Vérfarkast láttak egy magyar településen Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében?

Szerkesztette:Agent

Állítólag azóta is visszajár. Ez a leghíresebb magyar farkasember észlelés, amit valaha is feljegyeztek a hazai kriptidkrónikák.

Azt gondolnánk, hogy jetik, farkasemberek és különböző szörnyek csak és kizárólagosan csak a modern popkultúra fellegvárában, az Amerikai Egyesült Államokban bukkannak fel, pedig nem. Minden országnak, akár egyes országrészeknek is megvannak a maguk kitalált szörnyetegei, amelyek néhanapján felbukkannak.

Persze ennek a legnagyobb hagyománya az Államokban van, itt a kriptidhívőknek van is egy központi, szent múzeumuk, amelyet Loren Coleman alapított Portland-ben. Coleman úr az évtizedek alatt végigjárta az összes államot, mindenféle relikviát begyűjtött, miközben elképesztő mennyiségű visszaemlékezést is bezsebelt. A kiállítóterekben rengeteg rövid interjú meg is hallgatható, amelyek az észlelésekről szólnak.

Biztos kevesen tudjátok, de például Lengyelországban a nagylábú hegyi embert Getzkonak hívják, nálunk pedig egy mátranováki észlelés után Fanyűvőnek.

 

De például Magyarországon is érkezett már bejelentés vérfarkasról, a történet pedig egy Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei kis településhez, Tarpához kapcsolódik, amely addig csak arról volt híres, hogy itt helyezték örök nyugalomra Bajcsy-Zsilinszky Endrét.

De manapság inkább onnan ismerjük, hogy ide kötődik az egyik leghíresebb vérfarkas, amelyet tarpai vérfarkasnak is hívnak. A sztori 2018-ig nyúlik vissza, amikor is Gergelyiugornya és Vásárosnamény között egy épp kocsmázásból hazatérő ember látott valamit a sötétben, erről pedig a helyi sajtó is beszámolt.

„A mobilomba applikált zseblámpát tartottam magam elé. Amit annak fényében láttam az minden volt, csak nem kutya. Pedig elsőre egy nagy, fekete bundás kutyának gondoltam, ami a hátsó lábain kuporog. Láttam a hegyes füleit…”

– mondta el a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei hírportálnak akkor az észlelő.

Később pedig több észlelés is befutott egy hasonló teremtményről. Az észlelésből pedig lassan mitikus lény lett, egy helyi legenda, amely immár három éve velünk él, és néha visszatér. A vérfarkas eredetmondák elsősorban a sámánizmusból táplálkoznak, majd erre rakódott rá egy középkori hagyomány, a középkorban például a boszorkányperek mellett sokszor tartottak farkasember-pereket is. Rengeteg hagyományban pedig a gonosz bestia, az állatias viselkedés, erkölcstelenség között is megpróbáltak párhuzamokat vonni, így a közösség bűnös tagjait egyfajta vérre éhező állattal azonosítani. Erről szól többek között a Piroska és a farkas című mese is.

Manapság persze az egésznek a nagy médiavisszhanghoz van köze, ugyanúgy, mint a sokasodó földönkívüli-észleléseknél látjuk.

(promotions)

 

Leave a Comment

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Bizonyított
Agent

Kilenc életből maradt nyolc: szellem kergette meg a macskát a pincében.

Ez a nő teljesen kiakadt, miután arra a következtetésre jutott, hogy sanszosan szellemjárta az otthona. Fotó: Kennedy News and Media/ Norhfoto Kathy Gallinger már a picéjébe se mer lemenni, amióta megnézte azt az éjszakai felvételt, ahol macskáját állítása szerint egy szellem kergette meg. A nő még 2018-ban költözött be a házba, de már korábban is

Olvass Tovább »
Bizonyított
Agent

Démonok börtöne

Szerte a világon megannyi lenyűgöző természeti képződmény található, melyeket élvezettel és érdeklődéssel vizsgálnak a kíváncsi geológusok. Az azonban egy egészen más, izgalmas feladatot jelent a számukra, ha egy olyannal találkoznak, amelyről még az sem egyértelmű, hogy voltaképpen mi lehet. A távoli Jemen sivatagjában, nem messze az ománi határtól van egy jó példa erre. Kietlen földje épp

Olvass Tovább »
Bizonyított
Agent

A valaha észlelt legnagyobb, 130 kilométer átmérőjű üstökös tart a Naprendszer belseje felé

A Hubble űrteleszkóppal végzett megfigyelések megerősítik, hogy a csillagászok által valaha észlelt legnagyobb, mintegy 130 kilométer átmérőjű üstökös közeledik a Naprendszer belseje felé – közölte az amerikai űrkutatási hivatal, a NASA. A január 8-án készült felvételek szerint a C/2014 UN271 jelű, de a felfedezői után Bernardinelli-Bernstein néven is ismert üstökös magja ötvenszer nagyobb, mint egy átlagos

Olvass Tovább »