiszteletet mutattak az irányukba. Az ünnep lényege az volt, hogy az eltávozott lelkeknek segítsenek továbblépni. Ha szeretnéd ezt a részét is megérinteni a halloweeni ünneplésnek, akkor ne feledd el az ünnep igazi lényegét.

Az év ezen időszaka tökéletes arra, hogy kicsit kapcsolódj a spiritualizmushoz is, ami mindenkinek más és más jelentést hordoz. Már az is elég, ha észreveszed az élet mélyebb jelentőségét. Ha nem tudsz részt venni egy pogány samhain ünnepeken, akkor csak menj el, és sétálj egy kicsit a természetben, amely épp a végére ér egy ciklusnak. Használd ezt az időszakot arra, hogy elengedj olyan dolgokat, amelyek már nem szolgálják a jólétedet. Olyasmiket, amelyek már hosszú ideje elhaltak, de te még mindig ragaszkodsz hozzájuk.

Emellett természetesen érdemes megemlékezni a szeretteidre is, akik már eltávoztak. Próbálj meg kapcsolódni velük lelkileg, és emlékezz arra, hogy ilyenkor a legvékonyabb a határvonal a két világ között. Esetleg próbálj meditálni a dolgok végén, vagy tervezz olyan dolgokat, amelyek segítik a lelki előrehaladásodat.

A mai halloween ünneplés egy kicsit elcsúszott a valódi jelentőségétől. De ne feledjük el, hogy ez csodálatos időszak az elmélyülésre. A halloween a dolgok végét és újraszületését ünnepli.

(Szaszkó Gabriella, Bizzarium)

Leave a Comment

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Bizonyított
Agent

Kilenc életből maradt nyolc: szellem kergette meg a macskát a pincében.

Ez a nő teljesen kiakadt, miután arra a következtetésre jutott, hogy sanszosan szellemjárta az otthona. Fotó: Kennedy News and Media/ Norhfoto Kathy Gallinger már a picéjébe se mer lemenni, amióta megnézte azt az éjszakai felvételt, ahol macskáját állítása szerint egy szellem kergette meg. A nő még 2018-ban költözött be a házba, de már korábban is

Olvass Tovább »
Bizonyított
Agent

Démonok börtöne

Szerte a világon megannyi lenyűgöző természeti képződmény található, melyeket élvezettel és érdeklődéssel vizsgálnak a kíváncsi geológusok. Az azonban egy egészen más, izgalmas feladatot jelent a számukra, ha egy olyannal találkoznak, amelyről még az sem egyértelmű, hogy voltaképpen mi lehet. A távoli Jemen sivatagjában, nem messze az ománi határtól van egy jó példa erre. Kietlen földje épp

Olvass Tovább »
Bizonyított
Agent

A valaha észlelt legnagyobb, 130 kilométer átmérőjű üstökös tart a Naprendszer belseje felé

A Hubble űrteleszkóppal végzett megfigyelések megerősítik, hogy a csillagászok által valaha észlelt legnagyobb, mintegy 130 kilométer átmérőjű üstökös közeledik a Naprendszer belseje felé – közölte az amerikai űrkutatási hivatal, a NASA. A január 8-án készült felvételek szerint a C/2014 UN271 jelű, de a felfedezői után Bernardinelli-Bernstein néven is ismert üstökös magja ötvenszer nagyobb, mint egy átlagos

Olvass Tovább »