A Manchac mocsárvidék

Szerkesztette:Agent

Sokak számára ismeretesek azok a különféle, kétes hírnévvel rendelkező erdők, hegyek, amelyekről tucatnyi legenda és rémtörténet kering, azonban nem csupán ilyen helyszínek felől hallhatunk különös mendemondákat. A Louisianaban található Manchac-mocsár is azon tájak közé tartozik, amelyet hosszú ideig, ha tehették, elkerültek a helyiek, manapság pedig a paranormális esetek és a kriptozoológia iránt érdeklődők kedvelt úti céljává vált. A New Orleanstól nem messze található mocsárvidék már alapjában olyan tulajdonságokkal bír, amelyek rettegéssel töltik el az arra járó embereket. Ezért sok rémtörténet helyszíne lett.

380df76ba923beb735eecd03fb4b0ef0

A területet olyan köd-szerű párafelhő borítja, hogy az átlag halandó pár méternél tovább nehezen lát el, az élővilágra pedig szinte parazitaként telepedett rá a mindent beborító nyálkás algaréteg. A dús vegetáció gigászi méretű bogaraknak, rovaroknak, vízikígyóknak és aligátoroknak szolgál búvóhelyül, grátiszként pedig még hatalmas szúnyograjok teszik kellemetlenné az itt tartózkodást. A Manchac-mocsár bővelkedik a különféle, érdekesebbnél érdekesebb rémtörténetekben, ezek közül kettőt szeretnék veletek röviden ismertetni.

A XIX. és a XVIII. század során Louisiana etnikai összetétele jelentősen megváltozott, részben a tömegesen behurcolt nyugat-afrikai rabszolgák, részben pedig a Haitiban akkoriban lezajló forradalom és annak következményei elől ide menekülő bevándorlók miatt. Ennek köszönhetően a vudu, mint vallás rendkívül elfogadottá vált, sőt, néhány vudu-papnő jelentős hatalommal bírt, sokszor politikusok, ügyvédek, tehetős emberek kérték ki tanácsaikat (jó példa erre Marie Laveau esete is).

A Manchac mocsárvidékén egy kétes renoméval bíró, Julie White nevű vudu-boszorkány volt a leghíresebb, akit félve tisztelték a helybéliek. Annak ellenére, hogy sokan felkeresték őt tanácsai miatt, megítélésében nagy szerepet játszottak azokról a megfogant átkokról szóló történetek, amelyekben Julie kíméletlenül lesújtott a neki ártó emberekre, tette mindezt állítólag egészen nagy hatásfokkal. A boszorkány többször is kijelentette, hogy halálakor rengeteg embert fog magával vinni a sírba. Az ominózus napra 1915-ben került sor, megdöbbentő módon temetésének időpontjában egy hurrikán keltette vihar söpört végig a területen, több száz halálos áldozatot követelve. A legenda szerint a holttestek nagy részét a mocsárba temették el,  egy tömegsírba a hely pedig így átkozott lett.

tumblr_lv2vloFQDl1qhecl0o1_1280

Természetesen több történetet is hallhatunk különös hangokról és jelenségekről, amelyeket az ide látogatók észlelnek, akikből nincs hiány, a mocsár mára önjelölt szellemvadászok közkedvelt célpontjává vált. A Manhac-mocsár felkapott turista-látványosság lett, a rengeteg helyi mendemondának és kísértethistóriának köszönhetően sokan próbálnak szerencsét, hogy valamilyen hátborzongató, különleges élményben legyen részük. Az látogatók többek közt szemügyre vehetik Julie White egykori kunyhóját, vagy a vudu-kultúra iránt érdeklődők akár be is térhetnek a New Orleansban található Vudu Múzeumba is.

museo-del-vudu-2

A Manchac-mocsár másik hírhedt legendája egy jóval régebbi múlttal rendelkező, mitikus lényhez köthető.  A rougarou egy rendkívül közismert teremtmény ezen a vidéken és talán leginkább a vérfarkashoz hasonlítható, legalábbis ami megjelenését és viselkedését illeti. A Louisiana erdeit és mocsarait rettegésben tartó lény(ek) eredete az amerikai kontinensre érkező francia telepesek mondáiban keresendő.  Bár az elbeszélések sokszor máshogy írják le részleteiben a rougarout, általában közös jellemző mindegyik beszámolóban a félig-meddig humanoid, részben farkas teremtmény, amely korántsem viseltetik jóindulattal az emberek irányába.

660x330xThe-rougarou.png.pagespeed.ic.HQ_rsdg7dY

Eredetéről a folklórban legnépszerűbb elképzelés, hogy a lény valaha ember volt, akinek most, hogy megtörje az átkot, vért kell ontania ahhoz, hogy ismét emberré válhasson. Sokak szerint a rougarou karaktere némiképp hasonlóságot mutat az indián törzsek wendigojával, könnyen elképzelhető, hogy az idők során a francia kolóniára hatással voltak ezek a történetek is. Ahogyan a yetit, a chupacabrát és még számos legendás lényt, a rougarout is rengetegen próbálták már lencsevégre kapni, vagy dokumentálni valamilyen módon. Természetesen a különféle, hasonló témával foglalkozó TV-műsorok stábjai is a szörnyeteg nyomába eredtek, több-kevesebb sikerrel.

(Absvrd,Parahelyek)

Leave a Comment

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Bizonyított
Agent

Kilenc életből maradt nyolc: szellem kergette meg a macskát a pincében.

Ez a nő teljesen kiakadt, miután arra a következtetésre jutott, hogy sanszosan szellemjárta az otthona. Fotó: Kennedy News and Media/ Norhfoto Kathy Gallinger már a picéjébe se mer lemenni, amióta megnézte azt az éjszakai felvételt, ahol macskáját állítása szerint egy szellem kergette meg. A nő még 2018-ban költözött be a házba, de már korábban is

Olvass Tovább »
Bizonyított
Agent

Démonok börtöne

Szerte a világon megannyi lenyűgöző természeti képződmény található, melyeket élvezettel és érdeklődéssel vizsgálnak a kíváncsi geológusok. Az azonban egy egészen más, izgalmas feladatot jelent a számukra, ha egy olyannal találkoznak, amelyről még az sem egyértelmű, hogy voltaképpen mi lehet. A távoli Jemen sivatagjában, nem messze az ománi határtól van egy jó példa erre. Kietlen földje épp

Olvass Tovább »
Bizonyított
Agent

A valaha észlelt legnagyobb, 130 kilométer átmérőjű üstökös tart a Naprendszer belseje felé

A Hubble űrteleszkóppal végzett megfigyelések megerősítik, hogy a csillagászok által valaha észlelt legnagyobb, mintegy 130 kilométer átmérőjű üstökös közeledik a Naprendszer belseje felé – közölte az amerikai űrkutatási hivatal, a NASA. A január 8-án készült felvételek szerint a C/2014 UN271 jelű, de a felfedezői után Bernardinelli-Bernstein néven is ismert üstökös magja ötvenszer nagyobb, mint egy átlagos

Olvass Tovább »