A Kusanagi-no-tsurugi (草薙の剣)

Szerkesztette:Agent

A Kusanagi-no-tsurugi (japánul: 草薙の剣) egy legendás japán kard. Olyan fontos a japán történelemben, mint az Excalibur az angolokéban. Tulajdonképpen úgy nevezik, hogy Ame no Murakumo no Tsurugi (天叢雲剣), vagyis „A kard, ami összegyűjti a felhőket a mennyországban.” De sokkal elterjedtebb az a megnevezése, hogy Kusanagi, ami azt jelenti, hogy „A kígyó kardja”. Ha létezik a Kusanagi, akkor az egy bronzkori stílusú kard lehet, ami tipikusan kétélű, rövid és egyenes, nagyban különbözik a legújabb katanától, ami egyélű.

A Kusanagi jelenlegi helyzete

A kardot a Kojiki című könyv említi, ami egy japán mitológiai gyűjtemény: nem tekinthető történelmi dokumentumnak. Az első megbízható történelmi írás a kardról a Nihonshoki című műben van. Bár a Nihonshoki szintén tartalmaz mitológiai történeteket, amelyek nem tekinthetők megbízható történelmi írásoknak. Ugyanakkor fel van jegyezve néhány esemény, amelyek közel vagy egészen kortársak voltak, amikor íródtak, a könyv ezen részei történelmi jelentőségűek. A Nihonshoki szerint a Kusanagi-t elvitték a császári palotából 688-ban és az Atsuta szentélybe költöztették, miután a kardot hibáztatták, hogy Temmu császár megbetegedett. Az égkővel és a tükörrel együtt a kard egyike volt a japán koronaékszereknek. A kard a bátorság erényét szimbolizálta.

Állítólag a Kusanagi az Atsuta szentélyben van a mai napig, bár a szentély nem látogatható a nyilvánosság számára, így ez a megállapítás nincs megerősítve. Az Edo-korszakban azt írták, hogy egy shinto pap látta a kardot. Leírása szerint a kard körülbelül 84 cm hosszú volt, palkaszár alakú,  fehér ezüst színű, és jó tartású. Egy másik állítás szerint a pap átok, és a kard hatalma miatt halt meg, de valószínű, hogy azért terjesztették ezt a történetet, hogy kihangsúlyozzák a kard erejét.

Mostanában a japán média, az NHK elment az Atsuta szentélybe, hogy videofelvételt készítsen a kardról. Bár a papok elutasították őket, a létezését nem tagadták.

Legendák

Kusanagi története legendává nőtt. A Kojiki szerint a japán Susanoo isten találkozott a gyászoló családdal az Izumo tartományban; a családfő Ashi na Zuchi volt. Amikor Susanoo érdeklődött Ashi na Zuchi-tól, azt mondta neki, hogy a családot megtámadta a rémséges Yamato no Orochi, Koshi nyolcfejű kígyója, aki megölt a család nyolc lányából hetet és a teremtmény visszajön az utolsó lányért, Kushinada-ért. Susanoo elkezdte felkutatni a lényt. A sikertelen próbálkozások után egy tervvel tért vissza, amivel le lehet győzni. Megkérte Kushinada kezét, amibe a lány beleegyezett. Ismertette vele a tervét, hogyha a lányt ideiglenesen fésűvé változtatja, így a harc során vele lehet. Arra utasította a lányt, hogy készítsen 8 adag szakét (rizsbort), majd azokat helyezze el egy-egy emelvényen 8 kapu mögé. A szörnyeteg elvette a csalétkeket és nyolc fejét nyolc kapun dugta át. E figyelemelterelés közben Susanoo megtámadta és legyőzte a szörnyeteget. Levágta az összes fejet, és farkat. A negyedig faroknál észrevett egy nagy kardot a sárkány testében, amit úgy hívtak Ame Murakumo No Tsurugi (Hullámzó felhők kardja), amit odaadott Amaterasu istennőnek, hogy rendezzen egy régi sérelmet.

