Óceánok legtitokzatosabb részei.

Szerkesztette:Agent H

Tektonikai lemezek közötti víz, különleges mélytengeri korallok és furcsán úszó halak…

A legtitokzatosabb helyek az óceánokban
Fotó: Shutterstock

Becslések szerint az óceánban élő kétmillió fajból csak 230 000-et ismerünk – a többiek hol rejtőznek? A választ a tengerek fel nem tárt területei adhatják meg.

Belegondoltál már, hogy többet tudunk a világűrről, mint saját óceánjainkról – jobb térképeink vannak a Marsról vagy Vénuszról, mint a földi tengerfenékről? A világ legbátrabb búvárai és tengerbiológusai olyan helyekre is lemerészkednek, ahova senki más, és segítenek feltárni a mélytenger érdekességeit.

MI VAN A ROSS-TENGER JÉGPÁNCÉLJA ALATT?

Az Antarktisz mély jege olyan élőlényeket rejteget, amelyek a Földön sehol máshol nincsenek, és valószínűleg mindent túlélnek. A Ross-tengeren több száz méteres léket fúrtak és a mintákban halakat és rákféléket is találtak. A jégen dolgozó kutatócsoport egy mélytengeri robotot tesztelt, amikor tengeri kökörcsint és fejjel lefelé úszó halakat láttak meg a felvételen. Azért érdekesek ezek a felfedezések, mert a kutatók kíváncsiak arra, hogy ezek az élőlények, hogyan képesek ott túlélni. Másrészről ez egy asztrobiológiai felfedezés is, hiszen a szakemberek szerint az antarktiszi környezet pont olyan, mint a Jupiter holdjáén, az Europán, tehát ha a ilyen szélsőséges környezetben képesek a földi élőlények életben maradni, akkor talán a világűr egyes részein is kibírnák a hideget.

CHAGOS-SZIGETEK, A LEGNAGYOBB TENGERI VÉDETT TERÜLET

A világ 40 méternél mélyebb korallzátonyai közül nagyon keveset tanulmányoztak – ez az óceánok úgynevezett szürkületi zónája. Az itt található mezofotikus korallok alkalmazkodtak a nagyon alacsony fényviszonyokhoz, és bár az alkonyati zónában található korallfajok közül sok megtalálható sekélyebb vizekben is, sokuknak más, jellegzetes alakja lett a mélytengerben. Az Indiai-óceánban elterülő Chagos-szigeteken található egészséges mély zátonyok segíthetnek a sekélyebb területek regenerálódásában. A 2016-os tömeges korallfehéredés (az éghajlatváltozás, extrém erős napsugárzás miatt kialakult korallpusztulás) után betiltották a 25 méternél mélyebb búvárkodást a területen, hogy legalább a mélytengeri korallok épek maradjanak.

MIT REJTENEK A SILFRA MÉLYEDÉSEI?

Fotó: Shutterstock

Az Izland közepén található Silfra repedés a Þingvallavatn tóban van, ahol a repedés két fontos tektonikai lemez között húzódik és a 2 fokos víz ellenére kedvelt búvárhely. Ez az egyetlen hely a világon, ahol két kontinens közötti repedésben lehet úszni: itt találkozik az eurázsiai és az észak-amerikai lemez és egyes részein 63 méter mély a víz. A hely azért is hihetetlenül érdekes, mert ez a hasadék évről évre 2 cm-rel szélesedik, ami feszültséget hoz létre a lemezek és a Föld között, ez a feszültség pedig földrengéseket vált ki. Hogy miért érdemes még Silfrában merülni? Ez tartják a világ legtisztább édesvizének, hiszen a hasadékban olyan gleccservíz van, amely átszűrődött a porózus kőzeten, ezáltal olyan tiszta, hogy inni is lehet belőle, és 100 méteres benne a látótávolság.

(drivemagazine.eu)

Leave a Comment

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Bizonyított
Agent H

Kilenc életből maradt nyolc: szellem kergette meg a macskát a pincében.

Ez a nő teljesen kiakadt, miután arra a következtetésre jutott, hogy sanszosan szellemjárta az otthona. Fotó: Kennedy News and Media/ Norhfoto Kathy Gallinger már a picéjébe se mer lemenni, amióta megnézte azt az éjszakai felvételt, ahol macskáját állítása szerint egy szellem kergette meg. A nő még 2018-ban költözött be a házba, de már korábban is

Olvass Tovább »
Bizonyított
Agent H

Démonok börtöne

Szerte a világon megannyi lenyűgöző természeti képződmény található, melyeket élvezettel és érdeklődéssel vizsgálnak a kíváncsi geológusok. Az azonban egy egészen más, izgalmas feladatot jelent a számukra, ha egy olyannal találkoznak, amelyről még az sem egyértelmű, hogy voltaképpen mi lehet. A távoli Jemen sivatagjában, nem messze az ománi határtól van egy jó példa erre. Kietlen földje épp

Olvass Tovább »
Bizonyított
Agent H

A valaha észlelt legnagyobb, 130 kilométer átmérőjű üstökös tart a Naprendszer belseje felé

A Hubble űrteleszkóppal végzett megfigyelések megerősítik, hogy a csillagászok által valaha észlelt legnagyobb, mintegy 130 kilométer átmérőjű üstökös közeledik a Naprendszer belseje felé – közölte az amerikai űrkutatási hivatal, a NASA. A január 8-án készült felvételek szerint a C/2014 UN271 jelű, de a felfedezői után Bernardinelli-Bernstein néven is ismert üstökös magja ötvenszer nagyobb, mint egy átlagos

Olvass Tovább »