A tömeges boszorkánykivégzés egy pohár tej miatt történt 1697-ben: 11 éves lány állt bosszút 7 emberen.

Szerkesztette:Agent

A 17. században az eretnekek, pogányok, boszorkányok üldözésének idején Skóciában is törvénnyel léptek fel a boszorkányság ellen. A történelem ezen időszakának sötét bélyege mély nyomott hagyott Paisley városában is.

A Paisley-, Bargarran- vagy Renfrewshire-boszorkányokként emlegetett eset 1696-ban történt, amikor a Bargarran földesúr akkor még csak 11 éves lánya természetfeletti jelenségeket tapasztalt az uradalomban – legalábbis az elmondása szerint.

Minden a tejlopással kezdődött

A források szerint 1696 augusztusában a kislány, Christian Shaw rajtakapta egyik szolgálójukat, Catherine Campbellt tejlopás közben. Az incidenst jelentette is az édesanyjának, mire a szolgáló különböző átkokat szórt a leányzóra.

A Bargarran-földbirtok.

A Bargarran-földbirtok.

„Az Ördög majd elviszi Chistian lelkét a pokolba” hangzott el állítólag az ingerült nő keserű kívánsága. Pár nappal később Christian Shaw titokzatos kórtól, rohamoktól szenvedett, görcsölt, mozdulatlanul és érzéketlenül feküdt, révületek gyötörték. Ezek a tünetek kísértetiesen hasonlítottak az 1693-as salemi boszorkánypereknél elhangzottakra.

A lány szülei pár hét után egy glasgow-i orvoshoz, Matthew Brisbane rendelőjébe szállították, aki nem talált természetes magyarázatot a rejtélyes panaszokra. Még hónapokig fennállt Christan Shaw kondíciója, mi több, idővel egyre rosszabbak lettek tünetei. A kislányt láthatatlan kínzók üldözték, és különböző dolgokat öklendezett fel, mint hajcsomók, csirketollak, szén, kavics, szalma és salak. Ezeket állítólag a már előbb említett, csak számára látható és érzékelhető árnyak juttatták a szervezetébe.

Modern szakértők szerint a jelek Münchhausen-szindrómára utalhatnak, amikor a figyelem érdekében az érintett különböző betegségek tüneteit szimulálja akár drasztikus módszerekkel. De a kislánynál fennállhatott konverziós zavar is, amikor a beteg valóban elhiszi, és át is éli a fájdalmakat, amik minden esetben lelki eredetűek.

GettyImages-563938111

Természetesen akkoriban a mentális betegségeknek a tanulmányozása még gyerekcipőben járt, így a korabeli orvosok egyértelműen boszorkányságot sejtettek az ügy hátterében. Olyannyira elfajult a helyzet, hogy a tejcsenő Catherine Campbellt és egy helyi, idős nőt, Agnes Naismitht meg is vádoltak. Az idő elteltével, ahogy egyre nagyobbra dagadt a pánik léggömbje, végül már 35 ember került vád alá az eset kapcsán.

A tragikus boszorkányperek

Az első boszorkánypert követően hetüknél került sor a második boszorkányperre 1697 februárjában, az érintettek Catherine Campbell, Agnes Naismith, Margaret Lang, Margaret Fulton, John Reid, a 11 éves John Lindsay és a 14 éves James Lindsay voltak.

Ügyészként James Hutchison, a Kilallan egyházközösség feje is részt vett a tárgyalásokon, és a vádlottak testén található boszorkánynyomokat perdöntőnek ítélte, az orvosok magyarázatait megkérdőjelezte. Sőt, megfenyegette a testület tagjait, hogyha ártatlannak találják a hét vádlottat, az nem jelenthet mást, mint hogy ők is ugyanúgy bűnösek.

A boszorkányok kútja.

A boszorkányok kútja.

Fotó: David Muir

Ezek után nem meglepő, hogy mindegyiküket bűnösnek találták boszorkányság vádjában, és halálra ítélték őket. John Reid még az ítélet végrehajtása előtt felakasztotta magát a cellájában, de a többieket felakasztották Gallow Greenben, mely hely nevét ma az egyik főút viseli. A két kisgyerek a források szerint egymás kezét fogta akasztás közben. A kivégzés helyén épült a boszorkányok kútja, ahol ma már minden évben virágokkal emlékeznek meg az igazságtalanságról a helyiek.

