A Titanic Szerelmespárjának igaz története

Szerkesztette:Agent

titanic-szerelmespár1

 

Talán nem túlzás azt mondani, hogy a Titanic a világ egyik legismertebb filmje, az 1997-ben bemutatott alkotás romantikus történetbe csomagolva mutatta be a jéghegynek ütköző és 1912 áprilisában elsüllyedő hajó tragédiáját.

Nem titok, hogy a filmben számos olyan karakter feltűnik, akik a valóságban is utasai voltak a Titanicnak, ám a két főszereplő, Jack és Rose alakja csak kitaláció. Ennek ellenére volt egy szerelmespár, akiknek története nagyon hasonlított a filmben látottakhoz, és sajnos nekik is tragikus vég jutott.

Így alakult a szerelmespár sorsa

A valóságban a férfi volt gazdag, aki egy szegény lányba szeretett bele. A sikeres üzletember, Henry Morley 42 éves volt, és egy egész cukrászdalánc volt a tulajdonában, ahol drága és minőségi süteményeket készítettek, és előkelő vendégek jártak hozzájuk. Az egyik ilyen cukrászdában dolgozott eladóként a 19 éves Kate Florence Phillips is, aki az angliai Hallow falucskából származott, és apja motorszerelő volt. Az anyagi, osztálybeli és korkülönbséggel nem törődtek, és hamar egymásba szerettek, ám a férfi nős volt, és gyereke is született, így titokban kellett tartaniuk a kapcsolatot. 1912 elején elhatározták, hogy Amerikába, azon belül is Los Angelesbe szöknek, hogy új életet kezdjenek, és összeházasodjanak. Mr. Morley azt mondta családjának és barátainak, hogy elmegy egy kicsit Amerikába, hogy javítsa egészségi állapotát, mivel a melegebb éghajlat segíteni fogja a gyógyulást. Arról persze senki nem tudott, hogy alkalmazottja és szeretője, Kate is vele tart. Pont kapóra jött nekik a hatalmas, igazi szenzációnak számító óceánjáró hajó, a Titanic indulása, így jegyet váltottak rá.

Az egyetlen fennmaradt fotó Henry Morley-ról.

Az egyetlen fennmaradt fotó Henry Morley-ról.

Fotó: discoverhistph / Instagram

A pár 1912. április 10-én szállt fel a Titanicra Southamptonban, ahová Mr. és Mrs. Marshall álnéven jelentkeztek be, és nagyon óvatosak voltak mindig, hogy senki ne ismerje fel őket. Ezért a legtöbb idejüket a kabinban töltötték, és nem jártak társasági eseményekre és vacsorákra. Amikor a hajó 1912. április 14-én az Atlanti-óceánon jéghegynek ütközött, a pár éppen a kabinjában aludt. Először nem vették komolyan a figyelmeztetéseket, és visszaaludtak, így már csak akkor értek ki a mentőcsónakokhoz, amikor egy maradt a fedélzeten. Kate-et beültették a 11. számú csónakba, és mivel csak egy hálóing volt rajta, az egyik tiszt betakarta a kabátjával.

A férfi nem szállhatott be a csónakba, ezért a szerelmesek nem akarták egymást elengedni, a tiszteknek úgy kellett szétszakítani az egymásba kapaszkodó párt. Ekkor Henry egy nyakláncot húzott a lány nyakába, amin egy kék zafír volt gyémántokkal körülvéve, és az „Óceán szerelmének” hívták. Ez volt az esküvői ajándéka, de mivel ekkor már felfogták a tragédia súlyát, jobbnak látta, ha abban a pillanatban adja oda Kate-nek. A nő ezután nyolc órát ült a mentőcsónakban, szerelmét pedig soha nem látta többé. Henry nem tudott úszni, így valószínűleg belefulladt a vízbe, de a holtteste nem került elő.

A fiatal nő így élt a tragédia után

Mivel nem volt pénze, és a szerelme meghalt, Kate-nek vissza kellett mennie Angliába, a szülővárosába, ahol megszégyenítették, suttogtak róla, és teljesen kiközösítették. A tragédia után kilenc hónappal megszületett lánya, Ellen. A kislány apja szemeit örökölte, a nőt pedig nagyon megviselte a hasonlóság, hogy ugyanazt a szempárt látja, mint amiket az elhajózó mentőcsónakból utoljára látott, ezért szüleire bízta gyermeke nevelését, ő pedig Londonba költözött, ahol cipő- és sapkaeladóként kezdett dolgozni. 1918-ban Kate feleségül ment egy kávézó tulajdonosához, Frederick H. Watsonhoz, a párnak egy közös gyermeke született, és Ellent is újra magához vette.

Kate és lánya, Ellen.

Kate és lánya, Ellen.

Fotó: Profimedia

Kapcsolatuk azonban nem működött jól, ez leginkább Kate mentális és érzelmi instabilitásának volt köszönhető. Folyamatosan szorongott, és depresszióval küzdött, egyszer pedig még az öngyilkosságot is megkísérelte, savat nyelt le. A férje később egy menedékházba vitte, és elhagyta őt, itt halt meg 1964-ben, 71 éves korában. A valószínűleg a Titanicon fogant lány, Ellen hosszú életet élt, virágkötőként dolgozott, a II. világháború alatt pedig vasúti portásként tevékenykedett. 2005-ben hunyt el, és mindig nehezen viselte, hogy nem ismerhette az édesapját. A nyakláncot Kate később eladta, egy floridai nő vette meg tőle, azóta pedig semmit nem lehet tudni arról az ékszerről, ami valószínűleg a popkultúra egyik legismertebb darabját inspirálta.

(Femina)

Leave a Comment

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Bizonyított
Agent

Kilenc életből maradt nyolc: szellem kergette meg a macskát a pincében.

Ez a nő teljesen kiakadt, miután arra a következtetésre jutott, hogy sanszosan szellemjárta az otthona. Fotó: Kennedy News and Media/ Norhfoto Kathy Gallinger már a picéjébe se mer lemenni, amióta megnézte azt az éjszakai felvételt, ahol macskáját állítása szerint egy szellem kergette meg. A nő még 2018-ban költözött be a házba, de már korábban is

Olvass Tovább »
Bizonyított
Agent

Démonok börtöne

Szerte a világon megannyi lenyűgöző természeti képződmény található, melyeket élvezettel és érdeklődéssel vizsgálnak a kíváncsi geológusok. Az azonban egy egészen más, izgalmas feladatot jelent a számukra, ha egy olyannal találkoznak, amelyről még az sem egyértelmű, hogy voltaképpen mi lehet. A távoli Jemen sivatagjában, nem messze az ománi határtól van egy jó példa erre. Kietlen földje épp

Olvass Tovább »
Bizonyított
Agent

A valaha észlelt legnagyobb, 130 kilométer átmérőjű üstökös tart a Naprendszer belseje felé

A Hubble űrteleszkóppal végzett megfigyelések megerősítik, hogy a csillagászok által valaha észlelt legnagyobb, mintegy 130 kilométer átmérőjű üstökös közeledik a Naprendszer belseje felé – közölte az amerikai űrkutatási hivatal, a NASA. A január 8-án készült felvételek szerint a C/2014 UN271 jelű, de a felfedezői után Bernardinelli-Bernstein néven is ismert üstökös magja ötvenszer nagyobb, mint egy átlagos

Olvass Tovább »