Rémisztő szörny bukkant elő a sötétből egy filmforgatás közben

Szerkesztette:Agent

Az állatot a tudomány epertintahalként (Histioteuthis heteropsis) ismeri. Nevét onnan kapta, hogy piros színe és fekete, magszerű pöttyei a népszerű gyümölcsre emlékeztetnek.

Az észlelés még a múlt hónapban történt, az állatot egy automatikus tengeralattjáró vette videóra nem messze Kalifornia partjaitól, 725 méter mélyen.

Sokszor látjuk őket (négyből egy merülés során találkozunk velük), de azért mégsem olyan gyakoriak”– nyilatkozta a portálnak Bruce Robison, a Monterey Bay Aquarium Research Institute (MBARI) tengerkutató szervezet munkatársa.

FORRÁS: MBARI

Az epertintahal köpenye (vagyis a fejet és csápokat nem tartalmazó testrész) 13 centiméter hosszú. A két szemnek eltérő szerepe van: míg a nagyobb, bal oldali látószerv felfelé néz és a zsákmány árnyékát érzékeli, addig a jobboldali kisebb szem lefelé tekint, és a potenciális préda vagy ellenség biolumineszcens villanásait fürkészi.

A DRASZTIKUSAN ELTÉRŐ MÉRETŰ SZEMEK MIATT A FAJT A KÖZNYELV TRÉFÁSAN KANCSAL TINTAHALNAK IS NEVEZI.

Az állat feltűnő színének hármas szerepe van: segíti a pártalálást és a rejtőzködést a mélyben, valamint elriasztja az ellenfeleket. Az epermagszerű képződmények fotofórák, vagyis olyan apró szervek, amik baktériumokkal közreműködve, kémiai folyamatok révén állítanak elő fényt, hogy a tintahal hatékonyabban a környezetbe olvadhasson.

(origo)

Leave a Comment

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Bizonyított
Agent

Kilenc életből maradt nyolc: szellem kergette meg a macskát a pincében.

Ez a nő teljesen kiakadt, miután arra a következtetésre jutott, hogy sanszosan szellemjárta az otthona. Fotó: Kennedy News and Media/ Norhfoto Kathy Gallinger már a picéjébe se mer lemenni, amióta megnézte azt az éjszakai felvételt, ahol macskáját állítása szerint egy szellem kergette meg. A nő még 2018-ban költözött be a házba, de már korábban is

Olvass Tovább »
Bizonyított
Agent

Démonok börtöne

Szerte a világon megannyi lenyűgöző természeti képződmény található, melyeket élvezettel és érdeklődéssel vizsgálnak a kíváncsi geológusok. Az azonban egy egészen más, izgalmas feladatot jelent a számukra, ha egy olyannal találkoznak, amelyről még az sem egyértelmű, hogy voltaképpen mi lehet. A távoli Jemen sivatagjában, nem messze az ománi határtól van egy jó példa erre. Kietlen földje épp

Olvass Tovább »
Bizonyított
Agent

A valaha észlelt legnagyobb, 130 kilométer átmérőjű üstökös tart a Naprendszer belseje felé

A Hubble űrteleszkóppal végzett megfigyelések megerősítik, hogy a csillagászok által valaha észlelt legnagyobb, mintegy 130 kilométer átmérőjű üstökös közeledik a Naprendszer belseje felé – közölte az amerikai űrkutatási hivatal, a NASA. A január 8-án készült felvételek szerint a C/2014 UN271 jelű, de a felfedezői után Bernardinelli-Bernstein néven is ismert üstökös magja ötvenszer nagyobb, mint egy átlagos

Olvass Tovább »