A Tündérek sötét oldala (A szex miatt tartották veszélyesnek a tündéreket)

Szerkesztette:Agent

Veszélyes volt a tündéreket megidézni, lehettek szexuális csábítók, gyermekrablók, de sok értékes tudást lehetett tőlük megszerezni. Az Exeteri Egyetem új kutatást indított a 15–17. században a tündérek megidézésére használt módszerekről, amelyek a középkori végi, újkor eleji századok hiedelmeibe is betekintést engednek. A kutatás vezetője, Samuel P. Gillis Hogan avat be a részletekbe.

szext2.jpg

Bár a tündérek említésekor legtöbben a Pán Péter könyvekben és filmekben szereplő Csingilinghez hasonló apró, bűbájos tündérmanókra asszociálnak, ez a kedves, higiénikus kép a viktoriánus XIX. század terméke. A róluk szóló késő középkori, kora újkori elképzelések meglehetősen ködösek és eltérőek voltak, ugyanakkor néhány közös vonás is megjelent bennük.

Egyszerre csodálattal és félelemmel beszéltek róluk ebben a korban, általában – kivételek persze akadtak – ugyanolyan magasnak gondolták, mint az embereket,

természetfölötti szépségükkel pedig a fiatal nőkre és férfiakra egyaránt veszélyeseknek tartották őket, mert halhatatlan lelküket tették kockára azok, akik tündérekkel érintkeztek.

A középkori, kora újkori kultúrában sokféle funkciót szolgáltak. A nemesek gyakran tőlük származtatták magukat, ebben az esetben az adott tündér a család oltalmazója volt. Gondoljunk csak a félig hal- vagy kígyó-, illetve sárkánytestű, félig női alakban ábrázolt Melusine-ra, akitől a középkori legendákban a Luxemburgokat, Anjou grófjait és a Plantageneteket is eredeztették. A tündérek irodalmi változatai a választékos nyelvezettel írott románcokban és balladákban is feltűntek.

De nem mindig voltak ártalmatlanok. Azzal a képességükkel, hogy a hús bűneire csábították a nőket és férfiakat, a lelküket sodorták veszélybe, továbbá a betegség és az őrület szellemeiként is számon tartották őket. Legalább a XII. századig visszanyúlnak azok a folklórelemek, amelyek szerint gyerekeket tüntetnek el.

Tudásuk miatt sokan próbálkoztak a megidézésükkel is, például, hogy a gyógynövények tulajdonságairól faggassák ki a tündéreket, valamint számos olyan szöveget ismerünk, amelyekben női tündéreket próbáltak előcsalogatni, hogy velük háljanak. Arra is alkalmasnak ítélték őket az emberek, hogy elrejtett kincsekre bukkanjanak rá a segítségükkel, a láthatatlanság gyűrűjéhez jussanak és felfedjék előttük a jövőt.

Sok középkori, kora újkori dokumentum leírja, mit fog mondani vagy tenni a megidézett szellem, és a mágusnak miként kell arra reagálnia. Istent magát is segítségül hívták, így számos megtisztulási rituálé előzte meg a szellemidézést (szexuális élettől való tartózkodás, böjtölés, imádkozás), hogy Isten méltónak találja a mágust a megidézéshez és megkötéshez nyújtott segítségre.

Rengeteg rituálé arra utasítja a tündért, kerülje a rémítő vagy csábító alakot, amikor megjelenik, ezekben az esetekben ugyanis a mágus kénytelen lenne kilépni az őt védő körből, és kitenni magát a tündér vagy démon jelentette veszélynek. A tündérek királyát, Oberont például számos rituálé arra szorítja, hogy gyermek képében jelenjen meg.

“Az új kutatásban azokat a kéziratokat fogjuk áttanulmányozni, amelyek a tündérek megidézésére és kiűzésére vonatkozó instrukciókat tartalmazzák, valamint az inkvizíció és a bíróságok tündérek mágiájával foglalkozó periratait” – nyilatkozta a BBC Historynak a projektet vezető történész.

Hozzátette: ahhoz, hogy a megfelelő szöveg- és kulturális környezetbe helyezzük a rituálékat, ismernünk kell a forrásokat, ahonnan a megidéző formulákat tartalmazó írások az ötleteiket merítették. Ennek segítségével ahhoz is közelebb kerülhetünk, hogy megértsük, a vizsgált korban milyen kapcsolatban álltak egymással az irodalmi, a folklór és a tudományos források.

(Forrás: 24.hu; képforrás: Johann Heinrich Füssli/Wikipedia, fondosblackberry.com),(Csiribusz.blog)

Leave a Comment

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Bizonyított
Agent

Kilenc életből maradt nyolc: szellem kergette meg a macskát a pincében.

Ez a nő teljesen kiakadt, miután arra a következtetésre jutott, hogy sanszosan szellemjárta az otthona. Fotó: Kennedy News and Media/ Norhfoto Kathy Gallinger már a picéjébe se mer lemenni, amióta megnézte azt az éjszakai felvételt, ahol macskáját állítása szerint egy szellem kergette meg. A nő még 2018-ban költözött be a házba, de már korábban is

Olvass Tovább »
Bizonyított
Agent

Démonok börtöne

Szerte a világon megannyi lenyűgöző természeti képződmény található, melyeket élvezettel és érdeklődéssel vizsgálnak a kíváncsi geológusok. Az azonban egy egészen más, izgalmas feladatot jelent a számukra, ha egy olyannal találkoznak, amelyről még az sem egyértelmű, hogy voltaképpen mi lehet. A távoli Jemen sivatagjában, nem messze az ománi határtól van egy jó példa erre. Kietlen földje épp

Olvass Tovább »
Bizonyított
Agent

A valaha észlelt legnagyobb, 130 kilométer átmérőjű üstökös tart a Naprendszer belseje felé

A Hubble űrteleszkóppal végzett megfigyelések megerősítik, hogy a csillagászok által valaha észlelt legnagyobb, mintegy 130 kilométer átmérőjű üstökös közeledik a Naprendszer belseje felé – közölte az amerikai űrkutatási hivatal, a NASA. A január 8-án készült felvételek szerint a C/2014 UN271 jelű, de a felfedezői után Bernardinelli-Bernstein néven is ismert üstökös magja ötvenszer nagyobb, mint egy átlagos

Olvass Tovább »