Magyar várak kísértetei

Szerkesztette:Agent

Akik hisznek a halál utáni létezésben, a szellemekben, és akik borzongást éreznek a megdöbbentő, félelmetes és hihetetlen kísértethistóriák hallatán, kedvükre tobzódhatnak az élvezetekben, hiszen a világ számos pontján áll olyan épület, melyeknek falait a misztikum csillogó, de rejtélyes fátyla öleli körbe. Igencsak híres, vagy inkább hírhedt ebből a szempontból, a londoni Tower, illetve a franciaországi Louvre kastély. Az elsőben például Boleyn Anna (VIII. Henrik angol király második felesége), míg utóbbiban a Fehér Asszony szelleme kísért. Ezek talán közismert legendák, ám kevesen tudják, hogy nem kell Angliáig utazni, ha valaki ilyen történeteket akar hallani. A magyar várak is dicsekedhetnek saját kísértetekkel.

A siroki vár a Mátra keleti részén, egy közel háromszáz méter magas, vulkáni eredetű magaslaton emelkedik. A hivatalos történetírás szerint a magaslatot már az avarok is egyfajta katonai állomáshelynek használták, így nem csoda, hogy a későbbi korok emberei is felismerték taktikai jelentőségét. Az Árpád-korban a terület az Aba nemzetség birtokába került, és végül ez a család építette fel a ma is ismert várat az avarkori erődítmény alapjaira.

mvs01.jpg

Eddig tartott a száraz próza, most azonban lássuk végre a kísérteteket! Ugyanis a siroki vár nemcsak egy, hanem legalább nyolc szellemmel büszkélkedhet. A 15. században a siroki vár ura, jobban mondva úrnője Kompolti Gizella lett, aki apjától örökölte az erődítményt, lévén, hogy annak nem volt fiú utódja. Gizella azonban pótolta ezt a hiányosságot, hisz úgy viselkedett, mint egy férfi. Nem csak erős kézzel irányította embereit, de a veszélyt is imádta. A hölgy feltehetően élvezte az olyan helyzeteket, amikor az adrenalin felbuzogott a vérében, hasonlóan a mai extrém sportok kedvelőihez, akik nyaktörő mutatványokkal csiklandozzák érzékeiket, elégítik ki kalandéhségüket.

Ha a szóbeszédeknek hinni lehet, a vár úrnőjének szíve sosem dobbant meg egy férfi láttán sem, kivéve egyetlen egy alkalommal, amikor is hét vitéz érkezett az erődítménybe. No, félre ne értsük! A hölgy, aki addig aszkétai életmódot folytatott, nem esett át a közmondásos ló túlsó oldalára, és nem lobbant szerelemre mind a hét dalia iránt. Csupán egyikük hódította meg kemény szívét, azonban a rejtélyes utazók mindegyike menthetetlenül beleszeretett a magyar amazonba.

Eljött az este, s Gizella vendégszeretetének köszönhetően az ifjak igen hamar lerészegedtek a jófajta siroki óbortól. A bor persze érzelmes hangulatba ringatta őket, s a daliák beszámoltak egymásnak arról, hogy milyen érzelmeket táplálnak a környéken csak Vörös Hajú Démonként emlegetett várúrnő iránt. Szó szót követett, majd a fegyverek is előkerültek. A haddelhaddból azonban csak egy legény került ki győztesen, s Gizella fájdalmára pont nem az, aki az ő szívét elrabolta. Az úrnő tehát saját kezűleg végzett a győztes vitézzel, majd bánatában a vár legmagasabb bástyájáról a mélybe vetette magát, és szörnyethalt.

Gizella és a hét ifjú dalia szelleme azóta számos alkalommal megjelenik. Állítólag estefelé, azon a bástyán szoktak feltűnni, ahol a vár úrnője öngyilkos lett.

Az 1970-es években történt, hogy egy, az ungvári erődítményben dolgozó kazánfűtő, találkozott a vár szellemével, aki a legenda szerint az egyik várúr leánya volt, akit apja, árulása végett elevenen befalaztatott. A lány asztrálteste azóta is ott kísért a helyszínen, igaz, a tanúk szerint csak pirkadatig bolyong a falak között, az első kakasszó hallatán szertefoszlik áttetsző alakja.

( Hihetetlen magazin  2016. október)

Leave a Comment

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Bizonyított
Agent

Kilenc életből maradt nyolc: szellem kergette meg a macskát a pincében.

Ez a nő teljesen kiakadt, miután arra a következtetésre jutott, hogy sanszosan szellemjárta az otthona. Fotó: Kennedy News and Media/ Norhfoto Kathy Gallinger már a picéjébe se mer lemenni, amióta megnézte azt az éjszakai felvételt, ahol macskáját állítása szerint egy szellem kergette meg. A nő még 2018-ban költözött be a házba, de már korábban is

Olvass Tovább »
Bizonyított
Agent

Démonok börtöne

Szerte a világon megannyi lenyűgöző természeti képződmény található, melyeket élvezettel és érdeklődéssel vizsgálnak a kíváncsi geológusok. Az azonban egy egészen más, izgalmas feladatot jelent a számukra, ha egy olyannal találkoznak, amelyről még az sem egyértelmű, hogy voltaképpen mi lehet. A távoli Jemen sivatagjában, nem messze az ománi határtól van egy jó példa erre. Kietlen földje épp

Olvass Tovább »
Bizonyított
Agent

A valaha észlelt legnagyobb, 130 kilométer átmérőjű üstökös tart a Naprendszer belseje felé

A Hubble űrteleszkóppal végzett megfigyelések megerősítik, hogy a csillagászok által valaha észlelt legnagyobb, mintegy 130 kilométer átmérőjű üstökös közeledik a Naprendszer belseje felé – közölte az amerikai űrkutatási hivatal, a NASA. A január 8-án készült felvételek szerint a C/2014 UN271 jelű, de a felfedezői után Bernardinelli-Bernstein néven is ismert üstökös magja ötvenszer nagyobb, mint egy átlagos

Olvass Tovább »