A Szigetország szellemjárta fogadói

Szerkesztette:Agent

Nagy-Britanniában számos fogadó büszkélkedhet visszajáró kísértetekkel, amelyek több évszázada vonzzák a borzongásra és a különleges élményekre vágyó vendégeket. Pedig még a legendás angol hidegvért sem könnyű megőrizni a nyughatatlan szellemek felbukkanásakor, hiszen a túlvilági látogatók időnként a berendezési tárgyakat és az emberek testi épségét sem kímélve garázdálkodnak az ódon épületek falai között.

Észak-Anglia legszebb történelmi városa, York kétségtelenül eséllyel indulhat az „Európa legkísértetiesebb városa” címért is, hiszen lakói több mint 140 aktív szellemet tartanak számon. A középkori bástyákkal körülvett macskaköves utcákon római legionáriusok menetelő árnyaival és a 19. század közepén meggyilkolt gyermekek bolyongó lelkeivel egyaránt lehet találkozni. A Kakas és Palack elnevezésű fogadóban George Villiers (1628–1687), Buckingham második hercege kísért, aki a hagyomány szerint a jelenlegi épület helyén álló palotájában végzett alkimista kísérleteket. A város egyik legrégebbi vendéglője a 16. században megnyílt Arany Gyapjú fogadó, amely két évszázaddal később John Peckett yorki polgármester rezidenciája lett, így nem meglepő, hogy az előcsarnokban és a lépcsőházban azóta is gyakran fel-felbukkan a feleség, Lady Alice Peckett szelleme. Az Öreg Fehér Hattyú nevet viselő sörözőben egy titkos társaság rendez „túlvilági összejöveteleket”. A kísérteties látogatók halk lépteikkel, fojtott hangjukkal, valamint elmozdított bútorokkal és fel-fellobbanó lángokkal hívják fel magukra a figyelmet.

 

Borzongató hangulat

A Gránátoshoz címzett híres londoni pub a 19. században a közeli laktanya gárdatisztjeinek törzshelye volt. A helyi legendárium szerint egy alkalommal rajtakaptak egy fiatal tisztet, amint csalt a kártyán, ezért társai úgy megverték, hogy lezuhant a pincébe, és belehalt sérüléseibe. Az erőszakos módon eltávozott katona szelleme évente egyszer visszatér a fogadóba, amely a gyilkosság évfordulóján, szeptember elején baljósan nyomasztó hangulatot ölt: egy-egy magától lekapcsolódó lámpa, rejtélyes módon eltűnő tárgy vagy néhány félelmetes koppanás még a legkitartóbb törzsvendégeket is rémülettel tölti el.

A természetfeletti teremtményeiről ismert cornwalli lápvidéken, Bodmin Moor közelében található Jamaica fogadó lakóit több szellem is rémisztgeti, míg a Derbyshire megyei kisváros, Wirksworth fogadójában, a Vörös Oroszlánban egy fej nélküli kísértet bolyong. A délkelet-angliai Wargrave csapszékében egy szülésbe belehalt asszony kísért, és bánatosan hívogatja gyermekét a túlvilágról. Máskor jeges fuvallat söpör végig a helyiségen, majd egy hosszú fekete kabátot és széles karimájú kalapot viselő férfi vonul át halálos csendben. Az apró walesi település, Llanfihangel Crucorney régi fogadójában, a Skirrid Mountain falai között hajdan sok embert akasztottak fel. A gerendákon még most is jól kivehető egy-egy kötél nyoma, s persze az itt kivégzett tolvajok, rablók és gyilkosok vissza-visszajáró szellemei sem feledtetik a múltat.

 

Túlvilági szobalány

Az Anglia középső részén fekvő Lincoln városában szintén több öreg fogadó büszkélkedhet házi kísértetekkel. A Fekete Ló csapszékben például egy áttetsző öltözékbe burkolózó asszony ijesztgeti a vendégeket, míg a Strugglers Inn ajtaja előtt éjszakánként egy titokzatos fekete kutya kapar és ugat. A Zöld Sárkányban az első csapos, Mary Cooper szelleme kísért, és őt okolják azért is, ha váratlanul eltörik egy korsó vagy elzáródik a sörcsap.

Egy kis délkelet-angliai falu, West Wycombe híres fogadója, a Szent György és a Sárkány nevét viselő pub számos kísértettel „dicsekedhet”. A legismertebb történet egy Sukie nevű lányról szól, aki a 18. században szobalányként dolgozott itt. Több környékbeli ifjú is udvarolt neki, de a lány egy messze földről érkezett, gazdag fiatalemberbe szeretett bele. Féltékeny udvarlói bosszúból egy közeli barlangba csalták a lányt az éjszaka közepén, majd úgy megrémisztették, hogy menten szörnyethalt. Néhány nap múlva két szolgáló látta először Sukie szellemét a fogadóban, és a személyzet tagjai napjainkban is gyakran számolnak be arról, hogy egy fehér ruhás hölgy kísért az épületben.

(Prusinszki, Hihetelen Magazin 2009. Okt.FOGADÓ A TÚLVILÁGHOZ)

 

Leave a Comment

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Bizonyított
Agent

Kilenc életből maradt nyolc: szellem kergette meg a macskát a pincében.

Ez a nő teljesen kiakadt, miután arra a következtetésre jutott, hogy sanszosan szellemjárta az otthona. Fotó: Kennedy News and Media/ Norhfoto Kathy Gallinger már a picéjébe se mer lemenni, amióta megnézte azt az éjszakai felvételt, ahol macskáját állítása szerint egy szellem kergette meg. A nő még 2018-ban költözött be a házba, de már korábban is

Olvass Tovább »
Bizonyított
Agent

Démonok börtöne

Szerte a világon megannyi lenyűgöző természeti képződmény található, melyeket élvezettel és érdeklődéssel vizsgálnak a kíváncsi geológusok. Az azonban egy egészen más, izgalmas feladatot jelent a számukra, ha egy olyannal találkoznak, amelyről még az sem egyértelmű, hogy voltaképpen mi lehet. A távoli Jemen sivatagjában, nem messze az ománi határtól van egy jó példa erre. Kietlen földje épp

Olvass Tovább »
Bizonyított
Agent

A valaha észlelt legnagyobb, 130 kilométer átmérőjű üstökös tart a Naprendszer belseje felé

A Hubble űrteleszkóppal végzett megfigyelések megerősítik, hogy a csillagászok által valaha észlelt legnagyobb, mintegy 130 kilométer átmérőjű üstökös közeledik a Naprendszer belseje felé – közölte az amerikai űrkutatási hivatal, a NASA. A január 8-án készült felvételek szerint a C/2014 UN271 jelű, de a felfedezői után Bernardinelli-Bernstein néven is ismert üstökös magja ötvenszer nagyobb, mint egy átlagos

Olvass Tovább »