A kétarcú Mordrake legendája

Szerkesztette:Agent

Ez a történet sokak számára ismerős lehet, akik látták Az Amerikai Horror Story című sorozatot, de azt talán kevesen tudják, hogy ez valós eseten alapult.

Edward Mordrake (vagy Mordake) az egyik legbizarrabb orvosi eset lehetett a 19. században. A legenda szerint a férfi valamikor az 1800-as években élt egy meglehetősen gazdag nemesi család sarjaként. Úgy tartják, kifejezetten fess és tehetséges fiatalember volt. Életét azonban pokollá tette egy rendkívül ritka betegség: Edward fejének hátsó részén ugyanis egy másik arc is kifejlődött, ami meg nem született (parazita) ikertestvére torz fejcsökevénye volt.

A legenda szerint szerencsétlen Edward gyerekkorában a világ elől elbújva együtt élt sötét titkával. Magányában könyveket olvasott, és zongorázni tanult. Ifjú felnőttként viszont bevezették őt is a társasági életbe. Megnyerő modora, virtuóz zenei tudása és éles esze azonban mit sem ért. Amikor valaki a háta mögé került, a tarkóján lévő arc szemébe nézve egyből elborzadt, vagy sikoltozásban tört ki. Ráadásul az elbeszélések szerint Edward parazita ikerpárja ÉLT!
Bár enni és inni nem tudott, sírni és nevetni igen.

Egyes források szerint az ördögi ikertestvér arca egyre csak bámulta a rácsodálkozó, rémült embereket, rémisztő szemével követte az előtte elhaladókat, és gúnyosan mosolygott.

Ha ez még nem lett volna elég, szegény Edward közös agytörzsükön keresztül hallotta is a parazita ikertestvére gondolatait, amik nem voltak épp barátságosak. Állítólag éjszakánként nem hagyta aludni, gonosz dolgokat mondott neki, arra próbálta rávenni, hogy a fiú gyilkoljon.

A suttogás lassan őrületbe kergette Edwardot, aki könyörgött orvosainak, hogy távolítsák el róla a parazitát. A bonyolult műtétre azonban senki sem vállalkozott. A szerencsétlen Edward végül 23 éves korában öngyilkos lett. Volt, akik szerint mérget ivott, mások szerint fejbe lőtte ikertestvérét, így saját magával is végzett. Más források szerint pedig felakasztotta magát, a másik arca pedig groteszk módon tovább vigyorgott halála után is.

Edward végrendeletében azt kérte, hogy halála után távolítsák el róla a„démoni arcot”, hogy az legalább a sírban ne folytathassa a félelmetes suttogást, és hagyja békében nyugodni. Ezt a kérését állítólag meg is tették.

174.jpg
Edvard Mordrake balzsamozott, mumifikált Feje, koponyája.

Azokból az időkből nem maradt fenn az esettel kapcsolatos hiteles orvosi és rendőrségi irat, illetve az akkori technika még nem engedte meg komolyabb vizsgálatok elvégzését. Az 1896-os Anomáliák és érdekességek az orvostudományban című kötetben írtak először az esetről, ám a kutatók szerint még Mordake pontos születési és halálozási dátuma (“1890) sem ismert pontosan. 

Éppen ezért nem állapítható meg, hogy Edward másik arca valóban “élt” és “suttogott”-e, ahogy életének, és halálának körülményei nem tisztázottak.

 Annyi azonban bizonyos, hogy ez a rendellenesség létezik.

Az orvostudomány számon tart pár igazolható esetet, amikor a parazita ikertestvér a fejen jelenik meg.

  • A negyvenes években született kínai Csang Tzu Pingé esete sokban hasonlít Edwardéhoz. Az ő parazitájának állkapcsa, fogazata és hajképződménye Csang jobb tarkóján és jobb arcán volt.  Amikor Csang mozgatta a saját száját, akkor a „parazita” száj is megmozdult. Illetve Csang szintén kérte a másik arc eltávolítását, ő azonban nem lett öngyilkos, vállalták a műtétjét.
  • 2008-ban pedig Indiában született egy kislány, szintén két arccal.

(Internet,Wikipédia)

Leave a Comment

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Bizonyított
Agent

Kilenc életből maradt nyolc: szellem kergette meg a macskát a pincében.

Ez a nő teljesen kiakadt, miután arra a következtetésre jutott, hogy sanszosan szellemjárta az otthona. Fotó: Kennedy News and Media/ Norhfoto Kathy Gallinger már a picéjébe se mer lemenni, amióta megnézte azt az éjszakai felvételt, ahol macskáját állítása szerint egy szellem kergette meg. A nő még 2018-ban költözött be a házba, de már korábban is

Olvass Tovább »
Bizonyított
Agent

Démonok börtöne

Szerte a világon megannyi lenyűgöző természeti képződmény található, melyeket élvezettel és érdeklődéssel vizsgálnak a kíváncsi geológusok. Az azonban egy egészen más, izgalmas feladatot jelent a számukra, ha egy olyannal találkoznak, amelyről még az sem egyértelmű, hogy voltaképpen mi lehet. A távoli Jemen sivatagjában, nem messze az ománi határtól van egy jó példa erre. Kietlen földje épp

Olvass Tovább »
Bizonyított
Agent

A valaha észlelt legnagyobb, 130 kilométer átmérőjű üstökös tart a Naprendszer belseje felé

A Hubble űrteleszkóppal végzett megfigyelések megerősítik, hogy a csillagászok által valaha észlelt legnagyobb, mintegy 130 kilométer átmérőjű üstökös közeledik a Naprendszer belseje felé – közölte az amerikai űrkutatási hivatal, a NASA. A január 8-án készült felvételek szerint a C/2014 UN271 jelű, de a felfedezői után Bernardinelli-Bernstein néven is ismert üstökös magja ötvenszer nagyobb, mint egy átlagos

Olvass Tovább »