Megtalálták a Bochniai boszorkányok sírját

Szerkesztette:Agent

Megtalálták a bochniai boszorkányok maradványait a város piacterén folytatott ásatásokban – legalábbis kettőt közülük, az 1679-es boszorkányperben ugyanis három nőt ítéltek máglyahalálra. A maradványokat a régészek még vizsgálják, de valószínűnek tűnik, hogy valóban a híres trió maradványai kerültek elő, a megégett csontok alapján pedig az is valószínű, hogy az áldozatokat máglyán égették meg.

A három nőt egy csecsemő meggyilkolásával vádolták, valamint azzal, hogy a gyerek holttestéből varázsitalt készítettek. Egyikük, Regina Wierzbicka kínzás hatására elismerte, hogy pénzt adott a csecsemőért, hogy terhesnek adja ki magát, majd arra kényszerítették egy másik vádlott szeretőjét, hogy gyilkolja meg a gyereket. Az állítólagos boszorkányok ezután azt is elismerték, hogy a csecsemő hamvaiból készült varázsital birtokában repülni is képesek voltak, ezt a képességüket pedig arra használták, hogy boszorkányszombatokon találkozzanak az ördöggel.

Wierzbicka mellett egy másik fiatal nőt, Maryna Mazurkowát is elítélték, kínzás hatására ő is elismerte, hogy a boszorkányság tudományába egy „közismert boszorkány”, Borucina avatta be, ő volt a per harmadik áldozata. A vallomás részletei ismerősek: Wierzbicka szerint az idősebb boszorkány azzal győzte meg őt különleges képességeiről, hogy „megfejt egy oszlopot” a város főterén, és több ízben is látta, hogy kirepül az ablakon, miután bekente magát valamiféle varázskenőccsel. Az oszlop vagy más élettelen tárgy megfejése visszatérő vádnak számított a boszorkányperekben, de Magyarországon ismert az is, hogy a „tudós pásztorokat” gyanúsították meg a tej elvételével: ilyenkor a boszorkány más tehenének tejét veszi el úgy, hogy egy élettelen tárgyból nyeri ki a tejet. Ilyen lehet a gémeskút vagy az oszlop, amelybe bicskát, kést vagy szeget vágnak, és a hiedelem szerint a tehén helyett ezt fejik meg. Mazurkowa bevallotta a csecsemő meggyilkolását is, de szerinte a hamvaiból készült varázsszert nem repülésre használták, hanem a vetés elpusztítására.

Jól ismert vádak

A vádpontok és a vallomások nem túl meglepőek: szinte szóról szóra megegyeznek a többi korabeli lengyel boszorkányperrel, de ezek a világ minden táján ismerős vádaknak számítottak. A felvilágosodás nem sokat számított, ha boszorkányokról volt szó: Lengyelországban hivatalosan 1776-ban tiltották be a boszorkánypereket, de további ötven éven keresztül folytatódtak, Magyarországon pedig 1754-ben égették meg az utolsó boszorkányt. A legfőbb gyanú minden esetben az ördöggel való cimborálás volt, ezt egészítette ki a repülés, a rontás és a szemmelverés képessége.

Marcin Paternoga, a kutatást vezető régész egy további holttest előkerülésére számít. A kínzásokkal kicsikart vallomások után a nőket a város piacterén megégették, és mivel nem temethették őket szentelt földbe, a helyszínen el is temették. A kutatók szerint 1679 óta nem is háborgatták a talajt, a csontvázak közelében pedig egy téglaépület maradványait is feltárták. Paternoga szerint most a csontok alaposabb vizsgálata következik, illetve további feltárásokat végeznek, amelynek során egy további holttest feltárására számítanak.

(Qubit)

Leave a Comment

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Bizonyított
Agent

Kilenc életből maradt nyolc: szellem kergette meg a macskát a pincében.

Ez a nő teljesen kiakadt, miután arra a következtetésre jutott, hogy sanszosan szellemjárta az otthona. Fotó: Kennedy News and Media/ Norhfoto Kathy Gallinger már a picéjébe se mer lemenni, amióta megnézte azt az éjszakai felvételt, ahol macskáját állítása szerint egy szellem kergette meg. A nő még 2018-ban költözött be a házba, de már korábban is

Olvass Tovább »
Bizonyított
Agent

Démonok börtöne

Szerte a világon megannyi lenyűgöző természeti képződmény található, melyeket élvezettel és érdeklődéssel vizsgálnak a kíváncsi geológusok. Az azonban egy egészen más, izgalmas feladatot jelent a számukra, ha egy olyannal találkoznak, amelyről még az sem egyértelmű, hogy voltaképpen mi lehet. A távoli Jemen sivatagjában, nem messze az ománi határtól van egy jó példa erre. Kietlen földje épp

Olvass Tovább »
Bizonyított
Agent

A valaha észlelt legnagyobb, 130 kilométer átmérőjű üstökös tart a Naprendszer belseje felé

A Hubble űrteleszkóppal végzett megfigyelések megerősítik, hogy a csillagászok által valaha észlelt legnagyobb, mintegy 130 kilométer átmérőjű üstökös közeledik a Naprendszer belseje felé – közölte az amerikai űrkutatási hivatal, a NASA. A január 8-án készült felvételek szerint a C/2014 UN271 jelű, de a felfedezői után Bernardinelli-Bernstein néven is ismert üstökös magja ötvenszer nagyobb, mint egy átlagos

Olvass Tovább »