Feljegyzett gyógymódok a10-11.századi Angliából

Szerkesztette:Agent

 • 1.) Fejfájásra: kenjünk be répagyökeret mézzel, zúzzuk össze, majd helyezzük fel az orrba. Ezután feküdjünk a hátunkra, és addig várjunk, amíg a pép az „agyunkig” fel nem megy. Mielőtt ez megtörténne, kis mennyiségű olaj vagy vaj szájba vétele megengedett. Ezután üljünk fel, hajoljunk előre és hagyjuk, hogy a kotyvalék elhagyja az orrunkat. Ezt egészen addig ismételgessük, míg azt nem érezzük, hogy a probléma elmúlt.
 • 2.) Szemproblémákra: csomagoljuk „eper alsó részét” borssal egy rongyba, tegyük édesített borba, majd csöpögtessünk egy-egy cseppet a ruhából mindkét szemre.
 • 3.) Köhögés: keverjük össze a finoman összezúzott vadzeller- és kaporvetőmagot mézzel és borssal, majd vegyünk be a szerből éhgyomorra három kanállal.
 • 4.) Ha egy férfi vagy hím állat lenyel egy rovart, kilencszer énekeljük a következő dalt a jobb fülébe, ha pedig nő vagy nőstény állat, a bal fülébe: Gomomil orgomil marbumil marbsai ramum tofeð tengo docuillo biran cuiðœr cæfmiil scuiht cuillo scuiht cuib duill marbsiramum. Ezt toldjuk meg egy Miatyánkkal.
 • 5.) Hasmenésre: vegyünk egy tyúktojást, tegyük ecetbe, majd hagyjuk két éjszakán át állni. Ha nem repedt meg, törjük meg egy ponton, majd tegyük vissza az ecetbe még egy éjszakára. A tojásbelsőt keverjük össze vajjal, tegyük olajba, majd rövid időre tegyük tűz fölé, ezt követően pedig együk meg.
 • 6.) Szédülésre: vegyünk rutát, zsályát, édesköményt, földi borostyánt, tisztesfüvet és liliomot, majd tegyük egy zsákba a növényeket. Ezután áztassuk fel vízzel, és dörzsöljük meg erőteljesen, majd csorgassuk bele egy edénybe. A folyadékot melegítsük fel, majd – amilyen gyakran csak szükség van rá – mossuk meg vele a fejünket.
 • 7.) Tetvek ellen: zúzzunk össze egyenlő mennyiségű édesköményt, zellerlevelű boglárkát, retket és fehér ürömöt, majd keverjük össze olajjal, és kenjük be vele az egész testünket.
 • 8.) Ha leszakadt a körmünk az ujjunkról: törjünk össze búzaszemeket, keverjük össze mézzel, tegyük az ujjra, majd mossuk le forralt kökénykéreggel.
 • 9.) Ha egy nő hirtelen megnémul: daráljunk borsmentát, csomagoljuk be egy gyapjúszövetbe, majd helyezzük a nő alá- Hamarosan jobban lesz.
 • 10.) Emésztési zavar esetén: szórjunk szárított kis ezerjófüvet a sörünkbe, vagy bármely más italunkba.
 • 11.) Alvászavar esetén: keverjünk össze beléndek vetőmagját borsmenta nedvével, majd kenjük be vele a fejünket.
 • 12.) Fogfájás esetén meglehetősen kétségbeesettek lehettek az angolszászok, mivel azt javasolták – Jézushoz hasonlóan, aki a szöveg szerint Péter fogfájása esetén cselekedett így (valójában ilyesmit nem ír a Biblia) –, kérjük az Atya, (a Fiú), a Szentlélek, a föld, a menny, az angyalok húsz kara, a hatvan próféta, a 12 apostol, a 4 evangélista, valamint az összes szent segítségét.
 • 13.) A hason lévő horzsolás esetén: zúzzunk össze fekete nadálytőgyökereket, majd egy kanálnyit keverjünk össze borral vagy sörrel, valamint mézzel, és igyuk meg a kotyvalékot kora reggel.
 • 14.) Láz esetén a következőt írjuk a karunkra: + T + ωA. Emellett törjünk vérehulló fecskefüvet a sörünkbe.
 • 15.) Aranyér esetén: vegyünk 3-4 gyökeret, süssük meg forró parázson, majd vegyünk le egyet, zúzzuk össze, tegyük oda a fenekünkhöz amilyen forrón csak bírjuk, majd ha lehűlt, tegyünk a helyére másikat. Hagyjuk ott egy-két napig, majd fontos, hogy ne egy vasszerkezettel vagy vízzel távolítsuk el, hanem egy tiszta ronggyal. Ezt követően tegyünk egy nagyon vékony rongyot a far és a gyökerek közé.

A 14. Századtól ahogy az orvoslás már próbálgatta a szárnyiat, illetve több betegség tűnt fel, még Érdekesebb módszerekkel álltak elő az akkori orvosok, de erről majd egy másik cikkben olvashattok. Hála az égnek manapság már több alternatíva áll rendelkezésünkre.

(Múlt-kor,Internet)

Leave a Comment

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Bizonyított
Agent

Kilenc életből maradt nyolc: szellem kergette meg a macskát a pincében.

Ez a nő teljesen kiakadt, miután arra a következtetésre jutott, hogy sanszosan szellemjárta az otthona. Fotó: Kennedy News and Media/ Norhfoto Kathy Gallinger már a picéjébe se mer lemenni, amióta megnézte azt az éjszakai felvételt, ahol macskáját állítása szerint egy szellem kergette meg. A nő még 2018-ban költözött be a házba, de már korábban is

Olvass Tovább »
Bizonyított
Agent

Démonok börtöne

Szerte a világon megannyi lenyűgöző természeti képződmény található, melyeket élvezettel és érdeklődéssel vizsgálnak a kíváncsi geológusok. Az azonban egy egészen más, izgalmas feladatot jelent a számukra, ha egy olyannal találkoznak, amelyről még az sem egyértelmű, hogy voltaképpen mi lehet. A távoli Jemen sivatagjában, nem messze az ománi határtól van egy jó példa erre. Kietlen földje épp

Olvass Tovább »
Bizonyított
Agent

A valaha észlelt legnagyobb, 130 kilométer átmérőjű üstökös tart a Naprendszer belseje felé

A Hubble űrteleszkóppal végzett megfigyelések megerősítik, hogy a csillagászok által valaha észlelt legnagyobb, mintegy 130 kilométer átmérőjű üstökös közeledik a Naprendszer belseje felé – közölte az amerikai űrkutatási hivatal, a NASA. A január 8-án készült felvételek szerint a C/2014 UN271 jelű, de a felfedezői után Bernardinelli-Bernstein néven is ismert üstökös magja ötvenszer nagyobb, mint egy átlagos

Olvass Tovább »