Rejtélyes földrengés fények

Szerkesztette:Roland

Rejtélyes események tárháza

Rejtély

Csatlakozz feliratkozóink közé!

Rejtélyes földrengés fények

A földrengés fényekről az elmúlt években rengeteget hallottunk a sajtóból. A rejtélyes jelenség mindig beszédtéma lesz egy-egy földrengés kapcsán, valódi eredetükre azonban még nem kaptunk teljes körű magyarázatot.

Magát a jelenséget nem mindig vették komolyan. Egészen a közelmúltig népi hiedelemként kezelték, ugyanis néhány beszámolón kívül soha senkinek sem sikerült kézzelfogható bizonyítékot felmutatni a létezésükre.

Megfigyelések egész sora számolt be arról, hogy olykor villogó, világító tűzijátékszerű jelenségek kapcsolódnak a nagyobb földrengésekhez. Ezeket egyszerű sokkhatás által kiváltott hallucinációknak tartották, így a tudomány nem is foglalkozott ennek vizsgálatával.

Földrengés fények

A lisszaboni 1755-ös hatalmas rengés idején a filozófus Immánuel Kant jegyezte fel, hogy az eget villámok fénye világította meg. A kínai Tangshanban is különös fényekre lettek figyelmesek a városlakók 1976-ban az éjszakai égbolton. 

Másnap éjjel egy közel 7,8-as erősségű földrengés rázta meg a vidéket csaknem 240 ezer ember halálát okozva. 1999-ben pedig a mit sem sejtő török tévé mutatta be azt a fénygömbszerű jelenséget, amelyet másnap az Izmit városát romba döntő 7,4-es magnitúdójú földrengés követett. A fényjelenséget filmre vették a 2007-es perui, 2008-as Sichuan-i, 2009-es LAquila-i és 2010-es chilei földrengések idején is.

Földrengés fények

A 2008-as Sichuan-i földrengésnél észlelt fényekről még felvételt is sikerült készítenie egy szemtanúnak. A videón jól látszik, hogy a jelenség nem csupán néhány pillanatig volt érzékelhető, hanem hosszú percekig. A fényeket több tucat szemtanú látta, és kamerával is megörökítették.

A fények felhőkre hasonlítottak, azzal a különbséggel, hogy a szivárvány különböző színeiben világítottak. A szemtanúk fényekről szóló beszámolói tehát csak nem akartak szűnni, mi több, egyre több beszámoló állította: fényeket láttak közvetlenül a földrengések előtt. Az elmúlt évek nagy földrengéseinél mindenhol leírták a jelenséget.

A kutatók és tudósok ekkor kezdték komolyabban venni a dolgot, majd rengeteg földrengés során készült fotót vizsgáltak meg, ahol meg is találták ezeket a fényeket, bár arról halvány fogalmuk sem volt, hogy ezekre mi a magyarázat. Egy biztos, a földrengéseket olykor megelőző, azt jelző fények titkainak feltárása segíthetne az előrejelzésben.

Az elmúlt 24 hónapban a tudomány megpróbált több fronton is nyomába eredni a rejtélyes jelenségnek, így sikerült néhány dolgot kideríteni, többek között például azt, hogy földrengés fény a megfigyelések szerint keletkezhet a szeizmikus mozgások előtt, alatt és után is. Lehet gyors felvillanású, vagy lassú, szórt jellegű. 

A szivárvány bármely színében pompázhat, és akár több színt is felvehet egyszerre, de a leggyakoribb a fehér, kék, vagy vörös fényű. A jelenség formáját tekintve szintén elmondható a változatosság. Figyeltek már meg gömb alakzatot, felhőt, csíkokat és villámláshoz hasonlót is. Általában zajtalan, de egyes esetekben pattogó hang is előfordult kíséretében. 

 Megjelenése sem kötődik a rengés epicentrumához, látták már attól több száz kilométerre is. Annyi azonban bizonyosnak tűnik, gyakoribbak azokon a területeken, ahol kemény, kristályos a kőzet, és függőleges elmozdulású a törésvonal.

Földrengés fények

Több földrengést is mértek az utóbbi években különféle műszerekkel, persze egyik esetben sem lehetett előre sejteni, hogy földrengés lesz, mégis utólagos alap mérések során érdekes dolgokra jutottak a szakemberek.

 A műszerek a rengés előtt kismértékű eltérést rögzítettek a földmágnesség és a légköri elektromosság tekintetében. A rengés idején megfigyelt, villámszerű fényjelenségekről szóló beszámolók pedig a fény egy olyan útvonalát rajzolták ki, amely megegyezett a rengést okozó törésvonal irányával.

A tudománynak ma még nincs pontos magyarázata a jelenségre, csupán különböző teóriák, feltételezések. Az egyik feltételezés szerint mikor a földrengés létrejön, akkor az egymáshoz súrlódó kőzetlemezek által termelt hő gyújtja lángra a földalatti gázokat.

Egy másik elképzelés szerint a földmozgást kísérő radonos radioaktív jelenség következményének ítéli. A pizoelektronikus feltételezés szerint intenzív elektromos mezők okozzák a jelenséget, melyek a kvarc tartalmú kőzetlemezek tektonikai mozgása során jönnek létre.

Elképzelhető, hogy egyes kőzetfajták úgy reagálnak a súrlódásra, hogy az elektromos feszültség miatt fény keletkezik, annak ellenére, hogy a kőzetek elég rossz vezetők.

Földrengés fények

A jövőre nézve nagyon fontos kutatásokról van szó, nem is csoda hogy a szakemberek górcső alá vették a földrengésfényeket, és azok természetét. Ha ugyanis sikerül megfejteni eredetüket, illetve jobban megismerhetjük általuk azok működését, az egyben azt is jelentheti, hogy képesek lehetünk majd a földrengéseket előre megjósolni. Ez pedig emberéltek ezreit mentheti meg.

(legendavadasz)

Leave a Comment

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Bizonyított
Agent

Kilenc életből maradt nyolc: szellem kergette meg a macskát a pincében.

Ez a nő teljesen kiakadt, miután arra a következtetésre jutott, hogy sanszosan szellemjárta az otthona. Fotó: Kennedy News and Media/ Norhfoto Kathy Gallinger már a picéjébe se mer lemenni, amióta megnézte azt az éjszakai felvételt, ahol macskáját állítása szerint egy szellem kergette meg. A nő még 2018-ban költözött be a házba, de már korábban is

Olvass Tovább »
Bizonyított
Agent

Démonok börtöne

Szerte a világon megannyi lenyűgöző természeti képződmény található, melyeket élvezettel és érdeklődéssel vizsgálnak a kíváncsi geológusok. Az azonban egy egészen más, izgalmas feladatot jelent a számukra, ha egy olyannal találkoznak, amelyről még az sem egyértelmű, hogy voltaképpen mi lehet. A távoli Jemen sivatagjában, nem messze az ománi határtól van egy jó példa erre. Kietlen földje épp

Olvass Tovább »
Bizonyított
Agent

A valaha észlelt legnagyobb, 130 kilométer átmérőjű üstökös tart a Naprendszer belseje felé

A Hubble űrteleszkóppal végzett megfigyelések megerősítik, hogy a csillagászok által valaha észlelt legnagyobb, mintegy 130 kilométer átmérőjű üstökös közeledik a Naprendszer belseje felé – közölte az amerikai űrkutatási hivatal, a NASA. A január 8-án készült felvételek szerint a C/2014 UN271 jelű, de a felfedezői után Bernardinelli-Bernstein néven is ismert üstökös magja ötvenszer nagyobb, mint egy átlagos

Olvass Tovább »