De nem volt elég az akasztófa, mind a hét holttestet (illetve akik nem hunytak el az akasztás közben, azokat elevenen) máglyán égették el, és a mai Maxwelton és a George utca kereszteződésnél temették el őket. Állítólag Agnes Naismith kivégzésekor a „haldokló nő átkát” szórta a jelenlévőkre és leszármazottaikra. Azóta is számos helyi balszerencse és tragédia hátterében sejtik az átok sötét erejét, mint az 1810-es csatornakatasztrófánál, ami 85 emberéletet követelt.

Visszarepülve még egy picit a 17. század végére, 18. század elejére, Christian Shaw a kivégzések után felcseperedett, sikeres üzletasszony vált belőle. Egy igazi cérnabirodalmat épített ki a nő – úgy tűnik, hatékonyan túllendült azon az időszakon, amikor megbabonázták. Gazdag, tehetős üzletemberekkel házasodott össze, és boldogan élt, míg meg nem halt.

A „boszorkányok” hagyatéka

A boszorkányégetés helyét idővel szerencsepatkóval védték le. Az 1970-es évekre eltűnt ez a patkó, és attól kezdve Paisley egyre romló gazdaságának okaként is az átkot jelölték meg. Ugyan pótolták, de azt is hamar elcsenték. Végül 2008-ban sikerült eltulajdoníthatatlanul visszatenni a patkót, és kiegészítették a csatornafedő-szerű, kör alakú jelzést a következő feliratokkal: fájdalom okozta, elviselt szenvedés, igazságtalanság történt.

44104331915 b4621b436a o

Külön érdekesség, hogy több mint száz évvel az eset után, 1839-ben lyukat fedeztek fel Shaw hálószobájának a falán – mely ma már igazi turistalátványosság – feltehetően egyik bűntársa így juttathatta be neki azokat a tárgyakat, amiket bizonyíték gyanánt kivett a szájából.

Szerencsére ez volt az utolsó boszorkánykivégzés egész Nyugat-Európában, de emlékét a mai napig őrzi a település.

A szegedi Boszorkányszigeten a mai napig hallani vélik a sikolyokat

Szörnyű titkot őriz Szeged. Úgy tűnik, a boszorkányégetések idején több mint száz embert vittek a halálba az átkozott félszigeten.

(Cikken belüli képek forrása: Paisley Scotland / flickr CC BY 2.0, Mitchell, J. & Dickie JN / Wikipedia közkincs, Getty Images Hungary, borító-, és ajánlóképek forrása: Getty Images Hungary)

(Femina)

Leave a Comment

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Bizonyított
Agent

Kilenc életből maradt nyolc: szellem kergette meg a macskát a pincében.

Ez a nő teljesen kiakadt, miután arra a következtetésre jutott, hogy sanszosan szellemjárta az otthona. Fotó: Kennedy News and Media/ Norhfoto Kathy Gallinger már a picéjébe se mer lemenni, amióta megnézte azt az éjszakai felvételt, ahol macskáját állítása szerint egy szellem kergette meg. A nő még 2018-ban költözött be a házba, de már korábban is

Olvass Tovább »
Bizonyított
Agent

Démonok börtöne

Szerte a világon megannyi lenyűgöző természeti képződmény található, melyeket élvezettel és érdeklődéssel vizsgálnak a kíváncsi geológusok. Az azonban egy egészen más, izgalmas feladatot jelent a számukra, ha egy olyannal találkoznak, amelyről még az sem egyértelmű, hogy voltaképpen mi lehet. A távoli Jemen sivatagjában, nem messze az ománi határtól van egy jó példa erre. Kietlen földje épp

Olvass Tovább »
Bizonyított
Agent

A valaha észlelt legnagyobb, 130 kilométer átmérőjű üstökös tart a Naprendszer belseje felé

A Hubble űrteleszkóppal végzett megfigyelések megerősítik, hogy a csillagászok által valaha észlelt legnagyobb, mintegy 130 kilométer átmérőjű üstökös közeledik a Naprendszer belseje felé – közölte az amerikai űrkutatási hivatal, a NASA. A január 8-án készült felvételek szerint a C/2014 UN271 jelű, de a felfedezői után Bernardinelli-Bernstein néven is ismert üstökös magja ötvenszer nagyobb, mint egy átlagos

Olvass Tovább »