Generációkkal később Keikō császár, a tizenkettedik uralkodó birodalmában a kardot egy nagy harcosnak, Yamato Takeru-nak ajándékozta a nénikéje Yamato Hime, hogy megvédje unokaöccsét a veszély elől.

Ez az ajándék jól jött, amikor Yamato Takeru-t elcsalta egy áruló hadvezér egy nyílt tisztásra egy vadászat alatt. A hadvezérnek tüzes íja volt, amivel meggyújtotta a füvet és csapdába ejtette Yamato Takeru-t a mezőn, hogy halálra égjen. A lovát is megölte, hogy meggátolja a szabadulását. Yamato Takeru elkeseredeten használta az Ame Murakumo no Tsurugi-t, hogy visszavágja a füvet eltávolítva ezzel a tüzelőanyagot a tűztől, de amíg ezt csinálta észrevette, hogy a kard képessé tette őt arra, hogy irányítsa a szelet. Előnyére fordította ezt a mágiát, és Yamato Takeru egy másik képességet is használt: tűzszigonyokat, hogy növelje a tűzet abban az irányban, ahol a hadvezér és az emberei voltak. A karddal irányította a szelet, hogy a lángok tovább söpörjenek. A győzelemben Yamato Takeru új nevet adott a kardnak: Kusanagi („fűszablya”), hogy emléket állítson a szorult helyzetből való menekülésének és győzelmének. Végül Yamato Takeru megházasodott és csatában elesett egy szörny által, miután nem fogadta meg felesége tanácsát, hogy vigye magával a Kusanagi-t.

 

Mivel ez a legnépszerűbb teória arról, hogy hogyan kapta meg a kard a Kusanagi nevet, a kutatók egyetértenek abban, hogy az a legvalószínűbb, hogy nem igaz.

Az ősi japán nyelvben a kusa kardot, a nagi pedig kígyót jelent. Így egy másik teória szerint a Kusanagi jelentése A kígyó kardja.

Méretei:

Markolat:
Hossz – 37 cm
Szélesség – 16 cm

Penge:
Hossz – 80 cm
Széles – 10 cm

(aikimag.blog,internet)

Leave a Comment

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Bizonyított
Agent

Kilenc életből maradt nyolc: szellem kergette meg a macskát a pincében.

Ez a nő teljesen kiakadt, miután arra a következtetésre jutott, hogy sanszosan szellemjárta az otthona. Fotó: Kennedy News and Media/ Norhfoto Kathy Gallinger már a picéjébe se mer lemenni, amióta megnézte azt az éjszakai felvételt, ahol macskáját állítása szerint egy szellem kergette meg. A nő még 2018-ban költözött be a házba, de már korábban is

Olvass Tovább »
Bizonyított
Agent

Démonok börtöne

Szerte a világon megannyi lenyűgöző természeti képződmény található, melyeket élvezettel és érdeklődéssel vizsgálnak a kíváncsi geológusok. Az azonban egy egészen más, izgalmas feladatot jelent a számukra, ha egy olyannal találkoznak, amelyről még az sem egyértelmű, hogy voltaképpen mi lehet. A távoli Jemen sivatagjában, nem messze az ománi határtól van egy jó példa erre. Kietlen földje épp

Olvass Tovább »
Bizonyított
Agent

A valaha észlelt legnagyobb, 130 kilométer átmérőjű üstökös tart a Naprendszer belseje felé

A Hubble űrteleszkóppal végzett megfigyelések megerősítik, hogy a csillagászok által valaha észlelt legnagyobb, mintegy 130 kilométer átmérőjű üstökös közeledik a Naprendszer belseje felé – közölte az amerikai űrkutatási hivatal, a NASA. A január 8-án készült felvételek szerint a C/2014 UN271 jelű, de a felfedezői után Bernardinelli-Bernstein néven is ismert üstökös magja ötvenszer nagyobb, mint egy átlagos

Olvass Tovább »