Mindenidők leghíresebb szellemei

Szerkesztette:Agent

A meggyilkolt házaló: Az 1840-es évek elején, a New York-i Hydesville negyedben, egy fiatal házaló kopogott be Mr. és Mrs. Bell ajtaján, abban a reményben, hogy háztartási árucikkeket adhat el nekik.
A háziak meghívták magukhoz a fiatalembert, aki néhány napig a házban maradt. Erre az időre Bellék elküldték a cselédlányt, majd egy héttel később visszavették. A házaló akkora eltűnt, ám rejtélyes módon Bellék konyhájában többször is felbukkantak olyan háztartási eszközök, amiket a férfi árult.
A cselédlány eleinte nem foglalkozott ezzel, ám később elkezdett fura, kísérteties dolgokat tapasztalni a házban. Végül arra a következtetésre jutott, hogy a házalót megölték a távollétében, és most a fiatalember szelleme kísért a házban.
A történetről később kiderült, hogy egy testvérpár, az 1838-ban született Maggie és az 1836-os születésű Katie Fox találta ki az egészet. A nővérek arról váltak híressé, hogy azzal áltatták az embereket, hogy képesek kapcsolatba lépni a szellemekkel. Évekkel később bevallották, hogy minden sztorijukat ők találták ki.
Ennek ellenére a nővéreknek köszönhető, hogy egész Észak-Amerikában gyökeret vert a spiritizmus. A házaló története az egyetlen a tíz történet közül, amely nyomán egy egész vallásos mozgalom nőtte ki magát.

A bolygó hollandi: A Karib-tenger kalózai íróit is megihlette a világ legismertebb szellemhistóriája, ami a tizenhetedik századból származó tengerészlegenda, és arról szól, hogy egy kereskedő hajója kísért a nyílt tengeren. A hajó gyakran elmosódott képként vagy fényesen izzva bukkan fel, és balszerencsét hoz.
A hajó és a legénység azért lett elátkozott, mert a holland kapitányt hiába kérte a legénység, és az utasok, hogy kormányozza biztonságos kikötőbe a hajót a Jóreménység fokánál, ő erre nem volt hajlandó, hanem inkább az Istent átkozta.
A szellemhajó megjelenéséről időről időre beszámoltak, így például 1923-ben is, Dél-Afrika partjainál, a Jóreménység fokánál. A hajós annyira megijedt, hogy inkább a hajótestben tartózkodott, nehogy megpillantsa a szellemeket, és ezzel magára hozza a balsorsot.

Hamlet, dán királyfi édesapja: Nem egy Shakespeare darabban szerepelnek szellemek, így például a Macbeth vagy a Julius Caesar című tragédiákban. Ezek közül mégis Hamlet király az egyik leghíresebb, hiszen ő nélkülözhetetlen szerepet játszik a műben.
Habár az édesapja nevét viselő királyfi, Hamlet áll a központban, mégis az apja szelleme nélkül nem létezhetne a történet. Hamlet király háromszor jelenik meg a sztoriban. Az éjszakánként kísértő szellem például elmondja Hamletnek, hogy áruló fivére, Claudius ölte meg, és azt kéri fiától, bosszulja meg a halálát.

Casper: Nem minden szellem akar halálra rémiszteni minket, hanem vannak olyanok, akik csak szeretnének barátkozni. Ilyen Casper, a Barátságos Szellem, aki egy mosolygós, fehér kísértet, aki azt gyakorolja, hogy egyáltalán ne ijessze meg az embereket.

A kedves szellemnek barátai is vannak. Wendy, a jó boszorkány, és Hot Stuff, a kis ördög, akik a Harvey képregényekben gyakran csatlakoznak a szellemhez. Mivel az összes szellem közül a gyerekeké az, ami a legjobban megrázza az embereket, ezért Caspert egyesek hátborzongatónak találják.

Az pedig, hogy egy gyerek szelleme ördöggel és boszorkánnyal barátkozzon még ijesztőbbé teszi az egészet, ám ezek mégis jóindulatú és gyerekbarát karakterek, amire ráerősít, a „jó”, a „barátságos”, és a „kis” jelző.

Casper történetéből 1995-ben született film, ami felélesztette a képregényt. Később rajzfilmet is készítettek a barátságos szellem történeteiből.

Az elmúlt karácsony szelleme: Charles Dickens híres regénye a Karácsonyi ének, ami a szívtelen és fösvény Ebenezer Scrooge-ról szól. A történet szerint a férfi óriási változáson esik át, amikor meglátogatja őt három szellem (múlt, jelen, jövő) karácsony éjjelén.

A szellemekhez sokszor társítanak tanmeséket és erkölcsi példázatokat, így Dickens is. Az író szellemei helyre teszik Scrooge-ot, aki látomásokban láthatja a múlt karácsonyait, és végül a főhős megérti a karácsony valódi értelmét, azaz a barátságot és a jó szándékot.

A Drury Lane kísértete: Sok színház van a Covent Gardens negyedben, a londoni West Enden. Ezek közül akad olyan, amiben több, mint 300 éve játszanak, és jó néhányukban a világ legnagyobb színészei léptek fel.

Az egyik színház azonban nem a nagy nevekről, hanem a szellemeiről híres, ugyanis a Drury Lane csarnokaiban és épületszárnyaiban évszázadok óta megjelenik egy szürke ruhás ember, több másik kísértet mellett. A szürke ruhás szellem úgy néz ki, mint egy régi nemes férfi, aki rizsporos parókát visel a fején.

