Az Oak sziget rejtélye.

Szerkesztette:Agent

Kanada keleti részén, Új-Skócia partjainál található Oak szigete, ami 200 éve tartja lázban az embereket és vadabbnál-vadabb elképzelések szólnak arról, mit rejthet a sziget. Nem véletlenül készült belőle többrészes dokumentumfilm is. A sziget titka olyan nagy embert is rabul ejtett, mint a korábbi amerikai elnök, Franklin D. Roosevelt .

A sziget nagyrésze Oak Island Tours vállalat kezében van, a maradék pedig kisebb birtokosok tulajdonában van. Attól vált híressé, hogy mikor az 1800-as évek elején megérkeztek az első telepesek, szárnyra kapott egy pletyka, hogy elrejtett kincsek vannak a szigeten az úgynevezett „pénzgödörben”. Jóval később jegyezték fel a történetet, mely szerint 1795-ben a 18 éves Daniel McGinnis egy mélyedésre bukkant a földben, miközben helyet keresett a farmjának.

McGinnisnek pedig tudomása volt pár korábbi történetről, amely szerint a híres kalóz, William Kidd kapitány – más verziók szerint Feketeszakáll – ezen a szigeten rejthette el kincseit. Anno McGinnis és két társa ásás közben fél méter mélyen kőlapokra, majd három méterenként farönkökre bukkantak, amelyek szerintük egyet jelentett azzal, hogy ott valamit emberek rejthettek el, mivel a közelben csákánynyomokat is találtak. Végül 9 méternél mégis feladták az ásást. Később folytatták az ásatást, de ugyanúgy farönköket és kókuszrostokat találtak csak.

A pletykák annyira megigézték az embereket, hogy 1807-ben már az Onslow Company is ásatásokba kezdett a szigeten. Csakhogy projektjüknek gátat szabott az, hogy betört a tengervíz a barlangba, amit kiástak és 10 méter mélységig feltöltötte. De még állítólag a víz betörése előtt 24-27 méter mélységből előkerült egy egy nagy méretű kődarab, amin vésett szimbólumok voltak.Sajnos később a kő elveszett , de az egy kutató leírása alapján készítettek egy rekonstrukciót (Hogy ez mennyire volt pontos, azt nem tudni).

1967-ben egy újabb vállalkozói csoport vette meg az ásatási jogokat. Az egyik tulajdonos, Fred Nolan egy érdekes elmélettel rukkolt elő. A szigeten több nagy méretű sziklatömb került elő, amiken , egy latin kereszt látható, ez pedig csak tovább fokozta az érdeklődést.

Itt jön képbe a második lehetséges teória, hogy a sziget kincsei valamiképp a templomos lovagokhoz kötődnek. Az elmélet szerint néhány lovag kimenekítette kincseinek legértékesebb darabjait Franciaországból, azelőtt, hogy IV. Fülöp leszámolt volna a rend tagjaival. A lovagok Skócián keresztül, Új-Fundlandot és Vinland-et érintve juthattak el a kanadai szigetre.

Majd az 1960-as évek végén a Triton Alliance nevű társaság vette meg a sziget nagyrészét. Fogták és oldalirányból estek neki a gödörnek. Aláfúrtak majd leeresztettek egy kamerát. A képeken emberi maradványokat, láda darabokat, és szerszámokat láttak, de ennél konkrétabb bizonyítékot nem tudtak felmutatni.

Egy harmadik elképzelés szerint nem templomos és nem is kalózkincsek, hanem Mária Antónia ékszereit rejtheti a föld. Az elmélet úgy szól, hogy a forradalom alatt kivégzett francia királyné, Versailles ostroma előtt, 1789-ben egy udvarhölgyére bízta értékes személyes tárgyait, hogy rejtse el őket egy biztos helyre, ami nem más lehetett, mint Oak Island. 2017-ben a History Channel tévécsatorna kutatói találtak is egy 500 éves brosst.

Ám akadnak még teóriák arra vonatkozóan, mit rejthet a gödör. Az egyik: esetleg szabadkőműves csecsebecsét, mivel van, aki szabadkőműves jeleket talált a szigeten, és a kincs keresését inkább egy titkos beavatási rítus részének gondolja. Mint említettem, Franklin D. Roosevelt is kereste a kincset. Milyen érdekes, hogy két évre rá beavatott tag lett a szabadkőműveseknél…

A másik lehetséges elképzelés szerint: a gödör olyan iratokat rejt, amelyek bizonyítják, hogy a Shakespeare-műveket igazából Francis Bacon írta. Erre utalhat az, hogy mikor 1893-ban az The Oak Island Treasure Company fúrt kis pergamendarabot találtak, amin vi, ui vagy wi, de nem került elő ennél több rész belőle.

A legkevésbé izgalmas magyarázat szerint a „pénzgödörnek” illetve „kincsesgödörnek” hívott sziget nem, mint egy természetes úton kialakult víznyelő. Az elmélet hívei azt is kiemelik, hogy hogy a szigeten eddig nem került elő olyan lelet, amelyik bármelyik elméletet is igazolná vagy egyáltalán azt, hogy kincsek lehetnek a szigeten.

Leave a Comment

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Bizonyított
Agent

Kilenc életből maradt nyolc: szellem kergette meg a macskát a pincében.

Ez a nő teljesen kiakadt, miután arra a következtetésre jutott, hogy sanszosan szellemjárta az otthona. Fotó: Kennedy News and Media/ Norhfoto Kathy Gallinger már a picéjébe se mer lemenni, amióta megnézte azt az éjszakai felvételt, ahol macskáját állítása szerint egy szellem kergette meg. A nő még 2018-ban költözött be a házba, de már korábban is

Olvass Tovább »
Bizonyított
Agent

Démonok börtöne

Szerte a világon megannyi lenyűgöző természeti képződmény található, melyeket élvezettel és érdeklődéssel vizsgálnak a kíváncsi geológusok. Az azonban egy egészen más, izgalmas feladatot jelent a számukra, ha egy olyannal találkoznak, amelyről még az sem egyértelmű, hogy voltaképpen mi lehet. A távoli Jemen sivatagjában, nem messze az ománi határtól van egy jó példa erre. Kietlen földje épp

Olvass Tovább »
Bizonyított
Agent

A valaha észlelt legnagyobb, 130 kilométer átmérőjű üstökös tart a Naprendszer belseje felé

A Hubble űrteleszkóppal végzett megfigyelések megerősítik, hogy a csillagászok által valaha észlelt legnagyobb, mintegy 130 kilométer átmérőjű üstökös közeledik a Naprendszer belseje felé – közölte az amerikai űrkutatási hivatal, a NASA. A január 8-án készült felvételek szerint a C/2014 UN271 jelű, de a felfedezői után Bernardinelli-Bernstein néven is ismert üstökös magja ötvenszer nagyobb, mint egy átlagos

Olvass Tovább »