Démon a tükörben?

Szerkesztette:Agent

Tükör gyakorlatilag minden lakásban előfordul, hiszen a mindennapok során nélkülözhetetlen használati tárgy, illetve dekorációs eszközként is funkcionál. Van ugyanakkor egy harmadik rendeltetése is, amelyről sokan nem tudnak: ezoterikus nézetek szerint a tükör a túlvilág kapuja.

 

Természetesen senki nem szeretné a lakásában tudni a túlvilág kapuját, ám sajnos mindez nem opcionális kérdés. Már évezredekkel ezelőtt is minden, ami tükröződő felület volt, így a vízfelszín is, a hiedelmek szerint a túlvilágba engedett betekintést.

Ezoterikusok és népi hiedelmek szerint a tükör ugyanakkor nem csupán ezt teszi lehetővé, hanem a holt lelkek számára is ajtót biztosít a különböző dimenziók közti közlekedésben.

Miért különleges a tükör?

A tükröződő felületek azért lehettek érdekesek és misztikusak az emberek számára már a korai időkben is, mivel amit a felület mutatott, a valós világ leképezése volt, noha amit az emberek láttak, arról tudhatták, hogy csupán a víz felszíne, illetve egy fényesre csiszolt fémlap.

A benne megjelenő kép valósághűsége miatt mégis csodálattal, egyben félelemmel is töltötte el őket a tükör, és mindenféle misztikus, mágikus erőt tulajdonítottak neki.

Egy ókori mítosz szerint például Dionüszosz szellemét tükör segítségével ejtették rabul, a középkorban pedig úgy hitték, a tükör megsokszorozza a szem erejét, ezért aki írt valamit, gyakorta felpillantott, hogy segítse a munkáját.

A holt lelkek kapuja

A tükröt tehát mindig körüllengte egyfajta természetfelettinek vélt erő a népi hiedelemben. A legáltalánosabb elmélet szerint a tükrök közlekedési lehetőséget biztosítanak a holt lelkeknek a túlvilág és az élők világa közt.

Az éjjel alakot öltő szellemek és démonok a hiedelmek szerint a lakás különböző pontjain elhelyezett tükrökön át tudnak egyik dimenzióból  a másikba átmenni, és közben az emberektől nyernek erőt maguknak. A parapszichológusok ezeket a lényeket tükörlényeknek nevezik, és hétköznapi szóval energiavámpírokként definiálják őket.

Kultúrákon átívelő hiedelem

Ha hiszel a hiedelmeknek, ha nem, mindenesetre érdekes, hogy különböző kultúrák teljesen más köntösbe bújtatva, de említést tesznek a tükör természetfeletti, negatív hatásairól. Íme két példa.

Az ősi kínai hagyomány, a feng shui például óva int attól, hogy a hálószobában tükör legyen, ugyanis abból a tanok szerint negatív energia áramlik ki. Ha valaki tesz is tükröt a hálószobájába, éjszakára a feng shui szerint érdemes letakarnia azt.

A zsidó hagyomány szerint amikor halott van a háznál, az összes tükröt le kell takarni, és csak a hétnapos gyászidőszak után szabad levenni a lepleket. Ha ez nem így történik, nézeteik szerint a halott megrekedhet az élők és a holtak világa közt.

(Kovács Gabriella, Femina)

Leave a Comment

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Bizonyított
Agent

Kilenc életből maradt nyolc: szellem kergette meg a macskát a pincében.

Ez a nő teljesen kiakadt, miután arra a következtetésre jutott, hogy sanszosan szellemjárta az otthona. Fotó: Kennedy News and Media/ Norhfoto Kathy Gallinger már a picéjébe se mer lemenni, amióta megnézte azt az éjszakai felvételt, ahol macskáját állítása szerint egy szellem kergette meg. A nő még 2018-ban költözött be a házba, de már korábban is

Olvass Tovább »
Bizonyított
Agent

Démonok börtöne

Szerte a világon megannyi lenyűgöző természeti képződmény található, melyeket élvezettel és érdeklődéssel vizsgálnak a kíváncsi geológusok. Az azonban egy egészen más, izgalmas feladatot jelent a számukra, ha egy olyannal találkoznak, amelyről még az sem egyértelmű, hogy voltaképpen mi lehet. A távoli Jemen sivatagjában, nem messze az ománi határtól van egy jó példa erre. Kietlen földje épp

Olvass Tovább »
Bizonyított
Agent

A valaha észlelt legnagyobb, 130 kilométer átmérőjű üstökös tart a Naprendszer belseje felé

A Hubble űrteleszkóppal végzett megfigyelések megerősítik, hogy a csillagászok által valaha észlelt legnagyobb, mintegy 130 kilométer átmérőjű üstökös közeledik a Naprendszer belseje felé – közölte az amerikai űrkutatási hivatal, a NASA. A január 8-án készült felvételek szerint a C/2014 UN271 jelű, de a felfedezői után Bernardinelli-Bernstein néven is ismert üstökös magja ötvenszer nagyobb, mint egy átlagos

Olvass Tovább »