A Bell-boszorkány: Állítólag John Bell Tennessee-i farmján, történt 1817 és 1821 között az az eseménysor, amely egyike a klasszikus amerikai szellemhistóriáknak. A legenda azzal kezdődött, hogy Bell furcsa állatokat lőtt meg a farmján, de azok nem pusztultak el, és nem is mentek el.

Néhány héttel később, a Bell család tagjait egy szellem kezdte terrorizálni, ami ijesztő hangokat adott ki, megrázta a házat, és bántalmazta Bell lányát, Betsyt. A kísértet évekig zaklatta a családot.

A legenda szerint még Andrew Jackson, egy későbbi elnök is megpróbálta levadászni a kísértetet, de végül ő menekült el, amikor állítólag a szellem bebújt az ágyába.

Habár némelyik szerző valós eseményként mutatja be a Bell boszorkány történetét, még sincs arra elég bizonyíték, hogy a történet igaz lenne. Jackson például sosem beszélt a szellemről, ezért valószínű, hogy csak olyan motívum volt, amivel próbálták alátámasztani a históriát.

A különös stoppos: Sok szellem stoppos történetet ismerünk. Az egyik ilyen így hangzik: „Nem velem történt, hanem a barátom hallotta a fodrászától, akinek a szüleivel történt. Egy kihalt országúton vezettek egy hideg kései órán, talán Minnesotában, vagy Montanában.

Ahogy befordult a sarkon, megláttak egy fiatal lányt, aki mezítláb, ruhában, zöld kendővel ácsorgott az út szélén. Az autósok megálltak, és felvették a lányt, aki a hátsó ülésre ült. Nem beszélt sokat, és amikor megkérdezték, hol lakik, egy parasztházra mutatott a távolban. Néhány perccel később, amikor beálltak a felhajtóra, eltűnt!

A házaspár nem értette a dolgot, ezért kiszálltak, és bekopogtak a ház ajtaján. Egy idős asszony nyitott ajtót, akinek a házaspár elmesélte, hogy egy fiatal lányt hoztak, de eltűnt. Az asszony erre azt válaszolta, hogy ez lehetetlen, mert a lánya 20 éve, éppen azon az estén halt meg. A távozó házaspár azonban meglátta a zöld sálat, ami egy régi fából készült karón lógott.”

Bloody Mary – Véres Mária: Mind ismerjük a népszerű amerikai legendát, ami az első szellemtörténet, amit a középiskolások hallanak. A történet arról szól, hogy ne mondjuk ki háromszor Bloody Mary nevét, mert eljön a kísértet, és kikaparja a szemünket, vagy megöl.

Egyes történet szerint Bloody Mary azért lett szellem, mert meggyilkolt egy gyereket. Más történet már arról szól, hogy egy 19 éves lány gyilkosság áldozata lett, ám halála előtt, még megpróbálta egy tükörre felírni a gyilkosa nevét.
Ha megakarjuk idézni a szellemet, akkor be kell mennünk egy fürdőszobába vagy mosdóba, le kell kapcsolnunk a villanyt, a tükör elé kell állnunk, és háromszor ki kell mondanunk a nevét.
Ez egyébként egyfajta bátorságpróba, amin nagyon kevesen mennek át, mert a legtöbben a második Bloody Mary után kirohannak a fürdőszobából. Aki viszont harmadjára is kimondja, az szembenézhet a saját rémült arckifejezésével.

( szeretlekmagyarorszag.hu)

Leave a Comment

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Bizonyított
Agent

Kilenc életből maradt nyolc: szellem kergette meg a macskát a pincében.

Ez a nő teljesen kiakadt, miután arra a következtetésre jutott, hogy sanszosan szellemjárta az otthona. Fotó: Kennedy News and Media/ Norhfoto Kathy Gallinger már a picéjébe se mer lemenni, amióta megnézte azt az éjszakai felvételt, ahol macskáját állítása szerint egy szellem kergette meg. A nő még 2018-ban költözött be a házba, de már korábban is

Olvass Tovább »
Bizonyított
Agent

Démonok börtöne

Szerte a világon megannyi lenyűgöző természeti képződmény található, melyeket élvezettel és érdeklődéssel vizsgálnak a kíváncsi geológusok. Az azonban egy egészen más, izgalmas feladatot jelent a számukra, ha egy olyannal találkoznak, amelyről még az sem egyértelmű, hogy voltaképpen mi lehet. A távoli Jemen sivatagjában, nem messze az ománi határtól van egy jó példa erre. Kietlen földje épp

Olvass Tovább »
Bizonyított
Agent

A valaha észlelt legnagyobb, 130 kilométer átmérőjű üstökös tart a Naprendszer belseje felé

A Hubble űrteleszkóppal végzett megfigyelések megerősítik, hogy a csillagászok által valaha észlelt legnagyobb, mintegy 130 kilométer átmérőjű üstökös közeledik a Naprendszer belseje felé – közölte az amerikai űrkutatási hivatal, a NASA. A január 8-án készült felvételek szerint a C/2014 UN271 jelű, de a felfedezői után Bernardinelli-Bernstein néven is ismert üstökös magja ötvenszer nagyobb, mint egy átlagos

Olvass Tovább »