Egy negyvenezer éves óriás farkas bukkant fel Oroszországban

Szerkesztette:Agent

A helybéli egy óriás farkas levágott fejére bukkant Oroszországban, amely az azóta elvégzett vizsgálatok szerint több mint negyvenezer évvel ezelőtt élhetett a területen. Az orosz férfi tavaly Tirekhtyakh-folyó partján sétált Yakutiaban, amikor a szörnyű látvány tárult a szeme elé. Az ősi vadállat hatalmas feje. A leletet az állandóan fagyott altalaj kitűnő állapotban őrizte meg. Szőrzettel és a hatalmas agyarakkal együtt.

Kitűnő állapotban őrizte meg a fagyott altalaj

Az ősi leletre Pavel Efimov bukkant rá. Az óriásfarkas fejét átadta a kutatóknak, akik megállapították, hogy a vadállat nagy valószínűséggel több mint 40 ezer évvel ezelőtt, a Pleisztocén korszak végén élhetett. Az elemzések arra is rámutattak, hogy a kifejlett példány életkora kettő és négy év között lehetett, amikor elpusztult.

óriás farkas
A levágott fejre egy helybéli talált a folyó parján sétálvaFORRÁS: THE SIBERIAN TIMES

Az állandóan fagyott altalajnak köszönhetően kitűnő állapotban megőrződött FEJ KÖRÜLBELÜL 40 CENTIMÉTER HOSSZÚ. AMI EGY MODERN KORI FARKAS TESTÉNEK KÖRÜLBELÜL A FELÉT TESZI KI, AMI ÁTLAGOSAN 66 ÉS 86 CENTIMÉTER KÖZÖTT MOZOG. A The Siberian Times szerint ezek az első, ilyen kitűnő állapotban megőrzött, felnőtt farkas maradványok amelyek a Pleisztocén korból származnak.

Mumifikált farkaskölyköket is találtak.

A kutatók már korábban is rábukkantak az ősi óriás farkas – ok maradványaira, de egyik sem volt ilyen jó állapotú, most a most felbukkant óriási példány feje. Nemrég egy mumifikált farkaskölyköt találtak Kanada északi részén, amelyekről a későbbi vizsgálatok kimutatták, hogy ötvenezer évvel ezelőtt élhettek az amerikai kontinensen.

farkasok
Pleisztocén farkasok rekonstrukciójaFORRÁS: WILLIAM HARRIS

Emellett néhány éve a Szibériában felfedezett, harmincötezer éves farkascsontokból kinyert DNS minták segítségével próbálták meg rekonstruálni a kutyák és a farkasok közötti evolúciós köteléket.A SVÉD TERMÉSZETTUDOMÁNYI MÚZEUM KUTATÓI MOST AZ ÚJONNAN FELFEDEZETT FARKASFEJ DNS-ÉT VETIK MÉLYREHATÓ VIZSGÁLAT ALÁ. AZÉRT HOGY ÖSSZEHASONLÍTSÁK AZ EBBŐL SZÁRMAZÓ GENETIKAI INFORMÁCIÓKAT A MODERN FARKASOKÉVAL.A negyvenezer éves, kissé bizarr és ijesztő óriásfarkas feje most egy tokiói kiállítás részét képezi. Ott a gyapjas mamutokkal és más, korabeli állatokkal együtt reprezentálja a korszak élővilágát.

(Origo Tudomány)

Leave a Comment

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Bizonyított
Agent

Kilenc életből maradt nyolc: szellem kergette meg a macskát a pincében.

Ez a nő teljesen kiakadt, miután arra a következtetésre jutott, hogy sanszosan szellemjárta az otthona. Fotó: Kennedy News and Media/ Norhfoto Kathy Gallinger már a picéjébe se mer lemenni, amióta megnézte azt az éjszakai felvételt, ahol macskáját állítása szerint egy szellem kergette meg. A nő még 2018-ban költözött be a házba, de már korábban is

Olvass Tovább »
Bizonyított
Agent

Démonok börtöne

Szerte a világon megannyi lenyűgöző természeti képződmény található, melyeket élvezettel és érdeklődéssel vizsgálnak a kíváncsi geológusok. Az azonban egy egészen más, izgalmas feladatot jelent a számukra, ha egy olyannal találkoznak, amelyről még az sem egyértelmű, hogy voltaképpen mi lehet. A távoli Jemen sivatagjában, nem messze az ománi határtól van egy jó példa erre. Kietlen földje épp

Olvass Tovább »
Bizonyított
Agent

A valaha észlelt legnagyobb, 130 kilométer átmérőjű üstökös tart a Naprendszer belseje felé

A Hubble űrteleszkóppal végzett megfigyelések megerősítik, hogy a csillagászok által valaha észlelt legnagyobb, mintegy 130 kilométer átmérőjű üstökös közeledik a Naprendszer belseje felé – közölte az amerikai űrkutatási hivatal, a NASA. A január 8-án készült felvételek szerint a C/2014 UN271 jelű, de a felfedezői után Bernardinelli-Bernstein néven is ismert üstökös magja ötvenszer nagyobb, mint egy átlagos

Olvass Tovább »