Újra feltűnt a leghíresebb magyar kriptid.

Szerkesztette:Agent

A Salgótarján közelében található Mátranovák mellett évek óta látják felbukkanni azt az emberszerű lényt, aki rettegésben tartja az erdő látogatóit. Most egy fiatal srácnak sikerült lencsevégre kapnia a szörnyet.

Az ismeretlen lényt csak Fanyűvőnek nevezik. Egy helyi férfi állítólag már többször is találkozott vele, egyszer a kutyája támadt rá, de többször számoltak be róla a környéken táborozók is. Az emberalakú, de állatra is emlékeztető szörnyet sokan csak a magyar Jetiként emlegetik, aminek nemcsak a kinézete, hanem a szaga is borzalmas.

Mint a mosatlan, pállott, zsíros haj, olyan volt, csak sokkal intenzívebb. Amikor már szinte elviselhetetlen volt a bűz, egyszer csak megláttunk valamit a szemünk sarkából, az egyik tufabucka tetején, egy koszosfehér foltot. Mint egy ülő, nagy kutya, olyan volt– mesélte Karmos Balázs, akinek sikerült lefotóznia a rémet.

A Fanyűvő legendája

A magyar folklór felderítetlen terület a rejtélyek szerelme­sei számára. Ha valaki egyszer is belemerül, érdekes dolgokat fedezhet fel a múltunkkal és a környezetünkkel kapcsolatban. Ilyen a fanyűvő története is… A mátranováki iskola közelében régen gyakran hallottak farkas­üvöltésre hasonlító hangokat. Az emberek e miatt nem engedik ki este a gyerekeiket az erdőbe.

Már évszázadok óta szólnak történetek különös, erdőkben vagy hegyekben lakó emberszerű lényekről: Jeti, Sasquatch és társai. A Mátrában egy hasonló teremtményről kaptak szárnyra történetek. A hegység tele van még felfedezetlen barlangokkal és lezárt bányákkal. Úgy 80%-át erdő borítja, így aztán ideális terület arra, hogy egy majomember nyugodtan élhessen ott.

Egy kriptid anatómiája
A fanyűvővel történt első doku­mentált találkozás még az 1980- as években történt. A Mátrában dolgozó bányászok annak idején külön házakban aludtak az erdők­ben. Az egyik ilyen bányász egy éjszaka különös hangokat hallott a tetőről. Lépések voltak. A férfi fogta a vadászpuskáját, majd ki­rohant a ház elé. Egy csimpánznál nagyobb, szürkés bundájú, ma­jomszerű lénnyel nézett farkasszemet. A teremtmény leugrott a tetőről, majd a fák közé rohant. 1998-ban a Nógrád megyei Szorospatakon a helyi ifjúsági táborban pár fiatal figyelmes lett arra, hogy egy vékony, ember­szerű alak mászik át a tábort kö­rülvevő kerítésen. Másnap reggel a felügyelő tanárok arra panasz­kodtak, hogy valami mozgást hal­lottak a tábor udvarán, pár szék fel volt borítva és néhány ruhát elloptak a szárítóról.
2001-ben páran sátoroztak a közelben. Kitalálták, hogy be­mennek az erdőbe, fogadásból. 500-600 méter után fehér szőr­pamacsokat fedeztek fel a talajon. Ahogy követni kezdték ezeket, az egyik fán meglátták a vakaródzó fanyüvőt Amikor a lény észrevet­te az embereket, felsikoltott, leug­rott a fáról, és elrohant.
2006-ban a hevesi Heréd köze­lében egy másik baráti társaság táborozott. Amikor alkonyodni kezdett, a szemtanúk arra lettek figyelmesek, hogy valami mozog a fák között. Amikor szemügyre vették a zaj forrását, meglátták, hogy tőlük 20 méternyire az egyik ágon egy nyúlánk ember­szerű teremtmény állt, aminek a testét vékony bunda borította. Szintén ebben az évben Heréd környékén hallották a lény üvöl­tését A leírás szerint magas női sikolyra emlékeztetett, amely át­ment egy halálhörgés szerű hang­ba.
Egy évvel később ugyan ez a személy már találkozott is a fanyűvővel. Hajnali kettő körül egy barátjával sétált egy kukoricás szélén. A teremtmény szemmel láthatólag nem figyelt fel rájuk, de a történet szereplői jól megfigyel­hették. A fanyűvő alig 30 méter­re volt tőlük, mikor rálépett egy ágra. A lény erre gyorsan eliszkolt. 2008-ban egy Mátranovák nevű faluban páran italozni mentek a helyi emlékmű környékére. A környékbeli kutyák elkezdtek ugatni. A szemtanúk az emlékmű mögötti ösvényen át kirohantak a mezőre. Egy magas, humanoid teremtményt láttak, ami a fák felé haladt. A tanúk szerint a lénynek egészen a térdéig érő karjai voltak. De a legmegdöbbentőbb és leg­részletesebb találkozás a fanyüvővel 2010 nyarán történt.
Hárman – egy apa, a fia és a fiú barátja – a Mátraterenye melletti erdőben kempingeztek. Hajnali négy felé zajt halottak kintről, fél öt felé pedig az a valami megpró­bált bejutni a sátorba. Az egyik fiú kinézett a sátorból, és egy ember­szerű kreatúrát vett észre. A gye­rek azonnal felkiáltott, mire az apa kiugrott a sátorból, majd megra­gadta hátulról és arrébb rántotta a fanyüvőt. Az állat hátraesett. A két srác elkezdte dobálni a lényt. A te­remtmény megrémült, berohant az erdőbe. A tanúk leírása szerint a támadó 180 centiméter magas lehetett. A szőre piszkosfehér, a testarányai nyurgák, az ujjai pedig hosszúak. Az arca egy majoméra hasonlított.

