Különleges jelek érkeztek egy távoli bolygótól

Szerkesztette:Roland

Egy nemzetközi kutatócsoport olyan rádió jelek halmazára lett figyelmes, melyek az Ökörhajcsár csillagkép egyik bolygójától származhatnak – írja a Cornell Egyetem közleményében.

Ez lehet az első alkalom, amikor egy Naprendszeren kívüli bolygónál, egy úgynevezett exobolygónál észleltek rádiókibocsátást.

Jake D. Turner, a Cornell posztdoktori kutatója és kollégái tanulmányuk elkészítéséhez a hollandiai Low Frequency Array (LOFAR) rádiótávcső adatait használták fel.

Turner szerint a jel a Tau Boötis rendszeréből érkezett, melyben egy kettőscsillag és egy bolygó található. Ray Jayawardhana, a csapat tagja hozzátette, ha a későbbi megfigyelések igazolják az eredményeket, a felfedezés új lehetőségeket teremthetnek. A néhány tíz fényévnyire fekvő exobolygók vizsgálatában is.

<{(At 11 light-years distance, Gliese 887 is one of the closest stars to the Sun. A red dwarf, it is dimmer than the Sun and about half its size, which means its habitable zone is much closer in. Astronomers have found two so-called super-Earths orbiting the star, dubbing them Gliese 887 b and c. The star itself is unusually quiescent for a red dwarf, with very little magnetic activity amd few star spots.)}>

A csapat a LOFAR-ral egy olyan rendszerben voltak észlelhetőek a jelek, melyben egy forró Jupiter, azaz egy csillagához rendkívül közel keringő gázóriás fekszik. A szakértők a 55 Cancri, illetve az Upsilon Andromedae rendszerben is kimutattak potenciálisan exobolygóktól érkező jeleket, de egyedül az 51 fényévre található Tau Boötes esetében volt kellően erős a kibocsátás. A felfedezés a helyi bolygó mágneses mezejének megértésében segíthet, ami pedig közelebb vihet az égitest belsejének és légkörének megismeréséhez.

A Földön a mágneses tér elengedhetetlen az élet számára, ez véd az űrből érkező veszélyes sugárzással szemben. Turnerék úgy vélik, hogy a rendszer későbbi vizsgálata kiemelten fontos lesz, a kutatók már meg is kezdték a több távcsővel zajló további adatgyűjtést.
(24.hu)

Olvasd el ezt is!: —> Egy halász 27 pár kezet fogott ki az Orosz folyóból

Leave a Comment

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Bizonyított
Agent

Kilenc életből maradt nyolc: szellem kergette meg a macskát a pincében.

Ez a nő teljesen kiakadt, miután arra a következtetésre jutott, hogy sanszosan szellemjárta az otthona. Fotó: Kennedy News and Media/ Norhfoto Kathy Gallinger már a picéjébe se mer lemenni, amióta megnézte azt az éjszakai felvételt, ahol macskáját állítása szerint egy szellem kergette meg. A nő még 2018-ban költözött be a házba, de már korábban is

Olvass Tovább »
Bizonyított
Agent

Démonok börtöne

Szerte a világon megannyi lenyűgöző természeti képződmény található, melyeket élvezettel és érdeklődéssel vizsgálnak a kíváncsi geológusok. Az azonban egy egészen más, izgalmas feladatot jelent a számukra, ha egy olyannal találkoznak, amelyről még az sem egyértelmű, hogy voltaképpen mi lehet. A távoli Jemen sivatagjában, nem messze az ománi határtól van egy jó példa erre. Kietlen földje épp

Olvass Tovább »
Bizonyított
Agent

A valaha észlelt legnagyobb, 130 kilométer átmérőjű üstökös tart a Naprendszer belseje felé

A Hubble űrteleszkóppal végzett megfigyelések megerősítik, hogy a csillagászok által valaha észlelt legnagyobb, mintegy 130 kilométer átmérőjű üstökös közeledik a Naprendszer belseje felé – közölte az amerikai űrkutatási hivatal, a NASA. A január 8-án készült felvételek szerint a C/2014 UN271 jelű, de a felfedezői után Bernardinelli-Bernstein néven is ismert üstökös magja ötvenszer nagyobb, mint egy átlagos

Olvass Tovább »