Rejtélyes csapadékok a világ más-más tájairól.

Szerkesztette:Agent

 

Bibliai csapás vagy természeti jelenség a véreső? A tudomány választ ad a kérdésre.

A véreső

A véreső évszázadokon át félelmet keltett az emberekben, nem csak Ázsiában vagy Amerikában, de Európában, így Magyaroszágon is például a XVIII. század elején.

 

 

 

A Pozsonyban élő Johann Gottlieb Schwarz egy levelében arról tett említést, nagy riadalom támadt az emberek közt, amikor 1720. június 8-án véreső hullt alá a felhőkből.

Bél Mátyás lelkész, egyben korabeli tudós, aki vizsgálta a nem mindennapi eseményt, arra a következtetésre jutott, hogy a jelenség hátterében a szokatlanul elszaporodott beteg lepkék, pontosabban azok anyagcseretermékei állnak.

Mára a tudomány természetszerűleg mást állapított meg.

Ha télen vörös hó esik, az a sivatagi homok csapadékban való megjelenésére vezethető vissza, így e véreső csak telente fordulhat elő. De nem csak a sivatagi homok a felelős a a csapadék vörösre színeződéséért, mivel a “bibliai csapásra” sok kerülhet nyáron is.

Véreső Zamorában

2014-ben Zamorában esett véreső, melyből mintát gyűjtött egy helyi lakos. A mintát elemezve a spanyol tudósok arra a megállapításra jutottak, hogy a történtekért a Haematococcus pluvialis fajnevű édesvízi zöldalga felelős.

 

Forrás: wikipedia

Ha az alga feljut a széllel az esőfelhőbe, az ott kialakuló stressz hatására vörösre színeződik, így keletkezik a vér színére emlékeztető csapadék.

 

Az orosz véreső

2018-ban Szibériából is jelentették a furcsa jelenséget, és bár a sivatagi homokkal vegyes véreső ott sem ismeretlen, kiderült, az esemény nem másra, mint környezetszennyezésre vezethető vissza.

Norliszkban egy kohászattal foglalkozó gyár udvaráról az ott tárolt nagyobb mennyiségű vas-oxidot felkapta egy erős szélroham, így keveredett a vörös színű, finom szemcséjű por a csapadékkal, majd hullott alá immáron véresőként.

Haleső Hondurasban

A véresőhöz hasonlóan Honduraban ismert jelenség az évente egyszer előforduló haleső, ami talán nem “rémíti” meg annyira az embereket, mint a vörös csapadék.

De nem csak halak, más élőlények is potyoghatnak az égből, és nem csak Hondurasban. Magyarországon, pontosabban Rákóczifalván tíz éve békákkal együtt érkezett az eső.

Nagyon megijedtem, mikor a szakadó esőben valami elkezdett dobogni az esernyőmön (…) Mikor felnéztem, a világos esernyőszöveten úgy láttam, mintha apró élőlények mászkálnának rajta. Gyorsan le is ráztam őket róla, és mikor körbenéztem, láttam, hogy elszórva apró békák teremtek körülöttem a semmiből” – számolt be a szoljon.hu-nak egy a meglehetősen ritka, de létező jelenségtől kissé megrémült nő.

1934-ben haleső is esett hazánkban, a korabeli sajtó be is számolt róla. A Prágai Magyar Hírlap szerint a tarpai haleső egyszerű természeti jelenség, melynek hátterében egy forgótölcsér áll. A tölcsér tömegével emeli a magasba a kis méretű halakat, így esnek azok alá az esővel együtt nemsokkal ezután.

A lap említést tesz még egy besztercebányai esetről is, 1672-ből. Akkor férgek hullottak az égből, de nem egy, hanem tízféle.

Ha választani lehet, akkor már inkább a halak vagy a békák!

(utajövőbe.hu)

Leave a Comment

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Bizonyított
Agent

Kilenc életből maradt nyolc: szellem kergette meg a macskát a pincében.

Ez a nő teljesen kiakadt, miután arra a következtetésre jutott, hogy sanszosan szellemjárta az otthona. Fotó: Kennedy News and Media/ Norhfoto Kathy Gallinger már a picéjébe se mer lemenni, amióta megnézte azt az éjszakai felvételt, ahol macskáját állítása szerint egy szellem kergette meg. A nő még 2018-ban költözött be a házba, de már korábban is

Olvass Tovább »
Bizonyított
Agent

Démonok börtöne

Szerte a világon megannyi lenyűgöző természeti képződmény található, melyeket élvezettel és érdeklődéssel vizsgálnak a kíváncsi geológusok. Az azonban egy egészen más, izgalmas feladatot jelent a számukra, ha egy olyannal találkoznak, amelyről még az sem egyértelmű, hogy voltaképpen mi lehet. A távoli Jemen sivatagjában, nem messze az ománi határtól van egy jó példa erre. Kietlen földje épp

Olvass Tovább »
Bizonyított
Agent

A valaha észlelt legnagyobb, 130 kilométer átmérőjű üstökös tart a Naprendszer belseje felé

A Hubble űrteleszkóppal végzett megfigyelések megerősítik, hogy a csillagászok által valaha észlelt legnagyobb, mintegy 130 kilométer átmérőjű üstökös közeledik a Naprendszer belseje felé – közölte az amerikai űrkutatási hivatal, a NASA. A január 8-án készült felvételek szerint a C/2014 UN271 jelű, de a felfedezői után Bernardinelli-Bernstein néven is ismert üstökös magja ötvenszer nagyobb, mint egy átlagos

Olvass Tovább »