Találtak egy 50 méteres krátert Szibériában.

Szerkesztette:Agent

Szibériában 2014-ben fedezték fel az első olyan krátert, amit egy metánkitörés okozott. A tudósok szerint több millió ilyen van még. A héten (2020 Dec. 16) egy 70 méter átmérőjű kráterre bukkantak.

Ha csak egy példával lehetne illusztrálni a globális felmelegedést, az egész biztosan Szibéria példája lenne. A világ leghidegebb pontján az idén nyáron 38 Celsius-fokot mértek, ami érthető módon rendkívül aggasztja a tudósokat. És ha ez még mindig nem volna elég bizonyíték a klímaváltozásra, akkor tudunk mutatni egy újabbat is.

A térség észak-nyugati részén, a Jamal-félszigeten egy 50 méter mély kráter keletkezett, és a jelek szerint hamarosan még több szaggatja majd szét a talajt. A tájról még júniusban készítettek légi felvételeket, amelyeken jól látszik, több “dudor” is van már a talajon – írja az Earther.

A kráter, amely úgy néznek ki, mintha bombarobbanás okozta volna, valójában nem egy fentről, hanem egy lentről érkező erőbehatás miatt nyílt meg. A talajban ugyanis rengeteg metán található, amit a fagy eddig képes volt a helyén tartani, ám most, hogy jó az idő és kiengedett a talaj, a mélyben lévő metán elkezdett kiszabadulni. Márpedig ez duplán rossz hír, ugyanis 30-szor erősebb üvegház-hatású gáz, mint a szén-dioxid.

 

A Jamal-félszigeten 2014-ben tűntek fel az első ilyen kráterek. Sue Natali, a Woodwell Climate Research Center kutatója szerint bár nem volt olyan konkrétum, ami megmagyarázta volna, miért épp a Föld ezen részén keletkeznek ezek a kráterek, az ok valószínűleg a talaj szerkezetében, valamint a globális felmelegedés együttes hatásában keresendő. A talaj ugyanis az olvadás után fellazul, a gáz pedig a legkisebb ellenállás felé törve megpróbál kijutni a felszínre.

Fotó: YouTube / Вести Ямал

A tudósok eddig több millió ilyen potenciális kitörési pontot találtak, ami egyértelműen a globális felmelegedés számlájára írható. Ahogy az a tény is, hogy nemrég az emberiség történetében először az Északi-sark nettó szén-dioxid kibocsátó lett a felolvadó jégtakaró miatt.

(HVG-Tech)

Leave a Comment

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Bizonyított
Agent

Kilenc életből maradt nyolc: szellem kergette meg a macskát a pincében.

Ez a nő teljesen kiakadt, miután arra a következtetésre jutott, hogy sanszosan szellemjárta az otthona. Fotó: Kennedy News and Media/ Norhfoto Kathy Gallinger már a picéjébe se mer lemenni, amióta megnézte azt az éjszakai felvételt, ahol macskáját állítása szerint egy szellem kergette meg. A nő még 2018-ban költözött be a házba, de már korábban is

Olvass Tovább »
Bizonyított
Agent

Démonok börtöne

Szerte a világon megannyi lenyűgöző természeti képződmény található, melyeket élvezettel és érdeklődéssel vizsgálnak a kíváncsi geológusok. Az azonban egy egészen más, izgalmas feladatot jelent a számukra, ha egy olyannal találkoznak, amelyről még az sem egyértelmű, hogy voltaképpen mi lehet. A távoli Jemen sivatagjában, nem messze az ománi határtól van egy jó példa erre. Kietlen földje épp

Olvass Tovább »
Bizonyított
Agent

A valaha észlelt legnagyobb, 130 kilométer átmérőjű üstökös tart a Naprendszer belseje felé

A Hubble űrteleszkóppal végzett megfigyelések megerősítik, hogy a csillagászok által valaha észlelt legnagyobb, mintegy 130 kilométer átmérőjű üstökös közeledik a Naprendszer belseje felé – közölte az amerikai űrkutatási hivatal, a NASA. A január 8-án készült felvételek szerint a C/2014 UN271 jelű, de a felfedezői után Bernardinelli-Bernstein néven is ismert üstökös magja ötvenszer nagyobb, mint egy átlagos

Olvass Tovább »