Manók miatt szünetelt az útépítés Izlandon

Szerkesztette:Agent

Izlandon egy új út építése problémákba ütközött, mivel kampányolni kezdtek az ottlakók, hogy megzavarják a manók életét az útvonallal. Az építkezést le is állították, és megfelelő megoldással álltak elő.

Petur Matthiasson, aki az izlandi útépítéseket vezeti bevallotta, hogy ő maga nem hisz a manókban. Ennek ellenére az építkezési terveken be van jelölve a manók kápolnája és temploma is. Maga Petur is bevallotta, hogy nem mindennapos esemény, hogy úti terveket alakítanak át manók miatt, de szeretnék mások hitét tiszteletben tartani a gesztussal.

Petur Matthiasson at the elf chapel

A manók kápolnájának hitt hely egyébként egy hatalmas kő, amelynek legendája kering a helyiek között. Egy nő azt is állította, hogy ő maga beszélt is a manókkal, és megígérte, hogy nem fogják zavarni a köreiket. Egyébként egy kutatás szerint az izlandiak több mint fele hisz a manók létezésében. Az izlandi manók egyébként nem apró, zöld, hegyes fülű lényecskék, akik a Mikulásnak segítenek karácsony idején. Ezek a manók velünk egy méretűek, csak a legtöbbünknek láthatatlanok. Általában nagyon békés lények, de ha megzavarják őket (például dinamittal szétrombolják a köveket, ahol élnek), akkor azonnal ádázzá válhatnak. Sokan úgy gondolják, hogy építkezési balesetekben is az ő kezük munkája mutatkozik meg.

A spitting geyser

Egy izlandi folklórral foglalkozó egyetemi tanár, Adalheidur Gudmundsdottir szerint csak körbe kell néznünk ezen a vidéken, és azonnal megértjük, hogy miért ennyire babonásak itt az emberek. Több helyen is találkozhatunk “Itt manók élnek” jelekkel az úton, de elmehetünk manófaluba is túrázni Izlandon, esetleg hazafelé vehetünk egy “Szexeltem egy manóval Izlandon” feliratú pólót.

Magnus with his old cooking pot

Petur még a családi manóról is beszámolt a riporternek, amely biztosítja számukra a jó szerencsét és pénzt hoz a családnak. Az bizonyos, hogy az izlandiaknak szükségük is van védelmező manókra a szörnyű időjárásban.

forrás: BBC

(Szaszkó Gabriella-Bizzarium)

Leave a Comment

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Bizonyított
Agent

Kilenc életből maradt nyolc: szellem kergette meg a macskát a pincében.

Ez a nő teljesen kiakadt, miután arra a következtetésre jutott, hogy sanszosan szellemjárta az otthona. Fotó: Kennedy News and Media/ Norhfoto Kathy Gallinger már a picéjébe se mer lemenni, amióta megnézte azt az éjszakai felvételt, ahol macskáját állítása szerint egy szellem kergette meg. A nő még 2018-ban költözött be a házba, de már korábban is

Olvass Tovább »
Bizonyított
Agent

Démonok börtöne

Szerte a világon megannyi lenyűgöző természeti képződmény található, melyeket élvezettel és érdeklődéssel vizsgálnak a kíváncsi geológusok. Az azonban egy egészen más, izgalmas feladatot jelent a számukra, ha egy olyannal találkoznak, amelyről még az sem egyértelmű, hogy voltaképpen mi lehet. A távoli Jemen sivatagjában, nem messze az ománi határtól van egy jó példa erre. Kietlen földje épp

Olvass Tovább »
Bizonyított
Agent

A valaha észlelt legnagyobb, 130 kilométer átmérőjű üstökös tart a Naprendszer belseje felé

A Hubble űrteleszkóppal végzett megfigyelések megerősítik, hogy a csillagászok által valaha észlelt legnagyobb, mintegy 130 kilométer átmérőjű üstökös közeledik a Naprendszer belseje felé – közölte az amerikai űrkutatási hivatal, a NASA. A január 8-án készült felvételek szerint a C/2014 UN271 jelű, de a felfedezői után Bernardinelli-Bernstein néven is ismert üstökös magja ötvenszer nagyobb, mint egy átlagos

Olvass Tovább »