Balázs elmondása szerint a lénynek, ami lehetett akár ember, de valamiféle állat is, természetellenesen hosszú végtagjai voltak, úgy tűnt, mintha szőr borítaná a testét, és a szaga olyannyira orrfacsaró volt, hogy a hazaúton is érezték – idézi a Blikk a férfit.

(Life,Internet)

Leave a Comment

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Bizonyított
Agent

Kilenc életből maradt nyolc: szellem kergette meg a macskát a pincében.

Ez a nő teljesen kiakadt, miután arra a következtetésre jutott, hogy sanszosan szellemjárta az otthona. Fotó: Kennedy News and Media/ Norhfoto Kathy Gallinger már a picéjébe se mer lemenni, amióta megnézte azt az éjszakai felvételt, ahol macskáját állítása szerint egy szellem kergette meg. A nő még 2018-ban költözött be a házba, de már korábban is

Olvass Tovább »
Bizonyított
Agent

Démonok börtöne

Szerte a világon megannyi lenyűgöző természeti képződmény található, melyeket élvezettel és érdeklődéssel vizsgálnak a kíváncsi geológusok. Az azonban egy egészen más, izgalmas feladatot jelent a számukra, ha egy olyannal találkoznak, amelyről még az sem egyértelmű, hogy voltaképpen mi lehet. A távoli Jemen sivatagjában, nem messze az ománi határtól van egy jó példa erre. Kietlen földje épp

Olvass Tovább »
Bizonyított
Agent

A valaha észlelt legnagyobb, 130 kilométer átmérőjű üstökös tart a Naprendszer belseje felé

A Hubble űrteleszkóppal végzett megfigyelések megerősítik, hogy a csillagászok által valaha észlelt legnagyobb, mintegy 130 kilométer átmérőjű üstökös közeledik a Naprendszer belseje felé – közölte az amerikai űrkutatási hivatal, a NASA. A január 8-án készült felvételek szerint a C/2014 UN271 jelű, de a felfedezői után Bernardinelli-Bernstein néven is ismert üstökös magja ötvenszer nagyobb, mint egy átlagos

Olvass Tovább »