Démonok börtöne

Szerkesztette:Agent

Szerte a világon megannyi lenyűgöző természeti képződmény található, melyeket élvezettel és érdeklődéssel vizsgálnak a kíváncsi geológusok.

Az azonban egy egészen más, izgalmas feladatot jelent a számukra, ha egy olyannal találkoznak, amelyről még az sem egyértelmű, hogy voltaképpen mi lehet. A távoli Jemen sivatagjában, nem messze az ománi határtól van egy jó példa erre. Kietlen földje épp olyan, mintha csak kilyukadt volna.

Különös hiedelmek övezik

A Barhút földjén éktelenkedő lyuk nemcsak a kutatóknak okoz fejtörést, de a helyieket is hosszú ideje foglalkoztatja. Ahogyan az lenni szokott, az egyszerű emberek maguk fogalmaztak meg magyarázatokat, hiedelmeket az ismeretlen valami definiálására.

cov

Elgondolásaikat a helynek adott nevek őrzik. Egyik hiedelmük azt mondja, a lyuk voltaképpen démonok számára létesült börtön, ahol a gonosz lények lakoznak. Másik vélekedésük szerint a képződmény nem más, mint a pokol kútja. Babonát is szőttek köré: aszerint a lyuk mindent beszippant, ami csak megközelíti. Úgy gondolják, hogy a hely maga is átkozott: aki ide ellátogat, azt balszerencse fogja üldözni.

Elképesztő paraméterek, beláthatatlan mélység

A lyuk nem véletlenül keltette fel az emberek érdeklődését, hiszen belseje koromsötét, mérete pedig valóban óriási: mintegy 30 méter az átmérője, mélysége pedig 100-250 méter is lehet. Az utóbbi számot azért nem tudják pontosan meghatározni, mert eddig senkinek, sem ide látogató felfedezőknek, sem jemeni kutatóknak nem sikerült elérni az aljáig.

Noha többször próbálkoztak, 50-60 méternél sosem jutottak lejjebb. Próbálkozásaik elé a körülmények gördítettek akadályt, odalent ugyanis igen kevés oxigén, mindeközben pedig elviselhetetlen, romlott tojásra emlékeztető bűz van. Vajon valamilyen folyadék, esetleg gázok teszik, vagy mindkettő? Egyelőre nincs magyarázat.

Egy helyi férfi, Ammar Hashem Mohammed Osman beszámolója szerint annak idején a közelben katonáskodott, és kutat kellett ásniuk nem messze a lyuktól. Amikor azonban elindították a szivattyút, fekete, kátrányszerű folyadék jött a kútból. Feltételezése szerint a lyuk mélyén is hasonló anyag lehet. Amíg azonban a kutatók nem jutnak a képződmény mélyére, addig semmi biztosat nem lehet tudni a misztikus lyukról.

Az Alvilág kapuja

A következő cikkben arról a különös repedésről olvashatsz, mely Szibériában található, és az Alvilág kapujának nevezik.

(Femina)

Leave a Comment

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Bizonyított
Agent

Kilenc életből maradt nyolc: szellem kergette meg a macskát a pincében.

Ez a nő teljesen kiakadt, miután arra a következtetésre jutott, hogy sanszosan szellemjárta az otthona. Fotó: Kennedy News and Media/ Norhfoto Kathy Gallinger már a picéjébe se mer lemenni, amióta megnézte azt az éjszakai felvételt, ahol macskáját állítása szerint egy szellem kergette meg. A nő még 2018-ban költözött be a házba, de már korábban is

Olvass Tovább »
Bizonyított
Agent

Démonok börtöne

Szerte a világon megannyi lenyűgöző természeti képződmény található, melyeket élvezettel és érdeklődéssel vizsgálnak a kíváncsi geológusok. Az azonban egy egészen más, izgalmas feladatot jelent a számukra, ha egy olyannal találkoznak, amelyről még az sem egyértelmű, hogy voltaképpen mi lehet. A távoli Jemen sivatagjában, nem messze az ománi határtól van egy jó példa erre. Kietlen földje épp

Olvass Tovább »
Bizonyított
Agent

A valaha észlelt legnagyobb, 130 kilométer átmérőjű üstökös tart a Naprendszer belseje felé

A Hubble űrteleszkóppal végzett megfigyelések megerősítik, hogy a csillagászok által valaha észlelt legnagyobb, mintegy 130 kilométer átmérőjű üstökös közeledik a Naprendszer belseje felé – közölte az amerikai űrkutatási hivatal, a NASA. A január 8-án készült felvételek szerint a C/2014 UN271 jelű, de a felfedezői után Bernardinelli-Bernstein néven is ismert üstökös magja ötvenszer nagyobb, mint egy átlagos

Olvass Tovább »