A zombik eredete.

Szerkesztette:Agent

Manapság szinte kéthavonta jön ki egy-egy újabb rothadó húsú élő emberi húsra éhező szörnyről szóló fim, vagy sorozat. De mi is ennek a hiedelemnek az alapja. Élőholtak vajon valóban léteztek, léteznek? Honnan eredhet a hit ezekben a lényekben. Erre próbálunk ma választ adni.

A zombi fogalmának kialakulása a dél-amerikai mágikus hiedelemvilág afrikai és afrikainak tekintett vegyítéséhez kapcsolódik (lásd még: a Woodoo hit). Az afrikai hiedelemvilágban még ma is él a Woodoo hit.

A Woodoo vallás legtitokzatosabb varázslata a zombivá változtatás. Sok tévhit kering a zombikról, például hogy a varázsló állatá tudja változtatni, s húsát eladja a piacon, vagy hogy a lélektelen holttesteket emberi tulajdonságokkal ruházzák fel, s gépként mûködtetik őket. Általában úgy történik a dolog, hogy valaki felkeresi az egyik papot, mert bosszút akar állni ellenségén. Ilyenkor a bokor (rossz pap) egy varangyméreggel kevert port készít. Ezt a nép fufunak nevezi. A por a bőrön keresztül hat, elegendő keveset szórni belőle a küszöbre, s ha valaki belelép, azt titokzatos átok sújtja. Az áldozatra először heves görcsök törnek, majd a halálhoz hasonló mély kómába zuhan.

A szer tulajdonképpen minimálisra csökkenti a test működését, az illetőnek csak kevés oxigénre van szüksége. Először szédülni kezd, légzési nehézségei támadnak, később mintha megbénult volna, légzése szinte nincs, pupillái merevek, szája elkékül, a szíve alig érezhetően ver. A legszörnyűbb, hogy mindvégig magánál van, s végignézheti saját temetését, ottani szokás szerint még aznap. Ezután a bokor éjfélkor kiveszi sírjából, s öntudatlanul él tovább új tulajdonosánál, rabszolga lesz belőle.

A nép a zombi életét a halálnál is rosszabbnak tartja, s hogy a szeretett személy ne válhasson zombivá, szívét átfúrják, elvágják a nyakát, mindent megtesznek, hogy a bokor ne rabolhassa el.

A tudósok már annyit kiderítettek, hogy a porban van tetrodoxin, frissen eltemetett ember csontja, füvek, ásványok, gömbhal mérge, manchineel-fa nedve, s a bokor három nap és három éjjel dolgozik rajta. Hatása körülbelül 6-12 óráig tart, s 20 perc kell ahhoz, hogy az áldozat ne adjon életjelt.

Azt is sikerült megtudni, hogy a zombi-lét azokra az emberekre vár, akik megsértik a törvényeket, antiszociálisan cselekednek, nem törődnek gyermekükkel, lopnak a faluban…stb. Ilyenkor összeül egy hagyományos bíróság, akik az embert társadalmi halálra ítélik, tovább élhet, de csak zombiként.

Állítólag Haitin legalább 6000 zombi él, s dolgozik a cukornádültetvényeken. Az ott élő emberek szerint csak akkor ébrednek fel, s válnak újra emberré, ha sót adnak nekik enni.

( greatwhy.webnode.hu, felfedes.hu)

Leave a Comment

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Bizonyított
Agent

Kilenc életből maradt nyolc: szellem kergette meg a macskát a pincében.

Ez a nő teljesen kiakadt, miután arra a következtetésre jutott, hogy sanszosan szellemjárta az otthona. Fotó: Kennedy News and Media/ Norhfoto Kathy Gallinger már a picéjébe se mer lemenni, amióta megnézte azt az éjszakai felvételt, ahol macskáját állítása szerint egy szellem kergette meg. A nő még 2018-ban költözött be a házba, de már korábban is

Olvass Tovább »
Bizonyított
Agent

Démonok börtöne

Szerte a világon megannyi lenyűgöző természeti képződmény található, melyeket élvezettel és érdeklődéssel vizsgálnak a kíváncsi geológusok. Az azonban egy egészen más, izgalmas feladatot jelent a számukra, ha egy olyannal találkoznak, amelyről még az sem egyértelmű, hogy voltaképpen mi lehet. A távoli Jemen sivatagjában, nem messze az ománi határtól van egy jó példa erre. Kietlen földje épp

Olvass Tovább »
Bizonyított
Agent

A valaha észlelt legnagyobb, 130 kilométer átmérőjű üstökös tart a Naprendszer belseje felé

A Hubble űrteleszkóppal végzett megfigyelések megerősítik, hogy a csillagászok által valaha észlelt legnagyobb, mintegy 130 kilométer átmérőjű üstökös közeledik a Naprendszer belseje felé – közölte az amerikai űrkutatási hivatal, a NASA. A január 8-án készült felvételek szerint a C/2014 UN271 jelű, de a felfedezői után Bernardinelli-Bernstein néven is ismert üstökös magja ötvenszer nagyobb, mint egy átlagos

Olvass Tovább »