A hamelni patkányfogó

Szerkesztette:Agent

Robert Browning A hamelni patkányfogó című költeményének alapja egy régi német monda, amelyet 1605-ben Richard Verstegan fordított angol nyelvre. 

patkányfogó

/A legrégebbi fennmaradt kép a patkányfogóról. A vízfestményt 1592-ben készítette Augustin von Moersperg a hamelni templom ablakán levő ábra alapján/

A Verstegan-féle történetben egy furcsa küllemű ember, “akit a különböző színű anyagokból készült fantasztikus köpenyéről a tarka furulyásnak neveztek”, Hameln városába ment és felajánlotta, hogy bizonyos összeg fejében megszabadítja a várost a patkányoktól. “Furulyáját fújva körbejárta a város utcáit, a bűvös furulyaszóra a patkányok előszaladtak a házakból”; a patkánysereget a Weser folyóhoz vezette, ahol az állatok a vízbe fúltak.

Mikor a patkányfogó kérte a kialkudott bért, a szószegő hamelni polgárok megtagadták a fizetséget.

Erre a patkányfogó ismét furulyázni kezdett, ez alkalommal a gyerekeket csalta ki a városból. A város szélén egy domboldalon kapu nyílt, mögötte egy hatalmas üreg tátongott. A patkányfogó a barlangba vezette a gyerekeket, a kapu bezárult és semmi nyoma nem maradt.

A hírt egy sánta kisfiú vitte meg a városba, aki a többiekkel nem tudván lépést tartani, kívül rekedt. Az elveszett gyerekeket soha többé nem látta senki, nem is hallottak róluk.

szobor

/A hamelni patkányfogó szobra Hamelnben/

Verstegan szerint az eset 1376. július 22-én történt, egy XIV. századi feljegyzés azonban 1284. június 24-ét említ dátumként, s 130-150 eltűnt gyermekről beszél. 

A legenda magyarázatára több kísérlet történt; ezekben szerepelnek árvizek, pestisjárvány, rituális gyilkosság, táncőrület, még egy keresztes háborús gyermeksereg is, amely a XIII. században a környéken átvonult.

Az eddigi legmeggyőzőbb magyarázat azon a tényen alapszik, hogy Bruno olmützi (ma Olomouc) püspök megbízottakat küldött a vidékre, hogy csehországi egyházközösségébe telepeseket toborozzanak. Az olomouci és hamelni városi levéltári iratokban szereplő családnevek között meglepő hasonlóság mutatkozik. Arra utal, hogy Hamelnben feltehetően sikeres volt a toborzás.

A furulyás alakjától a történet természetfölötti perspektívát nyer. A patkányfogókról ugyanis azt tartották, hogy furulya- vagy hegedűszóval, illetve varázslással-ráolvasással képesek a patkányokat rejtekhelyükről előcsalni. 
Egy domboldalon lévő eldugott kapu, amely kinyílik, majd bezárul, a történetet az európai mitológia körébe helyezi: ősi hiedelem szerint a túlvilág ilyen hegyek mélyén rejtezik.

Lehetséges, hogy az évek során a hamelni polgárok arra a meggyőződésre jutottak: gyermekeiket túlvilági lények vették el tőlük.

(Csiribusz.blog, gamer365.hu)

Képforrás: hu.wikipedia.org

Leave a Comment

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Bizonyított
Agent

Kilenc életből maradt nyolc: szellem kergette meg a macskát a pincében.

Ez a nő teljesen kiakadt, miután arra a következtetésre jutott, hogy sanszosan szellemjárta az otthona. Fotó: Kennedy News and Media/ Norhfoto Kathy Gallinger már a picéjébe se mer lemenni, amióta megnézte azt az éjszakai felvételt, ahol macskáját állítása szerint egy szellem kergette meg. A nő még 2018-ban költözött be a házba, de már korábban is

Olvass Tovább »
Bizonyított
Agent

Démonok börtöne

Szerte a világon megannyi lenyűgöző természeti képződmény található, melyeket élvezettel és érdeklődéssel vizsgálnak a kíváncsi geológusok. Az azonban egy egészen más, izgalmas feladatot jelent a számukra, ha egy olyannal találkoznak, amelyről még az sem egyértelmű, hogy voltaképpen mi lehet. A távoli Jemen sivatagjában, nem messze az ománi határtól van egy jó példa erre. Kietlen földje épp

Olvass Tovább »
Bizonyított
Agent

A valaha észlelt legnagyobb, 130 kilométer átmérőjű üstökös tart a Naprendszer belseje felé

A Hubble űrteleszkóppal végzett megfigyelések megerősítik, hogy a csillagászok által valaha észlelt legnagyobb, mintegy 130 kilométer átmérőjű üstökös közeledik a Naprendszer belseje felé – közölte az amerikai űrkutatási hivatal, a NASA. A január 8-án készült felvételek szerint a C/2014 UN271 jelű, de a felfedezői után Bernardinelli-Bernstein néven is ismert üstökös magja ötvenszer nagyobb, mint egy átlagos

Olvass Tovább »