Régészek megtalálhatták a pokol fekete kutyájának csontjait?

Szerkesztette:Agent

Norfolk, Essex és Suffolk megyékben a leghíresebb legenda a Black Shuck néven emlegetett hatalmas, izzó szemű, fekete kutya szelleméről szól. Úgy tartják, hogy maga a történet már azelőtt is szájról-szájra járt, mielőtt leírták volna:

Blythburgh papjának jegyzetei alapján 1577. augusztus 4-én jelent meg a fekete kutya, és betört a templomba. Végigrohant az épület főhajóján, átugrott az oltáron, megölt egy férfit és egy fiúgyermeket, majd a templom északi ajtaját kidöntve távozott. Rombolása következtében a templomtorony összedőlt. A beszámoló szerint a bestia távozásakor az északi ajtó keretén fekete égésnyomok keletkeztek, amelyekhez hasonló foltok a mai napig felfedezhetők az ódon templom ajtaján.

Hasonló esetről számolt be ugyanazon a napon egy másik város, Bungay papja, Abraham Flemyng lelkész is: „Ez a fekete kutya, vagy maga az ördög egy ilyen bestiális álcában, végigrohant a templomon… elrohant két térdelő hívő közt, és egy mozdulattal elharapta a nyakukat, majd harmadiknak úgy megkarmolta a hátát, hogy a férfi összezsugorodott, akár az égető tűzben megperzselt bőrdarab.”

 

A legendavadászok szerint a leírások és a pusztítás mértéke inkább gömbvillámra utal, csak az akkori emberek képzelete színezte ki a történetet, és próbáltak valami általuk is ismert dolgot ráhúzni a különös jelenségre.

A történet több forrásban is fellelhető, de a legelterjedtebb sztori a Black Shucké. A név sokak szerint az óangol scucca szóra vezethető vissza, amely démont jelent, más helyi nyelvjárásban viszont létezik a shucky kifejezés, amelynek jelentése annyit tesz, bozontos.

Még Sir Arthur Conan Doyle is beleírta A sátán kutyája című Sherlock Holmes-történetébe.

A legendát majd 500 évig, de legalábbis napjainkig csak mesének tartották, ami arra szolgált, hogy rémisztgessék vele a hívőket és a babonás parasztokat.

 

Azonban 2014-ben a régészek ásni kezdtek Shuffolkban, a Leiston Abbey apátság romjainál, és olyasmit találtak, ami azt sejteti, hogy talán mégiscsak van valóságalapja a rémtörténeteknek.

Az ásatások közben ugyanis egy hatalmas kutya csontváza került a felszínre. Az állat a 2,5 méteres magasságot is elérte, ha a két hátsó lábára állt, és kb. 100 kilót nyomhatott. A vizsgálatokból kiderült, hogy egy sekély sírba temették, nagyjából akkor, amikor a feljegyzések készültek a kutyatámadásokról.

 

Így talán a történetek alapja igaznak bizonyul, és tényleg élt egy hatalmas eb a környéken, ami esetleg megtámadott néhány embert. Ezután a helyiek alighanem végeztek vele, és a pap pedig, hogy elejét vegye a rossz szellemek visszatérésének, és megnyugtassa a babonás lakosságot, megszentelt földbe temette az állatot. A horrorisztikus elemek pedig az évek során rakódtak rá a történetre, ahogy szájról-szájra járt.

 

A szkeptikusok szerint talán egy, az utolsó jégkorszak végén, 10 ezer évvel ezelőtt kihaltnak hitt óriás farkas csontváza lehetett, amely főleg Észak-Amerikában volt elterjedt. Ezzel csak az a baj, hogy sohasem élt ilyen állat az Egyesült Királyság területén.

Mindennek ellenére a legenda tovább él, és évről-évre számos turistát vonz a hangulatos angliai városkába…

(Ripost)

Leave a Comment

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Bizonyított
Agent

Kilenc életből maradt nyolc: szellem kergette meg a macskát a pincében.

Ez a nő teljesen kiakadt, miután arra a következtetésre jutott, hogy sanszosan szellemjárta az otthona. Fotó: Kennedy News and Media/ Norhfoto Kathy Gallinger már a picéjébe se mer lemenni, amióta megnézte azt az éjszakai felvételt, ahol macskáját állítása szerint egy szellem kergette meg. A nő még 2018-ban költözött be a házba, de már korábban is

Olvass Tovább »
Bizonyított
Agent

Démonok börtöne

Szerte a világon megannyi lenyűgöző természeti képződmény található, melyeket élvezettel és érdeklődéssel vizsgálnak a kíváncsi geológusok. Az azonban egy egészen más, izgalmas feladatot jelent a számukra, ha egy olyannal találkoznak, amelyről még az sem egyértelmű, hogy voltaképpen mi lehet. A távoli Jemen sivatagjában, nem messze az ománi határtól van egy jó példa erre. Kietlen földje épp

Olvass Tovább »
Bizonyított
Agent

A valaha észlelt legnagyobb, 130 kilométer átmérőjű üstökös tart a Naprendszer belseje felé

A Hubble űrteleszkóppal végzett megfigyelések megerősítik, hogy a csillagászok által valaha észlelt legnagyobb, mintegy 130 kilométer átmérőjű üstökös közeledik a Naprendszer belseje felé – közölte az amerikai űrkutatási hivatal, a NASA. A január 8-án készült felvételek szerint a C/2014 UN271 jelű, de a felfedezői után Bernardinelli-Bernstein néven is ismert üstökös magja ötvenszer nagyobb, mint egy átlagos

Olvass Tovább »