Egy rejtett romániai barlang földöntúli élettel.

Szerkesztette:Agent

A harminc éve felfedezett, mérgező levegőjű, furcsa állatokkal teli Movila-barlangba eddig csak néhányan juthattak be.

A kutatók szerint a barlang megközelítőleg ötmillió évvel ezelőtt, a Fekete-tenger szintjének süllyedésekor izolálódott, azóta pedig egy, a felszíni körülményektől teljesen független és elütő állatvilág jött itt létre. Eddig félszáz állatfajt fedeztek itt fel, melyek közül harminchárom egyedül itt él – köztük pókok, víziskorpiók, százlábúak, pszeudoskorpiók és piócák.

A mindössze háromszáz méteres, Dobrudzsában fekvő Movila természetesen még most sem teljesen felfedezett, hiszen megközelítése és az ott tartózkodás is igen veszélyes. A húsz méternyi, emberszélességű járaton való meredek csúszás után szűk mészkőalagutakon kell átfúrnia magát a kutatóknak, mielőtt elérnék a barlangot.

 

A román kormány nagyon szigorúan osztja az engedélyeket, így 1986 óta mindössze alig néhány tucatnyian láthatták a helyet. Ez persze így van jól, hiszen az emberek tömeges megjelenése hamar szétzilálhatná az igen törékeny ökológiai egyensúlyt.

A barlang levegőjében igen magas a szén-dioxid és kén-hidrogén aránya – az oxigéné ezzel szemben maximum tíz százalék –, így ez egy apró oxigénpalack nélkül halálos lenne az emberi szervezet számára.

Az élőlények jó része alkalmazkodott a teljes sötétséghez, így elvesztették színüket (depigmentálódtak), vagy épp látószerveiket, ellenben hosszabb lábakat, illetve tapintószerveket növesztettek a könnyebb haladáshoz és tájékozódáshoz.

A kisebb állatok egyedül a falakon, illetve a kénes víz felszínén úszó, a levegő szén-dioxidjával táplálkozó baktérium-, féreg, illetve csigaréteggel táplálkoznak (ez az egyetlen környezet a világon, ahol ilyet megfigyeltek), a nagyobbak pedig értelemszerűen a kisebbeket eszik.

A hely segít megérteni a kutatóknak, hogy milyen lehetett a fiatal Föld élővilága, hiszen a mostaninál magasabb hőmérséklet, a mérgező levegő, illetve a kevés fény mind-mind a föld több milliárd évvel ezelőtti állapotának jellemzői. Sőt, az sem kizárt, hogy épp ezek a baktériumok fognak segíteni a globális felmelegedés hatásainak csökkentésében, illetve a folyamat lassításában.

( Geek, BBC,24)

Leave a Comment

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Bizonyított
Agent

Kilenc életből maradt nyolc: szellem kergette meg a macskát a pincében.

Ez a nő teljesen kiakadt, miután arra a következtetésre jutott, hogy sanszosan szellemjárta az otthona. Fotó: Kennedy News and Media/ Norhfoto Kathy Gallinger már a picéjébe se mer lemenni, amióta megnézte azt az éjszakai felvételt, ahol macskáját állítása szerint egy szellem kergette meg. A nő még 2018-ban költözött be a házba, de már korábban is

Olvass Tovább »
Bizonyított
Agent

Démonok börtöne

Szerte a világon megannyi lenyűgöző természeti képződmény található, melyeket élvezettel és érdeklődéssel vizsgálnak a kíváncsi geológusok. Az azonban egy egészen más, izgalmas feladatot jelent a számukra, ha egy olyannal találkoznak, amelyről még az sem egyértelmű, hogy voltaképpen mi lehet. A távoli Jemen sivatagjában, nem messze az ománi határtól van egy jó példa erre. Kietlen földje épp

Olvass Tovább »
Bizonyított
Agent

A valaha észlelt legnagyobb, 130 kilométer átmérőjű üstökös tart a Naprendszer belseje felé

A Hubble űrteleszkóppal végzett megfigyelések megerősítik, hogy a csillagászok által valaha észlelt legnagyobb, mintegy 130 kilométer átmérőjű üstökös közeledik a Naprendszer belseje felé – közölte az amerikai űrkutatási hivatal, a NASA. A január 8-án készült felvételek szerint a C/2014 UN271 jelű, de a felfedezői után Bernardinelli-Bernstein néven is ismert üstökös magja ötvenszer nagyobb, mint egy átlagos

Olvass Tovább »