Kísértetek az ítélőszék előtt. (PERBE FOGOTT KÍSÉRTETEK)

Szerkesztette:Agent

Szinte hihetetlen, de a történelem sodrásában nemcsak megrögzött gonosztevők, rablók, gyilkosok vagy csalók kerültek a vádlottak padjára, hanem kísértetek is helyet követeltek maguknak az igazságszolgáltatás történetében. Bár a szellemeket egyszer sem idézték be vallomástételre, több alkalommal is különös ítéletek születtek a „túlvilági” elkövetők miatt kirobbant perekben.

A francia ítélkezés történetének egyik legizgalmasabb pereskedése 1726-ban vette kezdetét. A 19 éves marseille-i kertészt, Mirabelt – elmondása szerint – „túlvilági hangok” vezették egy elhagyatott épület kertjébe, ahol elásott kincsre bukkant, és az arannyal teli láda tartalmának egyik felét Anquier nevű barátjának adta megőrzésre. Néhány nappal később egy ismeretlen férfi támadta meg Mirabelt házának kapujában, de sikerült megvédenie magát. A rémült fiatalember Anquierre gyanakodott, így felkereste, hogy visszakérje tőle a rábízott vagyont. A kereskedő váltig tagadta, hogy köze lenne a kincshez vagy a rejtélyes támadáshoz, ezért Mirabel bírósághoz fordult. A bírák – akik nem tartották kizártnak, hogy egy szellem is részese lehet az eseményeknek – aprólékos nyomozást rendeltek el. Mirabel otthonában rábukkantak a félig arannyal töltött ládára, de Anquier házában az alapos kutatás ellenére sem találták meg a kertész szerint ellopott kincset. Az ügyet – perdöntő bizonyíték híján – végül ítélet nélkül lezárták, hiszen az állítólagos kísértetet nem tudták tanúként beidézni.

A The New York Times című lap 1874. április 9-i számában tudósított egy végrendelet miatt kirobbant per szokatlan lezárásáról. A beszámoló szerint egy marylandi férfi hagyatékában két különböző tartalmú végrendeletet találtak, s az örökségen összeveszett fivérei bírósághoz fordultak. A tárgyalás koronatanúja, a különleges képességeiről ismert Kite Stenson álmában kapcsolatba lépett az elhunyt férfi szellemével, amely elárulta, hogy a testamentumot bátyja hamisította meg saját javára. A „túlvilági” bizonyíték hallatán összeroppant testvér bevallotta bűnösségét, de az örökségből természetesen nem részesülhetett.

Napjainkra szinte teljesen feledésbe merült annak a poltergeistnek a története is, amely a brit igazságügyi akták között lelhető fel. A századforduló táján Stephen Phillips (1864–1915) angol költő egy magányosan álló házat bérelt ki Windsor közelében, s azt remélte, hogy az ódon falak között nyugodtan dolgozhat majd. Néhány nappal később azonban különös zajok riasztották fel: lépteket hallott a folyosókon, ajtók nyíltak és csapódtak be, éjszakánként pedig keserves kiáltások visszhangoztak az egész épületben. Miután nem tudta folytatni a munkáját, Phillips kénytelen volt elköltözni, de a házban garázdálkodó szellemek rövidesen a városi sajtó érdeklődését is felkeltették. A felháborodott háztulajdonos ezt követően két újságot is beperelt, és jelentős kártérítést kapott. Az egyik lap azonban fellebbezett az ítélet ellen, és a felettes bíróság helyt adott a panasznak. A pereskedést okozó poltergeistet ugyan nem idézték be gyanúsítottként, de mint „indok” helyet biztosított magának az igazságszolgáltatás történetében.

1912-ben egy chicagói háztulajdonos nyújtott be keresetet a bírósághoz, amelyben követelte, hogy csökkentsék az épületre kivetett adót, mert egy kísértet miatt nem tudja értékesíteni a házat. A férfi indoklása szerint két évvel korábban egy rejtélyes körülmények között elhunyt fiatal lány holttestére bukkantak az emeleten. Ettől kezdve minden új bérlője a falakból hallatszódó elviselhetetlen zörejekre és fájdalmas sikolyokra panaszkodott, végül elmenekült a lakásból. A háztulajdonos meg is nyerte a pert, a bíróság ugyanis arra kényszerítette az adóhivatalt, hogy a „kísértetház” adóját – az akkoriban tekintélyes összegnek számító – 4000 dollárral csökkentse.

 

(Prusinszki István-Hihetelen Magazin 2008 Dec.)(Prusiblog)

Leave a Comment

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Bizonyított
Agent

Kilenc életből maradt nyolc: szellem kergette meg a macskát a pincében.

Ez a nő teljesen kiakadt, miután arra a következtetésre jutott, hogy sanszosan szellemjárta az otthona. Fotó: Kennedy News and Media/ Norhfoto Kathy Gallinger már a picéjébe se mer lemenni, amióta megnézte azt az éjszakai felvételt, ahol macskáját állítása szerint egy szellem kergette meg. A nő még 2018-ban költözött be a házba, de már korábban is

Olvass Tovább »
Bizonyított
Agent

Démonok börtöne

Szerte a világon megannyi lenyűgöző természeti képződmény található, melyeket élvezettel és érdeklődéssel vizsgálnak a kíváncsi geológusok. Az azonban egy egészen más, izgalmas feladatot jelent a számukra, ha egy olyannal találkoznak, amelyről még az sem egyértelmű, hogy voltaképpen mi lehet. A távoli Jemen sivatagjában, nem messze az ománi határtól van egy jó példa erre. Kietlen földje épp

Olvass Tovább »
Bizonyított
Agent

A valaha észlelt legnagyobb, 130 kilométer átmérőjű üstökös tart a Naprendszer belseje felé

A Hubble űrteleszkóppal végzett megfigyelések megerősítik, hogy a csillagászok által valaha észlelt legnagyobb, mintegy 130 kilométer átmérőjű üstökös közeledik a Naprendszer belseje felé – közölte az amerikai űrkutatási hivatal, a NASA. A január 8-án készült felvételek szerint a C/2014 UN271 jelű, de a felfedezői után Bernardinelli-Bernstein néven is ismert üstökös magja ötvenszer nagyobb, mint egy átlagos

Olvass Tovább »