Holtak Serege

Szerkesztette:Agent

1517. december 15. és 22. között Verdello (Bergamo, Itália) lakosait naponta többször is heves csata látomása ejtette rémületbe. Onofrio Bonnuncio december 23-án Bartholomeo de Villachiarának írt levelében csatarendben előrenyomuló lovas, gyalogos és tüzérségi csapatokról számol be, egy királyi alakkal az élükön. A levél szerint a két sereg szörnyű kegyetlenséggel esik egymásnak, „és a legádázabb küzdelemben darabokra szabdalják egymást… Félórával később minden elcsendesedik, és semmi más nem látható… csak rengeteg ember és ló lábnyoma a földön, keréknyomok, kiégett foltok és kiégett fák”.

A visszatérő látomásból, amely a franciák és a svájciak közötti korábbi ütközet színterén jelentkezett, borzasztó háborúk eljövetelére következtettek. X. Leó pápa török támadás előjeleként értelmezte, és azonnal levelet intézett a keresztény világ uralkodóihoz, amelyben a keresztes hadjáratban való részvételre ösztönözte őket. A következő év januárjáig a törökök valóban gyors ütemben nyomultak előre, és legyőztek minden útjukba kerülő sereget.

kh.jpg

kísértetseregeket hagyományosan inkább „előhírnököknek”, mint szellemeknek tekintették. Egyaránt ismertek voltak a zsidók és a rómaiak számára. Megjelentek a Makkabeusok lázadása (i. e. 167) során és Jeruzsálem eleste (i. sz. 70) előtt. A középkorban Európa különböző részein jelezték felbukkanásukat. A középkor utáni Angliában 1580-ban Somersetben, 1678-ban Dorsetben, 1707-ben Leicestershire-ben láttak fantomcsapatokat.

1735 Szent Iván-éjén kísértetsereg jelent meg egy cumbriai hegyen (Souther Fell, Anglia). A Gentleman’s Magazine 1747-ben beszámolót közölt az esetről, és szemtanúkat is megszólaltatott. 1737-ben, ugyancsak Szent Iván-éjen, sokan mások is látták menetelni ugyanezt a sereget a hegyen át. Az 1745-ös skót lázadást megelőző Szent Iván-éjen körülbelül huszonhat ember látta ismét a fantomsereget.

A kísértethadseregek többségét az különbözteti meg az egyéb hadi szellemektől, hogy nem a régmúlt emlékei. Egyenruhájuk korabeli vagy közel korabeli, és ettől teljesen valósnak látszanak.

( Reader’s Digest Válogatás / Misztikus Történetek Gyűjteménye –  Csiribusz)

Leave a Comment

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Bizonyított
Agent

Kilenc életből maradt nyolc: szellem kergette meg a macskát a pincében.

Ez a nő teljesen kiakadt, miután arra a következtetésre jutott, hogy sanszosan szellemjárta az otthona. Fotó: Kennedy News and Media/ Norhfoto Kathy Gallinger már a picéjébe se mer lemenni, amióta megnézte azt az éjszakai felvételt, ahol macskáját állítása szerint egy szellem kergette meg. A nő még 2018-ban költözött be a házba, de már korábban is

Olvass Tovább »
Bizonyított
Agent

Démonok börtöne

Szerte a világon megannyi lenyűgöző természeti képződmény található, melyeket élvezettel és érdeklődéssel vizsgálnak a kíváncsi geológusok. Az azonban egy egészen más, izgalmas feladatot jelent a számukra, ha egy olyannal találkoznak, amelyről még az sem egyértelmű, hogy voltaképpen mi lehet. A távoli Jemen sivatagjában, nem messze az ománi határtól van egy jó példa erre. Kietlen földje épp

Olvass Tovább »
Bizonyított
Agent

A valaha észlelt legnagyobb, 130 kilométer átmérőjű üstökös tart a Naprendszer belseje felé

A Hubble űrteleszkóppal végzett megfigyelések megerősítik, hogy a csillagászok által valaha észlelt legnagyobb, mintegy 130 kilométer átmérőjű üstökös közeledik a Naprendszer belseje felé – közölte az amerikai űrkutatási hivatal, a NASA. A január 8-án készült felvételek szerint a C/2014 UN271 jelű, de a felfedezői után Bernardinelli-Bernstein néven is ismert üstökös magja ötvenszer nagyobb, mint egy átlagos

Olvass Tovább »